Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Με ένα πρωτόγνωρο για αυτούς θέαμα ήρθαν το βράδυ της Τετάρτης (26/11/'13) οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς αντίκρισαν στον ουρανό ένα φλεγόμενο αντικείμενο που έκανε την νύχτα μέρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για κομμάτι μετεωρίτη, ο οποίος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.
Το φαινόμενο έγινε έντονα αντιληπτό από τους κατοίκους της Ζακύνθου όπου ανέφεραν πως είδαν τη λάμψη να σχίζει τον ουρανό από Δύση προς Ανατολή, ακολουθούμενη από έντονο κρότο. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα παρόλο που οι μαρτυρίες ανέφεραν πως η λάμψη φώτισε τα σπίτια των περιοχών της Κεφαλλονιάς.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κεφαλλονιάς μελετά μαρτυρία κατοίκου, ο οποίος έκανε λόγο για πτώση ενός φωτεινού αντικειμένου (μετεωρίτη) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος τόνισε όμως ότι θα μπορούσε να πιστοποιηθεί η προέλευσή του και σύστασή του μόνο αν έπεφτε στην ξηρά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αστρονομίας Νικόλαο Ματσόπουλο,
επρόκειτο «ουσιαστικά για βολίδα μετεωρίτη. Δηλαδή απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη και η τροχιά τους διασταυρώθηκε με αυτήν του πλανήτη μας με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα».
επρόκειτο «ουσιαστικά για βολίδα μετεωρίτη. Δηλαδή απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη και η τροχιά τους διασταυρώθηκε με αυτήν του πλανήτη μας με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα».
Όσο αφορά το μέγεθος του αντικειμένου, ο κ. Ματσόπουλος πρόσθεσε ότι: «Δεν είναι μεγάλος, μπορεί να είναι μόνο μερικά εκατοστά του μέτρου και όλη αυτή η λάμψη και ο θόρυβος που βγάζει οφείλεται στην τριβή του με την ατμόσφαιρα. Ποτέ παγκοσμίως δεν έχει αναφερθεί θάνατος ή τραυματισμός από μετεωρίτη, παρά μόνο υλικές ζημιές σε σπίτια».
Τέλος, ο καθηγητής αστρονομίας, επισήμανε ότι: «Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ανά τον κόσμο, λόγω των 320 μετεωρικών σμηνών που υπάρχουν. Ο χθεσινός μετεωρίτης, ανήκει στο μετεωρικό σμήνος των Λεοντιδών, επειδή προέρχονται από τον αστερισμό του Λέοντος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου