About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Περιβαλλοντική βόμβα από τη Συρία: Χημικά θα καταστραφούν δυτικά της Κρήτης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Τις τελευταίες μέρες μ’ έχει ανησυχήσει έντονα μια είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου για μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή. Ο λόγος είναι, η καταστροφή χημικών όπλων στα πελάγη μας παρόλο που κανένα κράτος στον κόσμο δεν δέχτηκε να γίνει αυτό στο έδαφος του λόγω του μεγάλου κινδύνου. 
Διεθνείς διαστάσεις παίρνει το θέμα της σχεδιαζόμενης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ή μέρους αυτού σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Χανίων. Μέχρι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έφτασε η απόφαση, με 37 Ευρωβουλευτές ( από τις χώρες της Μεσογείου που θα επηρεαστούν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα) επιστήμονες του Δημοκρίτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και Κρατικούς Φορείς της Χώρας μας να επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους για πλήρη καταστροφή του οικοσυστήματος σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία και του τουρισμού μας.
Κάνουν λόγο για πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Όπως περιγράφουν, τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να μην μπορούν να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας.
Επίσης έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος που θα καταστραφούν με την μέθοδο της υδρόλυσης και η εκροή τυχόν επικίνδυνων αποβλήτων στην θάλασσα. Την έντονη διαφωνία του για τις πρακτικές που αναφέρεται ότι θα ακολουθηθούν εξέφρασε, μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα”, ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.
Τονίζεται, ότι η περιοχή της Αδριατικής και το τμήμα αυτό της Μεσογείου είχε γίνει “νεκροταφείο χημικών” από την ιταλική μαφία. Όπως είχε αποκαλύψει ο Τύπος πριν από μία διετία, η μαφία βύθισε μέσα σε μία 20ετία περίπου 30 πλοία στην Αδριατική με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών! Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από τους «έντονους προβληματισμούς που έχουν εκφράσει ειδικοί επιστήμονες» από την Ελλάδα και το Ισραήλ σχετικά «με την καταλληλότητα της μεθόδου που έχει επιλεγεί για την καταστροφή αλλά και για τα τοξικά υπολείμματα που θα προκύψουν από τη χημική αντίδραση και θα απορριφθούν στην θάλασσά μας».
Οι διεθνείς κανόνες περί των χημικών ορίζουν την καταστροφή τους στις χώρες οι οποίες τα αγόρασαν, στην προκειμένη περίπτωση η Συρία η οποία όμως βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν υλοποιείται.
Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, οι θαλασσίτσες μας θα παραμείνουν καθαρές και εμείς δεν θα έχουμε συνέπειες από την απόφαση αυτή.

Πηγές:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου