Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Το καλοκαίρι πηγαίνοντας για Θεσ/νικη περάσαμε από την περιοχή Τέμπη. Εκεί που ο χρόνος πάγωσε στις 13 Απριλίου 2003. Μια ημερομηνία που η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει. Ένα λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν μαθητές μετά από μία εκδρομή συγκρούστηκε με νταλίκα που δίπλωσε στην εθνική οδό, Λάρισας – Θεσσαλονίκης, στο 386ο χιλιόμετρο στα Τέμπη. Αποτέλεσμα, 21 ανυποψίαστοι μαθητές να βρουν τραγικό θάνατο λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Όταν περάσαμε μπροστά από κείνο το σημείο σφίχτηκε η καρδιά μου! 21 παιδιά χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο βίαια. Πόσα παιδιά ακόμα θα ζούσαν αν ήμασταν όλοι πιο προσεκτικοί!
Ορισμένες από τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων είναι γιατί δεν έχουμε σωστή οδική συμπεριφορά στο δρόμο όπως υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η παραβίαση προτεραιότητας, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, η κίνηση σε αντίθετο ρεύμα, η έλλειψη προσοχής λόγω της χρήσης κινητών συσκευών και η μη χρήση ζωνών ασφαλείας, κρανών και παιδικών καθισμάτων ΑΛΛΑ και γιατί χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές (δρόμοι, σήμανση, ποδηλατόδρομοι κλπ) που να δημιουργούν ασφαλείς συνθήκες μετακίνησης για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).
Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα πάνω από ένα εκατομμύριο.
Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:
Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έχουμε 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά να συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.
Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι, ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία.
Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις με μέσο όρο ταχύτητας τα 60 χλμ./ώρα.
· Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Στο Ηράκλειο με την ευκαιρία του εορτασμού της καθιερωμένης Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων τα τέσσερα Εμπορικα Επιμελητήρια της Κρήτης από τις 8 έως τις 18 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας Ρεθύμνου Χανίων Πλατανιά και Κισσάμου και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών διοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα "ΜΗΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ".
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ , ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...!
Διαβάστε περισσότερα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου