About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Καρυάτιδες

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Καθώς κοιτούσα διάφορες ειδήσεις στο internet το μάτι μου έπεσε σε ένα άρθρο και κάποιες φωτογραφίες. Το άρθρο χιουμοριστικό αλλά και συγκινητικό γιατί είχε το διάσημο ρολόι της Αγγλίας να έχει εξαφανιστεί και παρακάτω είχε και μια φωτογραφία με τις Καρυάτιδες. Στην πάνω μεριά έδειχνε τις 5 Καρυάτιδες που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης και από κάτω μια μόνο γραμμένη στα αγγλικά που έλεγε ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, ότι οι αδερφές της βρίσκονταν εκεί και ζητούσε να επιστρέψει στην πατρίδα της. Το θέμα βέβαια είναι παλιό αλλά πάντα θα παραμένει επίκαιρο. Η κλεμμένη Καρυάτιδα. Πριν δυο χρόνια είχαμε επισκεφτεί το Μουσείο της Ακρόπολης και για ώρα είχα σταθεί μπροστά τους.
Σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι 5 Καρυάτιδες που έχουν διασωθεί από τον βράχο της Ακρόπολης. Ένα σημείο έχει αφεθεί επίτηδες κενό, γιατί η 6η Καρυάτις είχε απαχθεί από το λόρδο Έλγιν και βρίσκεται στο British Museum του Λονδίνου.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ερεχθείου, οι Καρυάτιδες είναι «Έξι κόρες σε διάταξη σχήματος Π πατούν σε ένα πόδιον ύψους 1.77 μ. και στηρίζουν την οροφή της πρόστασης με το κεφάλι τους, μέσω ενός αρχιτεκτονικού μέλους που μοιάζει με καλαθόσχημο κιονόκρανο στολισμένο με ωά (αυγά).
Οι έξι κόρες έχουν λυγισμένο το ένα πόδι, αυτό προς τον κεντρικό άξονα (ή πιο απλά οι τρεις αριστερές το δεξί πόδι και οι τρεις δεξιές το αριστερό πόδι). Φορούν ένα δωρικό πέπλο που σχηματίζει πτυχές ανάμεσα στα στήθη και καθώς κυλά προς τα πόδια.
Τα μαλλιά τους είναι μακριά, χτενισμένα προς τα πίσω και δεμένα χαλαρά. Οι βραχίονες λείπουν από όλες. Σύμφωνα με ρωμαϊκά αντίγραφα στο Τίβολι το ένα χέρι κρατούσε την άκρη του ρούχου και το άλλο μια φιάλη.
Τι είναι όμως οι Καρυάτιδες; Καρυάτιδες ονομάζονται τα γλυπτά που έχουν γυναικεία μορφή και χρησιμεύουν στην στήριξη κτιρίων. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στην Σπάρτη. Είναι μια παραλλαγή της Κόρης και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα σεπύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους, σκεπές και λοιπά. Το αντίστοιχο αρχιτεκτονικό στοιχείο που έχει ανδρική μορφή ονομάζεται Άτλας. Στην αρχαία αρχιτεκτονική τέχνη, ιδίως στον Ιωνικό ρυθμό οι κίονες συχνά αντικαθίσταντο με αναπαράσταση λυγερής γυναικείας μορφής.

Είναι τόσο κρίμα όπως και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ένας πολύτιμος θησαυρός για την Ελλάδα να βρίσκονται τόσο μακριά. Είναι όμως επίσης σημαντικό αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα σε διάφορα Μουσεία και εκθέσεις να τα επισκεπτόμαστε και να μαθαίνουμε γι’ αυτά γιατί χωρίς παρελθόν δεν έχουμε μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου