About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Επτά λόγοι για να τρώτε έντομα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Παρότι δεν μου αρέσουν τα έντομα σας έγραψα ένα μικρό κείμενο για τα θρεπτικά συστατικά τους. Ελπίζω να σας αρέσει!
  Εύκολα στην εκτροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη, γαργαλιστικά στον ουρανίσκο: το αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων παραθέτει επτά λόγους για τους οποίους τα έντομα θα πρέπει να ενταχθούν στο Δυτικό μενού.
  Συνοπτικά, τα έντομα εκτρέφονται εύκολα και φθηνά, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι άκρως θρεπτικά και υγιεινά, λέει ο Δρ Τζον Κούπλαντ, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και εκπρόσωπος Τύπου του Ινστιτούτου.

1. Πλούσια σε πρωτεΐνη: Οι γρύλοι, γνωστοί και ως τριζόνια, αποτελούνται κατά 65% από πρωτεΐνη, συγκριτικά με 50% στο μοσχαρίσιο κρέας. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες τους είναι καλής ποιότητας, καθώς περιέχουν όλη την ποικιλία αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων είναι φτωχή σε πρωτεΐνη.

2. Πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά: Εκτός από πρωτεΐνες, τα έντομα προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ η χιτίνη από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός τους λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες.

3. Φτωχά σε λίπος: Τα έντομα είναι καλή ιδέα για δίαιτα, αφού πολλά είδη δίνουν λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Προσφέρουν επίσης υγιεινά ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

4. Φιλικά στο περιβάλλον: Η εκτροφή εντόμων είναι μια πιο βιώσιμη πρακτική, δεδομένου ότι τα εξάποδα ζώα χρειάζονται λιγότερο χώρο, επιβιώνουν σε ένα εύρος διαφορετικών συνθηκών, και επιπλέον μπορούν να τραφούν με σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία, ακόμα και με παραπροϊόντα που σήμερα μένουν αναξιοποίητα. Η εκτροφή τους είναι επίσης ιδιαίτερα αποδοτική: σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφή, συγκριτικά με 8 κιλά ζωοτροφή για ένα κιλό βοδινού κρέατος.

5. Ποικιλία στο μαγείρεμα: τα έντομα μπορούν να γίνουν τηγανιστά, βραστά, αχνιστά ή ψητά με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μπορούν επίσης να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν ως αλεύρι για ψωμί και άλλα παρασκευάσματα.

6. Αφθονία επιλογών: αρκετές χώρες φιλοξενούν πάνω από 300 είδη εντόμων. Σίγουρα υπάρχει ένα για όλα τα γούστα!
7. Υπέροχη γεύση: οι γευσιγνώστες λένε ότι τα έντομα έχουν την υφή ξηρού καρπού και γεύση που θυμίζει γαρίδα ή κοτόπουλο. Οι ακρίδες, τα αβγά μυρμηγκιού, οι σφήκες, ακόμα και οι σουβλιστοί σκορπιοί, θεωρούνται παραδοσιακές λιχουδιές σε πολλές χώρες.



http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500004484

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου