About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο ποταμός Τάμεσης

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.

  Ο ποταμός Τάμεσης—τον οποίο οι Βρετανοί αποκαλούν χαϊδευτικά «Γερο-Τάμεση»—ξεκινάει από τέσσερα μικρά ρεύματα στους γραφικούς λόφους Κότσγουολντ της νοτιοκεντρικής Αγγλίας. Καθώς ελίσσεται επί 350 χιλιόμετρα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, ενώνεται με άλλους ποταμούς ώσπου τελικά χύνεται στη Βόρεια Θάλασσα σχηματίζοντας ποταμόκολπο που εκτείνεται επί 29 περίπου χιλιόμετρα. Το πώς αυτός ο ποταμός με το μικρό μήκος διαμόρφωσε το παρελθόν της Αγγλίας είναι μια συναρπαστική ιστορία.
  Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ ηγήθηκε της πρώτης ρωμαϊκής εισβολής στην Αγγλία, περίπου το 55 Π.Κ.Χ. Όταν επέστρεψε την επόμενη χρονιά, την προέλασή του ανέκοψε ένας ποταμός τον οποίο ο ίδιος ονόμασε Τάμεση. Τελικά, τη χώρα κατέκτησε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος 90 χρόνια αργότερα.
  Εκείνη την εποχή, στις δύο πλευρές του Τάμεση υπήρχαν βαλτότοποι, αλλά στο σημείο όπου φτάνει η παλίρροια, περίπου 50 χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του, ο ρωμαϊκός στρατός κατασκεύασε αργότερα μια ξύλινη γέφυρα. Εκεί, στη βόρεια όχθη του ποταμού, δημιούργησαν ένα λιμάνι το οποίο ονόμασαν Λοντίνιουμ.*
  Τους επόμενους τέσσερις αιώνες, οι Ρωμαίοι επέκτειναν τις εμπορικές συναλλαγές με άλλα μέρη της Ευρώπης και εισήγαν είδη πολυτελείας από τη Μεσόγειο—μέχρι και ξυλεία από το Λίβανο. Χρησιμοποιούσαν, επίσης, τον Τάμεση για να μεταφέρουν αγαθά από περιοχές της ενδοχώρας στο Λονδίνο, και έτσι η πόλη, η οποία διέθετε ένα ακτινωτό σύστημα βασικών οδών, έγινε σύντομα σπουδαίο κέντρο εμπορίου.

Η Επιρροή του Γουλιέλμου του Κατακτητή

  Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε, οι ρωμαϊκές λεγεώνες έφυγαν από τη Βρετανία το 410 Κ.Χ., το Λονδίνο εγκαταλείφθηκε και το εμπόριο κατά μήκος του Τάμεση, όπως ήταν φυσικό, παρήκμασε. Οι Αγγλοσάξονες βασιλιάδες στέφονταν στο Κίνγκστον—έναν οικισμό 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λονδίνου, σε σημείο όπου ο Τάμεσης ήταν ευκολοδιάβατος—μέχρι τον 11ο αιώνα, οπότε εισέβαλε ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής από τη Νορμανδία. Έπειτα από τη στέψη του στο Γουεστμίνστερ το 1066, έχτισε τον Πύργο του Λονδίνου εντός των ρωμαϊκών τειχών της πόλης προκειμένου να εξουσιάζει και να διευρύνει την εμπορική κοινότητα καθώς και να ελέγχει την πρόσβαση στο λιμάνι. Το εμπόριο άκμασε ξανά, και ο πληθυσμός του Λονδίνου έφτασε γύρω στους 30.000 κατοίκους.
  Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έχτισε επίσης ένα φρούριο πάνω σε ασβεστολιθικό ύψωμα περίπου 35 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου, στο μέρος που σήμερα είναι γνωστό ως Γουίντσορ. Αυτό ανεγέρθηκε στη θέση κάποιας βασιλικής σαξονικής κατοικίας και προσφέρει μαγευτική θέα της περιοχής του Τάμεση. Το Κάστρο του Γουίντσορ έχει πάρει αυτή τη μορφή έπειτα από πολλές προσθήκες και μετατροπές, και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στη Βρετανία.
  Το έτος 1209 ολοκληρώθηκε ένα 30ετές έργο—μια πέτρινη γέφυρα πάνω από τον Τάμεση στο Λονδίνο—μία από τις πρώτες του είδους της στην Ευρώπη. Αυτή η εκπληκτική κατασκευή, πάνω στην οποία χτίστηκαν καταστήματα, σπίτια, ακόμη και ένα παρεκκλήσι, είχε δύο κινητά τμήματα και έναν πύργο στο Σάδορκ, στη νότια πλευρά της, για αμυντικούς λόγους. 
  







Πηγη jw.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου