About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Μήθυμνα (Μόλυβος) Λέσβου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Στο μάθημα της Γλώσσας στην 7η Ενότητα και στο κεφ. ''Τριάντα εννιά καφενεία και ένα κουρείο'', συναντήσαμε τον Μόλυβο Λέσβου. Έτσι αποφασίσαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τον υπέροχο αυτόν τόπο. Διαβάστε παρακάτω για να τον γνωρίσετε κι εσείς.
Ο Μόλυβος Λέσβου σίγουρα δεν είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους τόπους προορισμού διακοπών για περισσότερους από μας. Όμως αν τον επισκεφτείτε ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού, η οργανωμένη κοινωνική ζωή και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του θα σας κερδίσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πολύ περισσότερο αν είστε θαυμαστής των αρχαιολογικών αναζητήσεων θα σας ξυπνήσουν μεσαιωνικές μνήμες καθώς τα ευρήματα που θα συναντήσετε αποδεικνύουν πως το χωριό τούτο κατοικείται από την εποχή του Χαλκού και ότι ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Και όλα αυτά όπως και κάθε νησάκι αυτής της χώρας θα τα δείτε μέσα από το μπλε του Αιγαίου. 
Η Μήθυμνα ή Μόλυβος είναι μεγάλος παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου. Βρίσκεται στη βόρεια βορειοδυτική ακτή του νησιού, 62 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και αποτελεί έδρα του Δήμου Μήθυμνας. Η πόλη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μήθυμνα, ενώ στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου απέκτησε το όνομα Μόλυβος. Η προέλευση του είναι πιο πιθανή από την Φράγκικη ονομασία Mont d'olives – το όρος των ελαιόδεντρων, παρά από τα άφθονα πετρώματα μολύβδου που υπάρχουν στην περιοχή.
Η Αρχαία Μήθυμνα, η θέση της οποίας εντοπίζεται στην ίδια θέση με τη σύγχρονη, ήταν πόλη αντίπαλη της Μυτιλήνης και όλων των υπολοίπων πόλεων της νήσου ως μόνη αττικίζουσα.
Σήμερα σώζονται ελάχιστα τμήματα του τείχους και του λιμανιού, ερείπια του υδραγωγείου και μερικών οικοδομημάτων. Με τις ανασκαφές βρέθηκαν τάφοι, όστρακα από αγγεία κ.ά.
Αγαπημένος τόπος ποιητών, ζωγράφων και διανοούμενων κατάφερε απ' τις αρχές της δεκαετίας του 1960, (οπότε και άρχισαν δειλά τα πρώτα βήματα της τουριστικής του ανάπτυξης) να διατηρήσει το αρχιτεκτονικό του χρώμα, να μην ενδώσει στις σειρήνες του μαζικού και απρόσωπου τουρισμού και να διαφυλάξει την κουλτούρα και τον πολιτισμό του.
Ο σημερινός οικισμός είναι απλωμένος γύρω και κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο. Όλα τα σπίτια έχουν χτιστεί με πέτρα ή ξύλο και η δομή τους είναι εντυπωσιακά πυκνή ανάμεσα σε ένα δίκτυο καλντεριμιών. Μαζί με τις αυλές και τα μπαλκόνια συνθέτουν ένα σύνολο ξεχωριστής ομορφιάς και εξαιρετικού πολεοδομικού ενδιαφέροντος, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Είναι πολύ γραφικός οικισμός, στο βόρειο μυχό του ομώνυμου όρμου, πάνω από τον οποίο δεσπόζει το παλιό φρούριο. Σήμα κατατεθέν της πόλης το κάστρο της αυτό, το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, που δεσπόζει επάνω στο βράχο. Εντύπωση προκαλεί η κεντρική του καστρόπορτα, φτιαγμένη από χοντρό ξύλο σκεπασμένο με μεταλλικές πλάκες.
Τα παραδοσιακά του πετρόχτιστα σπίτια, και τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια του, δικαιολογούν απόλυτα την ανακήρυξη της περιοχής, το 1965, σε διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό. Το γραφικό λιμανάκι στην άκρη του οικισμού, συμπληρώνει μοναδικά την ξεχωριστή του εικόνα. Ιδιαίτερα αισθητή κάνουν την παρουσία τους και οι εκκλησίες του Μολύβου, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η Αγία Κυριακή. Κυρίαρχη είναι η Βασιλική του Ταξιάρχη που κτίστηκε το 1795.
Χαρακτηριστικά δημόσια κτίσματα που σώζονται στο Μόλυβο από την Τουρκοκρατία είναι οι βρύσες με τις ανάγλυφες επιγραφές. H αγορά, εκτείνεται σε δύο δρόμους που καταλήγουν σε μία μικρή γραφική πλατεία. Πλήθος εστιατορίων και μαγαζιών με τουριστικά είδη τραβούν την προσοχή του τουρίστα, ενώ η θέα από τη θάλασσα που απλώνεται, είναι μαγευτική.
Αξιόλογη είναι η Αρχαιολογική Συλλογή και η Πινακοθήκη του Μολύβου. Στην αυλή της Πινακοθήκης, που βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης, υπάρχει προτομή του πεζογράφου, που γεννήθηκε στη Μήθυμνα Aργύρη Eφταλιώτη. Στο κτίριο εκτίθεται μεγάλος αριθμός αξιόλογων έργων (Τσαρούχη, Χαλεπά, Μυταρά, κ.α.). Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε στο Κάστρο, είτε στο Συνεδριακό Kέντρο.
Στην περιοχή λειτουργεί και θερινό παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Kαλών Τεχνών.
Σίγουρα λοιπόν αξίζει να το επισκεφτείτε.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα! Λέγομαι Ελευθερία Μυλωνά και είμαι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας. Η δουλειά σας είναι πολύ καλή και αν θέλετε μπορούμε με τη νέα σχολική χρονιά να συνεργαστούμε. Το link της δικής μας ιστοσελίδας είναι : http://www.dimotiko-mithymnas.gr/ . Και πάλι συγχρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή