About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο Χαμαιλέοντας

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

  Ο Χαμαιλέοντας είναι ερπετό το οποίο έχει ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον του. Τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού του, του επιτρέπουν να είναι καμουφλαρισμένος, για μια σχεδόν ολόκληρη μέρα.Ο χαμαιλέοντας δεν γίνεται το ίδιο χρώμα με την επιφάνεια που αγγίζει, αλλά αλλάζει χρώμα έτσι ώστε να φαίνεται σαν το φύλλωμα.
  Διαθέτει μακριά συλληπτήρια ουρά, εξογκωμένα μάτια κινούμενα ανεξάρτητα από το άλλο. Ο χαμαιλέοντας τρέφεται με διάφορα έντομα και έχει την ικανότητα να γαντζώνετε εύκολα πάνω σε κλαδιά. Η τεράστια κολλώδεις γλώσσα του, τον βοηθά να πιάνει έντομα.
  Μένει ακίνητος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκτινάξει την γλώσσα του, όπου ένα άτυχο έντομο θα κολλήσει πάνω της. Αν απειληθεί, μένει ακίνητος για να παραπλανήσει τον εχθρό του. Βρίσκεται συνήθως πάνω στα δέντρα, έτσι τις περισσότερες φορές είναι πράσινος.
  Δεν χρειάζεται να πίνει νερό γιατί πίνει τους χυμούς από τα έντομα που τρώει. Στην Ελλάδα, ο κοινός χαμαιλέοντας συναντάται πια μόνο στην Σάμο και στην Μεσσηνία ,ενώ παλιότερα εντοπιζόταν επιπλέον στην Κρήτη και τη Χίο,από τις οποίες δεν υπάρχουν πρόσφατες αναφορές για την ύπαρξη του είδους.
   Τα θηλυκά ξεκινούν να γεννούν τα αυγά τους [30-40 κατά μέσο όρο] το φθινόπωρο στις αμμώδεις εκτάσεις της περιοχής. Η επώαση μέσα στην άμμο διαρκεί 11 μήνες. Έτσι τα νεοσσά εκκολάπτονται το επόμενο καλοκαίρι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου