Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Άννα Σπ. και Χρυσάνθη Δ.
Στο προηγούμενο κεφάλαιο της Γεωγραφίας, μιλήσαμε για την ατμόσφαιρα και το όζον. Με την ευκαιρία αυτή δημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο που μιλάει για την επικίνδυνη αύξηση της τρύπας του όζοντος...
Η τρύπα του όζοντος είναι τώρα μεγαλύτερη σε έκταση από τη Βόρεια Αμερική και πλησιάζει το ρεκόρ του μεγέθους που είχε φθάσει το 2006.Οι νομοθεσίες και οι περιορισμοί έχουν μειώσει τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, όπως οι χλωροφθοράνθρακες στην ατμόσφαιρα δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο στρώμα του όζοντος να αρχίσει να επουλώνει τις τρύπες του σιγά-σιγά.
Όμως αυτές οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να επικεντρώνονται γύρω από τους πόλους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού , όπως αυτό το καλοκαίρι στην Ανταρκτική, κάνοντας μια εποχική τρύπα στο στρώμα του όζοντος κάθε χρόνο.
Τον Οκτώβριο, η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική ήταν περίπου 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια σε μέγεθος, λίγο μικρότερο από ό, τι ήταν πριν από εννέα χρόνια, όταν ήταν 10.420.000 τετραγωνικά μίλια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ασυνήθιστα ρεύματα που μεταφέρουν ζεστό αέρα προς το νότιο πόλο είναι υπεύθυνα για το τρέχον μέγεθος του.
Στο έδαφος, το όζον είναι πολύ επιβλαβές. Είναι το κύριο συστατικό της αιθαλομίχλης. Στην ατμόσφαιρα, ωστόσο, σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα, αντανακλώντας την επιβλαβή ακτινοβολία από τον ήλιο.
Η τρύπα το Σεπτέμβριο του 2006 ήταν η μεγαλύτερη και βαθύτερη τρύπα του όζοντος που έχει καταγραφεί ποτέ. Μένει να δούμε αν η φετινή θα ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ. Μελέτες δείχνουν ότι η τρύπα του όζοντος δεν θα εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2040 ή και αργότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου