About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η ιστορία της σοκολάτας

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Σκεφτείτε πόσα τρόφιμα περιέχουν σοκολάτα: τούρτες, μπισκότα, επιδόρπια, σοκολατοκουφετάκια, τρουφάκια... Χωρίς αμφιβολία, ο κόσμος της σοκολάτας είναι ατελείωτος και λαχταριστός. Εσείς όμως, ξέρετε από πότε τρώμε σοκολάτα; Ή ποιο είναι το κύριο συστατικό της και πώς παράγεται; Θέλουμε να τα μάθετε όλα αυτά, γι' αυτό θα σας διηγηθούμε την παρακάτω ιστορία:
Πριν από 500 χρόνια περίπου, πολλές περιοχές του κόσμου δεν γνώριζαν ότι υπήρχε ένα φυτό που λεγόταν ''σοκολάτλ'' στην γλώσσα των Αζτέκων. Εμείς το γνωρίζαμε ως κακαόδεντρο και από τους σπόρους του, παράγεται η σοκολάτα. Όταν οι Ισπανοί έφτασαν στην Αμερική, συνάντησαν τους Ατζέκους οι οποίοι υποδέχθηκαν τους Ευρωπαίους με μία ζεστή σοκολάτα, ένα ρόφημα που έπιναν μόνον οι αυτοκράτορες. Στους Ισπανούς κατακτητές δεν άρεσε πολύ, αλλά τους κίνησε την περιέργεια. Με τον καιρό, το κακάο έφτασε στην Ισπανία, όπου το χρησιμοποιούσαν ανακατεμένο μα ζάχαρη, βανίλια ή κανέλα σε όλο και πιο εκλεπτυσμένες συνταγές. Η σοκολάτα έγινε ξαφνικά το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών: τη μετέφεραν σε μικρά φλασκιά και την έπιναν στις βόλτες τους. Σταδιακά, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη: στη Φλωρεντία και τη Βενετία μπορούσε να βρει κανείς την καλύτερη σοκολάτα, ενώ στην Αγγλία άνοιξαν πολλοί χώροι που μπορούσε κανείς να δοκιμάσει εκλεκτή σοκολάτα. Στη Γαλλία οι ευγενείς , έγιναν τόσο φανατικοί οπαδοί της, που συγκεντρώνονταν στα καλύτερα σαλόνια μόνο και μόνο για να τη γευτούν σε περίτεχνα πορσελάνινα φλιτζάνια.
Αργότερα, το 19ο αιώνα, η παραγωγή της σοκολάτας έγινε αντικείμενο της βιομηχανίας, και έγινε προσιτή σε όλους. Από τότε, η σοκολάτα αποτελεί μία από τις αγαπημένες λιχουδιές σε όλο τον κόσμο!!!
πηγή: περιοδικό Barbie chef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου