Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ., Μαρία Α. και Χαρά Α.
(Αντονέτα) Η Κορυτσά είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο μπαμπάς μου. Όταν πηγαίνω εκεί περνάω πολύ όμορφα!
Η Κορυτσά είναι ορεινό μέρος, γι' αυτό τον χειμώνα κάνει πολύ κρύο ενώ το καλοκαίρι πολλή ζέστη. Έχει πολλά μαγαζιά, μουσεία και πολλά μέρη που μπορούν να επισκεφτούν οι τουρίστες αλλά και αρκετές εκκλησίες. Η μεγαλύτερη απ' αυτές είναι ο Ναός της Αναστάσεως του Κύριου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Διαβάστε παρακάτω μερικές ακόμα πληροφορίες για τον τόπο μου:
Η Κορυτσά είναι πόλη της Αλβανίας. Βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα κι ο πληθυσμός της είναι 58.911 κάτοικοι. Σήμερα η Κορυτσά είναι βιομηχανική περιοχή. Παράγει ζάχαρη, οινόπνευμα, μπύρα, δέρματα και υφαντουργικά προϊόντα. Η Κορυτσά παλιά ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλβανίας κλπ.
Ο νομός Κορυτσάς είναι ένας από τους δώδεκα νομούς της Αλβανίας. Βρίσκεται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Αλβανίας στα σύνορα με την Ελλάδα και την Π.Γ.Δ.Μ. Καταλαμβάνει έκταση 3.711 τ.χμ. (ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας) και ο συνολικός του πληθυσμός είναι 257.387 σύμφωνα με την Αλβανική απογραφή του 2006. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κορυτσά. Ο νομός χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες, τις επαρχίες Κολόνιας, Κορυτσάς και Πόγραντετς.
Ιστορία
Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο η Κορυτσά καταλήφθηκε από τον ελληνικό στρατό κατά το πρώτο στάδιο της ελληνικής αντεπίθεσης. Για μικρό διάστημα, από 22 Νοεμβρίου 1940 μέχρι 12 Απριλίου 1941 υπήρξε για τρίτη φορά υπό ελληνικό έλεγχο. Το διάστημα εκείνο την πόλη διοικούσε προσωρινό συμβούλιο αποτελούμενο από ένδεκα Έλληνες και τέσσερις Αλβανούς εκπροσώπους. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας, επανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα, ενώ στο τέλος του πολέμου (1945) ξαναπέρασε στην Αλβανία.
kalo einai
ΑπάντησηΔιαγραφή