About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στη Γερμανία

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


Αποτέλεσμα εικόνας για Χριστουγεννιάτικα έθιμα στη Γερμανία  Στη Γερμανία ο εορτασμός των Χριστουγέννων αρχίζει πολύ νωρίς , όλο αυτό το διάστημα ονομάζεται Advent . Κατασκευάζουν ένα στεφάνι (Adventskranz) από κλαδιά ελάτου και τοποθετούν επάνω τέσσερα κόκκινα κεριά, για κάθε μία από τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Παλιότερα το στεφάνι αυτό κρεμόταν με κόκκινες κορδέλες από τη λάμπα, σήμερα συνήθως είναι επιτραπέζιο. Την πρώτη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα ανάβουν το ένα κερί, την δεύτερη Κυριακή καίνε δύο κεριά, την τρίτη Κυριακή τρία και την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα καίνε και τα τέσσερα κεριά πάνω στο στεφάνι.
  Για την περίοδο αυτή του Advent φτιάχνουν ένα ημερολόγιο (Adventskalender), το ημερολόγιο αυτό είναι συνήθως μεγάλο και τοποθετείται στον τοίχο. ΄Εχει πορτούλες με αριθμούς από το 1 έως το 24, δηλαδή από την 1η μέχρι την 24ηΔεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων. Κάθε μέρα τα παιδιά ανοίγουν μια πορτούλα και τα περιμένει μια έκπληξη, μπορεί να είναι σοκολατάκι , κάποια ζωγραφιά ή και ένα μικρό παιχνιδάκι. Όλο αυτό το διάστημα οι μαμάδες φτιάχνουν με την βοήθεια των παιδιών του σπιτιού διάφορα κουλουράκια (Plätzchen) Printen, Zuckersternchen, Spekulatius και Stollen.
  Στη γιορτή του Αγ. Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, τα παιδιά αφήνουν τα μποτάκια τους έξω από την πόρτα του σπιτιού και ο Nikolaus φορτωμένος με ένα μεγάλο σακί, έρχεται τη νύχτα και τα γεμίζει με γλυκά, αν ήταν ΄΄ καλά παιδιά΄΄.
Αποτέλεσμα εικόνας για Weihnachtsbaum  Το χριστουγεννιάτικο δέντρο (Weihnachtsbaum) είναι από φυσικό έλατο με κανονικά κεράκια ή λαμπάκια και τα στολίδια του είναι μπαλίτσες, πολύχρωμες ξύλινες φιγούρες, αλογάκια, αγγελάκια ακόμη και ζαχαρωτά. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Χριστούλης (Christkind) ή ο Weihnachtsmann φέρνουν δώρα για όλη την οικογένεια κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  Στις πόλεις σε διάφορες πλατείες υπάρχουν Χριστουγεννιάτικες αγορές. Πρόκειται για υπαίθρια σπιτάκια ξύλινα, πολύχρωμα, στολισμένα γιορτινά. Εκεί βρίσκει κανείς Χριστουγεννιάτικα στολίδια, χειροποίητα δώρα, ζεστό κρασί με μπαχαρικά (Glühwein), ζεστά λουκάνικα, μπύρα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, παραδοσιακά κουλουράκια.
  Την ημέρα των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι με το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό. Συνήθως είναι ψητή χήνα με κόκκινο λάχανο και πατατοκροκέτες.
Αποτέλεσμα εικόνας για Brandenburger Tor christmas
  Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο εορτασμός για τον ερχομό του νέου έτους (Silvester), με χορούς, τραγούδια, βεγγαλικά και άφθονη σαμπάνια. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι Γερμανοί αλλά και χιλιάδες τουρίστες, συγκεντρώνονται μπροστά στην αψίδα της μεγάλης πύλης (Brandenburger Tor)και γιορτάζουν. Συμμετέχουν διάσημα συγκροτήματα και τραγουδιστές απ΄όλο τον κόσμο και φυσικά πολλά πυροτεχνήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου