About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο Πατσίδερος

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρτώ Β.
Το χωριό μου είναι υπέροχο. Κάθε φορά που πηγαίνω εκεί παίζω με τα άλλα παιδιά ή πηγαίνω βόλτες στη φύση. Αυτό όμως που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι όλοι οι κάτοικοί του γνωρίζονται.
Ο Πατσίδερος με 271 κάτοικους, είναι οικισμός τού Δήμου Αρκαλοχωρίου. Κτισμένος πάνω σε λόφο, στην ανατολική πλευρά του σε υψόμετρο 564 μ. από τη θάλασσα, το χωριό απέχει από το Ηράκλειο 29 περίπου χιλιόμετρα. Η διασταύρωση λίγο μετά το Αλάγνι δεξιά, οδηγεί στον Πατσίδερο.

Με το όνομα αυτό, που η προέλευσή του είναι ακόμη αδιευκρίνιστη, το χωριό αναφέρεται στίς απογραφές από το 1577 (Barozzi).
Τα κύρια προϊόντα του, είναι τα αμπελουργικά καί το λάδι.
Στο χωριό υπάρχουν δύο παλιές εκκλησίες, της Παναγίας και της Αγίας Παρασκευής, με υπολείμματα τοιχογραφιών. Στην εκκλησία της Παναγίας λειτούργησε μία Μονή με τρία παρακείμενα κελιά. Η Μονή αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση καθώς λειτούργησε ως σχολειό στα χρόνια της τουρκοκρατίας με 2 δασκάλους. Ο ένας από αυτούς ονομάζονταν Μιχαήλ Πατερόπουλος, επιβεβαιώνεται και από τον

Ν.Καζαντζάκη στο βιβλίο "αναφορά στο Γκρέκο", ως ο πρώτος του δάσκαλος. Ο Μ. Πατερόπουλος μαζί με τη γυναίκα του και το γιό του Νικόλαο βρήκαν τραγικό θάνατο στη μεγάλη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898 στο Ηράκλειο. Ο άλλος δάσκαλος ήταν ένας ιερομόναχος που από τους κατοίκους του χωριού ονομαζόταν "Γερομόναχος". Το κτίριο της Μονής καταστρεφόταν σε κάθε επανάσταση. Συγκεκριμένα, το 1896 οι Τούρκοι κατέκαψαν την Μονή που αργότερα ανοικοδομήθηκε με έξοδα της Μονής Αγίου Γεωργίου Απανωσήφη. Η εκκλησία σήμερα εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (γενέθλιο της Θεοτόκου) όμως μέχρι το 1866 ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση, για αυτό τιμάται και εκείνη την ημέρα. Στο ανώφυλλο της εξώπορτας υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1695.
πηγές: wikipedia.org

http://www.interkriti.gr



πηγή βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=q56NoQR68nI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου