About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Καρότο: ένα πολύτιμο δώρο για την υγεία μας

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Πρόκειται για το αγαπημένο λαχανικό του , αλλά και το δικό μας! Είναι εύκολο και απλό στην καλλιέργεια, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Αρέσει τόσο στους μεγάλους, όσο και στα παιδιά, λόγω της τραγανής υφής του και της γλυκιάς γεύσης του και είναι τόσο θρεπτικό που, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς.
  Τα καρότα είναι φυτά με ρίζες, που ευδοκιμούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτά που καλλιεργούμε σήμερα, είναι πολύ διαφορετικά από τα άγρια καρότα που υπήρχαν πριν 5.000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Αφγανιστάν. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι τα καρότα πρωτοεμφανίστηκαν σε περιοχές της Μεσογείου και χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες από το 20ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες των καρότων, με διαφορές τόσο στο χρώμα, όσο και στο μέγεθός τους.
  Το καρότο αποτελεί μια πλούσια τροφή για το σώμα μας. Περίπου 100 γραμμάρια καρότου περιέχουν 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 0,6 γρ. πρωτεΐνης, 0,3 γρ. λίπους, 30 mg ασβεστίου και 0,6 mg σιδήρου. Εκτός από αυτό, τα καρότα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β1, Β2, Β6, C, Κ, βιοτίνης, κάλιου και θειαμίνης.

Οφέλη του καρότου στην υγεία

  Πολλά και ποικίλα τα οφέλη του καρότου στην υγεία μας. 
Αρχικά, αποτρέπει τα καρδιακά νοσήματα: έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πολούσια σε καροτενοειδή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Μελέτη που ερεύνησε τις διατροφικές συνήθειες 1.300 ηλικιωμένων ατόμων στη Μασαχουσέτη, απέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα καρότων κάθε μέρα είχαν κατά 60% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακά επεισόδια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερη από μια μερίδα, πλούσια σε καροτενοειδή, ανά ημέρα. Επίσης, πιστεύεται ότι η τακτική κατανάλωση καρότων μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης.
  Εμποδίζει τον καρκίνο: πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρότων, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ουσία φαλκαρινόλη που περιέχουν, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και ότι ποντίκια που κατανάλωναν ωμά καρότα ή συμπλήρωμα φαλκαρινόλης μαζί με το φαγητό τους, παρουσίασαν κατά ένα τρίτο μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν καρότα.
  Καρότα κατά του διαβήτη: τα καρότα είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της ζάχαρης στο αίμα, εξαιτίας των καροτονοειδών που περιέχουν. Σε μελέτη που έγινε στο Μinnesota School of Public Health, συμμετείχαν 4.500 άτομα άνω των 15 ετών και βρέθηκε ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καροτονοειδών στο αίμα τους, είχαν περίπου μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, από εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα. Ωστόσο, επειδή τα καρότα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να καταναλώνονται από τους διαβητικούς με μέτρο και μετά από συμβουλή του γιατρού τους.
  Bελτιώνει την όραση: ο αμφιβληστροειδής του ματιού χρειάζεται βιταμίνη Α για να λειτουργήσει. Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί δυσκολίες στην όραση κατά τη νύχτα. Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο συκώτι. Στον αμφιβληστροειδή, η βιταμίνη Α μετατρέπεται σε χρωστική ουσία που είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βήτα καροτίνης βοηθούν στην προστασία από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του γεροντικού καταρράκτη. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που προσλάμβαναν περισσότερη βήτα-καροτίνη είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη.
  Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του καρότου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από πέντε καρότα την εβδομάδα, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που τρώνε μόνο ένα καρότο το μήνα.
  Καλή πηγή φυτικών ινών: τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, που είναι πολύ σημαντικές για την πέψη των τροφών. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες μπορεί να «παγιδεύσουν» το βήτα καροτένιο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για το σώμα σας για να το απελευθερώσει. Με το ελάφρύ μαγείρεμά τους, ελευθερώνεται από τις φυτικές ίνες η βήτα καροτίνη κι έτσι το σώμα μπορεί να την απορροφήσει καλύτερα.
  Αντιγηραντικές ιδιότητες: τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βήτα καροτίνης, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης και στην απαλλαγή από ακαθαρσίες στο αίμα, όπως οι χημικές ουσίες ή ακόμα και το οξυγόνο. Επίσης, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και άλλων αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη γήρανση.
  Στοματική υγεία: τα καρότα βοηθούν επίσης στον καθαρισμό των δοντιών μας και της στοματικής μας υγιεινής, μετά από ένα γεύμα. Ενεργούν ως φυσικά «καθαριστικά» και συμβάλλουν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια και την τόνωση των ούλων. Επίσης, προκαλούν πολύ σάλιο, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων στα δόντια. Τα συστατικά που περιέχουν, σκοτώνουν τα μικρόβια στο στόμα και προλαμβάνουν την τερηδόνα.
  Υγιές δέρμα: πολλοί ειδικοί της ομορφιάς, χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες το καρότο για την ενίσχυση της ομορφιάς του δέρματος. Ο χυμός του έχει ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού που είναι αποτελεσματικές στην αποτοξίνωση του ήπατος και επομένως στην αντιμετώπιση της ακμής που προκαλείται από την τοξικότητα του αίματος. Επίσης, ο χυμός του καρότου είναι χρήσιμος για τη θεραπεία ανωμαλιών στο χρώμα του δέρματος. Η υψηλή ποσότητας βιταμίνης Α και τα άλλα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, τρέφουν αποτελεσματικά το δέρμα, εμποδίζουν την ξηροδερμία, την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα.

Πώς πρέπει να τρώμε τα καρότα

  Τα ωμά καρότα είναι ένα αγαπημένο σνακ για πολλούς από εμάς. Όμως, όπως προείπαμε, εμποδίζουν την απελευθέρωση της βήτα καροτίνης στο σώμα. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να τα μαγειρεύουμε λίγο. Πάντως αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των θρεπτικών συστατικών τους. Ιδανικά, κάντε τα στον ατμό.
  Τα καρότα είναι ιδανικά για σούπες, συνοδευτικά σε τηγανητά, βραστά, ή ψητά φαγητά. Εν κατακλείδι πρόκειται για μια νόστιμη και ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για την υγεία μας.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου