About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

«Μεταλλαγμένη» τομάτα επιχειρεί να δελεάσει τους καταναλωτές

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Εμμανουήλ Α.
Σίγουρα θα ξέρετε πολλά φαγητά τα οποία είναι μεταλλαγμένα όμως θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι μία τομάτα με διάφορες χρωστικές και ανθοκυανίνες μπορεί να πάρει ένα έντονο μοβ χρώμα και έτσι να προσελκύει τους πελάτες; Κι όμως, ναι. Μια γενετικά τροποποιημένη τομάτα, σχεδιασμένη να παράγει ωφέλιμα αντιοξειδιωτικά που της δίνουν μοβ χρώμα, είναι ένα από τα πρώτα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα νέας γενιάς, των οποίων τα οφέλη απευθύνονται όχι στους γεωργούς αλλά στους ίδιους τους καταναλωτές.
Η μοβ ντομάτα αναπτύχθηκε στο ερευνητικό Κέντρο John Innes της Βρετανίας αλλά καλλιεργείται δοκιμαστικά στον Καναδά, μια χώρα στην οποία οι αντιδράσεις για τα «μεταλλαγμένα» δεν είναι τόσο έντονες όσες στην Ευρώπη.
Το σκούρο χρώμα της νέας τομάτας οφείλεται σε ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές που δίνουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο-μοβ χρώμα σε πολλά φρούτα, λαχανικά και λουλούδια, από το κράνμπερι μέχρι τους πανσέδες.
Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, προσφέρουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η πρώτη σοδειά της μοβ τομάτας, η οποία έδωσε 1.200 λίτρα τοματοχυμού, θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ανθοκυανίνες προσφέρουν τα ίδια οφέλη και στον άνθρωπο. 
Το γονίδιο της ανθοκυανίνης που εισήχθη στο γονιδίωμα της τομάτας προήλθε από ένα άλλο φυτό που ονομάζεται αντίρρινο.
Η μοβ τομάτα είναι ένα από τα πρώτα μέλη μιας νέας γενιάς γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, σχεδιασμένων να αυξάνουν τη διατροφική αξία του προϊόντος και όχι το μέγεθος της σοδειάς ή την ανθεκτικότητα σε ασθένειες, παράμετροι που απασχολούν κυρίως την αγροτική βιομηχανία.
Πηγή: http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου