About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το χωριό μου, η Αξός

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 2 Σπυριδούλα Π. και Ελένη Τ. 

Η Αξός είναι το χωριό μας. Το χωριό, όσων γεννήθηκαν σ' αυτό (είτε ζουν είτε πέθαναν, είτε κατοικούν σ' αυτό είτε όχι), όσων κατάγονται απ' αυτό (είτε από πατέρα είτε από μάνα), όσων το αγαπούν και το σέβονται.
Βρίσκεται στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο, στο Μυλοπόταμο και μάλιστα στον ορεινό Μυλοπόταμο.
Μαζί με τη Λιβάδα - δικό μας χωριό κι αυτό, μικρότερο, σε απόσταση 2 χλμ, βορειοανατολικά - αποτελούσαν πάντα την Κοινότητα Αξού και σήμερα το Δημοτικό Διαμέρισμα Αξού του Δήμου Κουλούκωνα, στον οποίο υπάγονται.
Γειτονεύει με τα χωριά: Ανώγεια, Ζωνιανά, Κράνα, Κάλυβος, Λειβάδια, Βενί, Γαράζο, Θεοδώρα, Δροσιά, Χώνος, Αϊμονας.
Είναι κτισμένο σε μια πλαγιά, βόρεια του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου. Είναι στενόμακρο, σε θέση αμφιθεατρική, πυκνοκατοικημένο και με πλούσια ιστορία τριών χιλιάδων και πλέον χρόνων.
Κάτω από το χωριό, απλώνεται μεγάλη κοιλάδα, ανάμεσα στον Ψηλορείτη και τα Τάλαια όρη, γεμάτη από περιβόλια, ελαιώνες, αμπέλια, μποστάνια και κάθε λογής δένδρα, πορτοκαλιές, μανταρινιές, καρυδιές, κερασιές, μουρνιές, μπουρνελιές, απιδιές, μηλιές, ρογδιές, συκιές, χαρουπιές, πλατάνους και πρίνους.
Την κοιλάδα αυτή διασχίζει ποταμός που πηγάζει από τον Ψηλορείτη, το χειμώνα κατεβάζει μεγάλες ποσότητες νερού και εκβάλει στο Κρητικό Πέλαγος.

Η Αξός συνδέεται με αυτοκινητόδρομο και με καθημερινή συγκοινωνία, τόσο με το Ρέθυμνο από το οποίο απέχει 46 χλμ. όσο και με το Ηράκλειο από το οποίο απέχει 48 χλμ.
Στο χωριό μας σήμερα, κατοικούν 300 άτομα κάθε ηλικίας και στη Λιβάδα 35 περίπου. Είναι εργατικοί, ειρηνικοί και φιλήσυχοι. Ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, μικροεμπόριο και τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό.
Λειτουργεί Νηπιαγωγείο, διθέσιο Δημοτικό Σχολείο, έχει δική του ενορία, διαθέτει φούρνο, κρεοπωλείο, mini markets, τουριστικά καταστήματα, ψησταριές, ταβέρνα, καφετέριες και παραδοσιακά καφενεία.
Είναι, από το 1960, χώρος προορισμού οργανωμένων και μη τουριστών, λόγω της σοβαρής ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας. Λειτουργούν τουριστικά-ξενοδοχειακά καταλύμματα, που αποτελούν στολίδια και πόλο έλξης για την Αξό, το Μυλοπόταμο και ολόκληρη την Κρήτη
Το χωριό μας διαθέτει από παλιά αποχετευτικό σύστημα και νερό τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Μέσα κι έξω απ' αυτό, υπάρχουν πάνω από 10 πηγές, που, άλλες λίγο και άλλες περισσότερο τρέχουν όλο το χρόνο. Η μια απ' αυτές στολίζει το κέντρο του χωριού. Από τα στόματα τριών λιονταριών τρέχει κρύο νερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Η πηγή αυτή μαζί με το σκιανό του γέρο-πλάτανου που βρίσκεται δίπλα της, αποτελούν μαγνήτη για κάθε χωριανό ή οποιοδήποτε περαστικό όλο το καλοκαίρι. Γενιές και γενιές έχουν ξαποστάσει στο σκιανό του πλατάνου πίνοντας κρύο νερό απ' την πηγή.
 

Στο χωριό μας, μέσα και τριγύρω απ'αυτό, υπάρχουν πάνω από 40 εκκλησίες, άλλες νεόκτιστες, σύγχρονες και λειτουργικές, άλλες χαλασμένες και ερειπωμένες, κι άλλες απλά αναστηλωμένες και συντηρημένες.
Αίτημα όλων των Αξικών είναι να αναστηλωθούν και συντηρηθούν όλες οι εκκλησίες, ιδιαίτερα όσες είναι μέσα στο χωριό για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς κυρίως λόγους.
Η αξιόλογη και πολλά υποσχόμενη νεολαία της Αξού, διαπίστωσε την αναγκαιότητα ύπαρξης, λειτουργίας και δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αξού-Λιβάδας, που, για κάποια χρόνια, παρά την επιτυχημένη παρουσία και το έργο του στο χωριό, είχε αδρανήσει και αποφάσισε φέτος την επανενεργοποίηση του.
Σύσσωμη η νεολαία των Αξικών, τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού όσο και κυρίως αυτοί που μένουν στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, με πρόεδρο το Δημήτρη Γεωργίου Κουτάντο (του Παππά Γιώργη), μπήκαν στη δράση με θετικότατα τα πρώτα αποτελέσματα.Επίσης αξιόλογη είναι και η δράση του Αθλητικού Συλλόγου της  Δόξας Αξού.
Η Αξός είναι ένα πολύ όμορφο χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε ένα Σαββατοκύριακο!
 
ΠΗΓΗ:http://www.axos.grw.axos.gr/tent&view=article&id=50:wwwaxosgr&catid=42:2009-01-03-11-24-11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου