About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο μεγάλος δάσκαλος της γιόγκα B.K.S. Iyengar

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ευγενία Μ.

  Στο πατέρα της σύγχρονης γιόγκα αφιερώνουμε το σημερινό άρθρο για τα 97 χρόνια από την γέννηση ενός από τους πιο γνωστούς δάσκαλους της γιόγκα τον BKS Iyenkar. Είναι το πρόσωπο που έκανε γνωστή την γιόγκα πρώτα στην Ινδία και στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
  Πρόκειται μάλλον για έναν από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους της γιόγκα, που έφεραν το δικό τους σύστημα στην πρακτική της άσκησης αυτής και την εξέλιξαν με τα χρόνια σε Ανατολή και Δύση.
  Ειδικά για την Δύση, η συμβολή του Ιγιενκάρ υπήρξε καθοριστική, καθώς ήταν αυτός περισσότερο από άλλους, που ανέδειξαν και προσάρμοσαν την τεχνική της γιόγκα στο δυτικό τρόπο ζωής.
  Ο Ιγιενκάρ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 και πέθανε στις 20 Αυγούστου 2014 από νεφρική ανεπάρκεια.
  Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα στην ηλικία των 15 των και ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο Sri T. Krishnamacharya.
  Ο Iyenkar εκτός από δάσκαλος της γιόγκα έχει γράψει πολλά και σημαντικά βιβλία τόσο για το πρακτικό της κομμάτι όσο και για την φιλοσοφία της. Ουσιαστικά είναι το πρόσωπο που έκανε γνωστή την γιόγκα πρώτα στην Ινδία και στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ενσωματωμένη εικόνα 2  Για όσους ασχολούνται με την γιόγκα, το σύστημα ή κάποιες τεχνικές Iyenkar τους είναι μάλλον γνωστά. Για όσους δεν ασχολούνται με την γιόγκα, η μέθοδος Ιγιενκάρ μπορεί να τους κάνει να ξεκινήσουν να ασχολούνται για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
  Ο B.K.S. Iyengar (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar), εμπνευστής της μεθόδου αυτής, έφυγε από τη ζωή στις 20 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 96 χρόνων. Πρόκειται μάλλον για έναν από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους της γιόγκα, που έφεραν το δικό τους σύστημα στην πρακτική της άσκησης αυτής και την εξέλιξαν με τα χρόνια σε Ανατολή και Δύση. Ειδικά για την Δύση, η συμβολή του Ιγιενκάρυπήρξε καθοριστική, καθώς ήταν αυτός περισσότερο από άλλους, που ανέδειξαν και προσάρμοσαν την τεχνική της γιόγκα στο δυτικό τρόπο ζωής.
  Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα στην ηλικία των 15 των και ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο Sri T. Krishnamacharya.
Ενσωματωμένη εικόνα 1  Η τεράστια συνεισφορά τού Iyenkar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα. Μεταμόρφωσε κυριολεκτικά αυτό το είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης, από μία τεχνική για λίγους που κατάφερναν να πλάσουν το σώμα τους όπως απαιτείται, σε μία τεχνική όπου ο καθένας αναγνωρίζει και κινείται με βάση τα όριά του, και αποφασίζει πόσο και αν θα τα ξεπεράσει.
  Η πρακτική που πρότεινε ο Iyenkar έφερε πιο κοντά στο ευρύ κοινό όχι μόνο τις θέσεις (asanas) της γιόγκα, αλλά και τον έλεγχο της αναπνοής (pranayama) μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις.
  Ο τρόπος του συμβάλλει στην βαθύτερη κατανόηση των περίφημων yoga sutras, εννοώντας τις 196 «οδηγίες»-αφορισμούς της Ashtanga yoga, οι οποίες περιλαμβάνονται στο «ιερό» βιβλίο του Patanjali, που θεωρείται ο συντάκτης των αφορισμών αυτών. Οι οδηγίες που εμπεριέχονται στο σημαντικό αυτό κείμενο αφορούν στις σωματικές και πνευματικές ασκήσεις που οφείλει ο κάθε ασκούμενος να έχει στο μυαλό του.
Αποτέλεσμα εικόνας για πληροφοριες για τον μεγαλο δασκαλο της γιογκα  Αντίθετα με το ύφος των περισσότερων στυλ αστάνγκα γιόγκα, όπου κυριαρχεί ο γοργός ρυθμός και οι «ακροβατικές» κινήσεις, οι asanas στο στυλ του Iyengar διαρκούν περισσότερο χρόνο, επιτρέποντας στον κάθε ασκούμενο να επιτύχει τη μέγιστη ευθυγράμμιση του σώματός του, και με τη βοήθεια διαφόρων εξαρτημάτων, όπως τα τουβλάκια και οι ζώνες, να αποκτήσει σταδιακά ευελιξία, αντοχή και δύναμη.
  Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν πιστοποιημένοι δάσκαλοι στη μέθοδο Iyenkar, οι οποίοι έχουν εξαπλώσει τη διδασκαλία του σε ένα πολύ διευρυμένο κοινό ανθρώπων που έχουν μικρή ή μεγαλύτερη σχέση με τη γιόγκα.
  Το βιβλίο του Light on Yoga παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα στο είδος βιβλία παγκοσμίως και αποτελεί μια μικρή Βίβλο της γιόγκα.


Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου