About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τι σχέση έχει o Αϊ - Βασίλης με το Μέγα Βασίλειο;

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Το άρθρο αυτό γράφτηκε με αφορμή εργασία στο μάθημα της Γλώσσας η οποία ζητούσε από τα παιδιά, αν πιστεύουν ότι ο Μέγας Βασίλειος έχει κάποια σχέση με τον Αϊ - Βασίλη που έρχεται με το έλκηθρό του κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς και μας μοιράζει τα δώρα. 
Σχεδόν όλοι πιστεύουμε στον Χοντρούλη με την κόκκινη στολή Αϊ-Βασίλη (Santa Claus), αλλά ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι από την Ελλάδα είναι από το εξωτερικό. Ο δικός μας (Αϊ-Βασίλης) είναι ο Μέγας Βασίλειος. Αν θέλετε να μάθετε για την ιστορία του Santa Claus και τη σχέση του με τον Μέγα Βασίλειο, διαβάστε τα παρακάτω: 
Η ιστορία του Santa Claus 
Ο υπέρβαρος Αϊ-Βασίλης με τα ροδοκόκκινα μάγουλα, τη λευκή γενειάδα και κόκκινο-άσπρο κοστούμι δεν είναι τίποτα άλλο από το διαφημιστικό... παιδί της Coca Cola. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Άγιος Βασίλης γιορτάζει φέτος τα 79α γενέθλιά του.


Ο σχεδιαστής του, Χέιντον Σάντμπλομ, τον δημιούργησε το 1931 κατά παραγγελία της Coca Cola. Η διαφημιστική καμπάνια ήταν τόσο επιτυχημένη, που η μοντέρνα εικόνα του αγίου των Χριστουγέννων έκανε τον γύρο του κόσμου και καθιερώθηκε! Δεν πρόκειται ωστόσο για τη μοναδική περίπτωση: όπως τονίζουν οι ειδικοί, πολλά από τα χριστουγεννιάτικα σύμβολα λειτουργούν ως εμπορικά σήματα, ανεβάζοντας τον τζίρο των καταστημάτων κατά τον πιο καταναλωτικό μήνα του έτους. 

Η σχέση του Santa Claus και του Μέγα Βασίλειου…

Στη Δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ) μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα. Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό από τους «συγγενείς» μετανάστες που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον «Δυτικό» Άϊ-Βασίλη

Ο ορθόδοξος Άγιος Βασίλης ούτε με δώρα έχει σχέση, ούτε με χιόνια και έλκηθρα. Αντίθετα, αυτά που κρατάει στα χέρια του είναι «χαρτί και καλαμάρι» και βέβαια καθόλου χρήματα. Αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Πατρίδα του θεωρείται η βιβλική Καισάρεια της Καππαδοκίας, το σημερινό Kayseri της Τουρκίας. Ο ελληνικός, λοιπόν, Άγιος Βασίλης, όπως αναφέρει ο καθηγητής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μηνάς Αλεξιάδης, είναι «κάτι ανάμεσα στον Μέγα Βασίλειο της Καισαρείας, έναν από τους τρεις ιεράρχες και σε ένα πρόσωπο-σύμβολο του Ελληνισμού, που έφευγε από τα βάθη της Ασίας και έφτανε παντού: από τον Πόντο μέχρι την Πελοπόννησο και από την Μακεδονία μέχρι τον Κύπρο. Ο δικός μας Άγιος Βασίλης είναι πεζοπόρος, κρατά στα χέρια του ένα ραβδί, συζητά με όλους τους ανθρώπους στο δρόμο και εύχεται καλοτυχία και καλή χρονιά στον κόσμο. Δεν έχει σάκο, ούτε κοφίνι. Δε φέρνει δώρα, αλλά την καλοχρονιά… Η 1η Ιανουαρίου ήταν η μέρα θανάτου του Μεγάλου Βασιλείου και έτσι η ελληνική παράδοση θεώρησε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι εκείνος που φέρνει καλοτυχία και ευλογεί τη χρονιά…». 


2. http://www.livanis.gr/
3. https://www.youtube.com


Δείτε και την πρώτη διαφήμιση της coca cola με τον Αϊ - Βασίλη.

8 σχόλια:

  1. Ωραιο το αρθρο με βοηθησε με την εργασια πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες με βοήθησαν πολύ με την εργασία για τη μουσική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηταν πολυ ωραιω με βοηθησε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή