About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας...

από τους μαθητές του ΣΤ3, Σωκράτη Δ., Ερμή Τζ.

derinkuyu_underground_structure  Στην «Ανάβαση», ο Ξενοφών ανέφερε ότι οι άνθρωποι στην Ανατολή έμεναν σε πόλεις κάτω από το έδαφος. Οι ανακαλύψεις υπόγειων κατοικιών στην Καππαδοκία, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του. 
 Στο Ντερινκούγιου της Καππαδοκίας βρίσκεται η πιο βαθιά από τις υπόγειες πόλεις, η οποία ανακαλύφτηκε τυχαία πριν από μισό αιώνα. Το 1963 ένας κάτοικος του Νεβσεχίρ, έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του.
  Όταν χρειάστηκε να ρίξει έναν από τους τοίχους του σπιτιού, έμεινε άναυδος από αυτό που αντίκρισε. Πίσω από τον τοίχο υπήρχε ένα δωμάτιο, το οποίο τον οδηγούσε σε μια υπόγεια πόλη. Καθώς προχωρούσε βρήκε ένα σύστημα ατελείωτων διαδρόμων και συνεχόμενων δωματίων. 
  Η δημιουργία της υπόγειας πόλης χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια. Ακόμα δεν έχει ανασκαφεί ολόκληρη, σήμερα βρίσκονται στο ενδέκατο επίπεδο. Η ακριβής ημερομηνία, ποιοί την δημιούργησαν και για ποιό λόγο οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από την γη, δεν έχει διευκρινιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην κατασκευή της υπολόγισαν όλες τις παραμέτρους καθώς η πόλη έχει μείνει ανέπαφη μέχρι και σήμερα. 
underground-city  Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους Άραβες την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και από τους Χριστιανούς, για να αποφύγουν τις Μογγολικές επιδρομές. Με παρέμβαση των αρχαιολόγων ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία.
  Βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα για 20.000 ανθρώπους. Στάβλοι ζώων, ένα σχολείο και πηγάδια υπήρχαν στο εσωτερικό της Υπόγειες στοές οδηγούσαν τους κατοίκους σε γειτονικές υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας. Αποθήκες τροφίμων, αίθουσες συνεδριάσεων, στάβλοι, καταστήματα είχαν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τους κατοίκους.
  Ειδικά συστήματα εξαερισμού μετέφεραν οξυγόνο από την επιφάνεια της γης έως και τα πιο βαθιά επίπεδα. Ανακαλύφτηκαν μεγάλες πέτρινες πόρτες σε κάθε όροφο που χρησίμευαν για την προστασία των κατοίκων από τους κινδύνους. 
derinkuyu3  Η ανακάλυψη αυτή ενέτεινε τις υποψίες ότι οι κάτοικοι πήγαν να ζήσουν υπόγεια υπό τον φόβο μια μεγάλης φυσικής καταστροφής ή κάποιας εχθρικής επίθεσης. Στην ουσία ήταν κρυμμένοι σε μια υπόγεια πολυεπίπεδη πολιτεία.... 









Πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου