από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.
Το βόρειο σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, κατά το οποίο ο ουρανός σε συγκεκριμένα σημεία της γης, λαμβάνει εκπληκτικά χρώματα.
Το βόρειο σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, κατά το οποίο ο ουρανός σε συγκεκριμένα σημεία της γης, λαμβάνει εκπληκτικά χρώματα.
Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (Πολικό Σέλας), τόσο στον Βόρειο ημισφαίριο, όσο και στο Νότιο, αποκαλούμενο αντίστοιχα «Βόρειο Σέλας» και «Νότιο Σέλας». Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα θεάματα που προσφέρει η φύση, με ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.
Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από το διάστημα, τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης, μετακινούνται προς το βόρειο πόλο και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Δεν θα προχωρήσουμε σε παραπάνω επιστημονικές εξηγήσεις που λίγοι καταλαβαίνουν. Θα σας πούμε όμως ότι το aurora borealis (βόρειο σέλας), με το οποίο είναι γνωστό το φαινόμενο στις βόρειες χώρες, προέρχεται από τη Ρωμαϊκή θεότητα της Αυγής, «Aurora» και τη γεωγραφική περιοχή του Βορά και δόθηκε από τον γάλλο φιλόσοφο, αστρονόμο και επιστήμονα Pierre Gassendi το 1621.
Ταξιδεύοντας με σκοπό
Εάν σκέφτεστε να κάνετε ένα ταξίδι για να δείτε το βόρειο σέλας και αναρωτιέστε ποια είναι τα καλύτερα μέρη, εμείς θα σας ενημερώσουμε. Εγγύηση ότι θα πετύχετε αυτό το καταπληκτικό θέαμα, δε θα πάρετε από κανέναν, αλλά μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες λαμβάνοντας υπόψη σας τα εξής:
1. Την κατάλληλη τοποθεσία (οπουδήποτε μέσα ή κοντά στη ζώνη του βορείου σέλαος)
2. Τις κατάλληλες περιόδους του χρόνου (Οκτώβριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο)
3. Την κατάλληλη φάση της σελήνης (όταν παρατηρείται νέα σελήνη όπου το φεγγάρι δεν φαίνεται καθόλου)
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε όσον αφορά στο ταξίδι σας για αν δείτε το βόρειο σέλας, είναι να προσδιορίσετε το είδος του: αν πρόκειται για μια κρουαζιέρα, ένα οργανωμένο ταξίδι ή μεμονωμένο ταξίδι. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρείτε το μέρος που είναι ευκολότερα προσβάσιμο για εσάς και να ταξιδέψετε βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στη ζώνη του σέλαος. Αν επιλέξετε να κάνετε κρουαζιέρα στην Αλάσκα ή τη Νορβηγία, θα πρέπει να ακολουθήσετε το πρόγραμμα συγκεκριμένων εταιρειών που αναλαμβάνουν αυτά τα ταξίδια.
Η ζώνη του σέλαος
Το σέλας παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πολύ αραιότερα. Το κέντρο της ζώνης εμφάνισης του βόρειου σέλαος βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας και άρα πιο κοντά στην Αμερικανική ήπειρο παρά στην Ευρώπη. Όσο νοτιότερα κινούμαστε από αυτή τη ζώνη, τόσο σπανιότερη γίνεται η εμφάνιση του φαινομένου.
Μπορείτε να δείτε το βόρειο σέλας ουσιαστικά σε οποιοδήποτε σημείο στο βόρειο ημισφαίριο, που βρίσκεται μέσα ή ακριβώς επάνω στη ζώνη του σέλαος, σχεδόν επάνω στον αρκτικό κύκλο. Το φαινόμενο δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του μαγνητισμού της γης και του ηλιακού ανέμου.
Καλύτερη εποχή
Οι καλύτεροι μήνες για να δείτε το σέλας στο βόρειο ημισφαίριο είναι ο Οκτώβριος, ο Φεβρουάριο και ο Μάρτιος, επειδή τότε υπάρχει σκοτάδι (τους καλοκαιρινούς μήνες η ημέρα διαρκεί μέχρι και 24 ώρες) και δεν υπάρχει πυκνή συννεφιά όπως τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες.
Υπάρχουν κι άλλοι, περισσότερο περίπλοκοι λόγοι, όπως η κλίση της γης σε σχέση με τον ήλιο και το ακριβές στίγμα του μαγνητικού πεδίου, αλλά οι μήνες που είναι οι πιθανότεροι να απολαύσετε το θέαμα, είναι αυτοί που προαναφέραμε.
Άλλοι παράγοντες (διάρκεια της νύχτας, φάσεις της σελήνης και φωτορύπανση)
Στην ιστοσελίδα http://www.timeanddate.com , μπορείτε να ελέγξετε τις ώρες του σκότους και φωτός της ημέρας για κάθε μήνα, σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις φάσεις της σελήνης πριν «κλείσετε» το ταξίδι σας. Προτιμήστε τις ημέρες πιο κοντά στη Νέα Σελήνη. Ο σκοτεινός ουρανός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητά σας να δείτε το βόρειο σέλας, γι’ αυτό θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τη φωτορύπανση και να αποφύγετε τις μεγάλες πόλεις.
Τύποι ταξιδιών
Υπάρχουν διάφορα είδη ταξιδιών για να δει κάποιος το βόρειο σέλας, ανάλογα με τα γούστα και τις δυνατότητές του…
Κρουαζιέρα
Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για να δει κάποιος το βόρειο σέλας, είναι μια κρουαζιέρα στα φιόρδ ή στην Αλάσκα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ταξίδι, κατά το οποίο μάλιστα μπορείτε να παρατηρήσετε τις φάλαινες και να δείτε τους εντυπωσιακούς παγετώνες.
Εκδρομή με έλκηθρο
Το έλκηθρο με σκύλους είναι μια απίστευτη εμπειρία και θα πρέπει να το συμπεριλάβετε στις δραστηριότητές σας αν ετοιμάζετε ένα ταξίδι για να δείτε το βόρειο σέλας.
Εκδρομή με ξεναγό
Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που οργανώνουν εξολοκλήρου εκδρομές για την παρατήρηση του βόρειου σέλαος, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, της διαμονής και άλλων δραστηριοτήτων.
Τα καλύτερα μέρη για να δείτε το βόρειο σέλας
Οι ακόλουθες χώρες και οι περιοχές τους, είναι τα καλύτερα μέρη για να δείτε το βόρειο σέλας στο βόρειο ημισφαίριο. Ελέγξτε τη ζώνη του σέλαος για να δείτε πού βρίσκονται οι πιο κοντινές πόλεις. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στη ζώνη, τόσο πιθανότερο είναι να δείτε το βόρειο σέλας...
• Νορβηγία (Tromso, Nordkapp, Alta, Hammerfest, Longyearbyen)
• Φινλανδία (Ivalo, Inari)
• Σουηδία (Kiruna, Abisko)
• Ισλανδία (Reykjavic, Grimsey, Akureyri, Snæfellsnes, Ísafjörður)
• Γροιλανδία (Kulusuk, Tasiilaq , Sermiligaaq, Kuummiut, Tiniteqilaaq, Isortoq)
• Αλάσκα (Fairbanks, Barrow, Fort Yukon, Prudhoe Bay, Bettles)
• Καναδάς (Yellowknife, Dawson City, Gillam, Fort Nelson, Fort McMurray)
Στην Ευρώπη, τα καλύτερα μέρη για να δείτε το βόρειο σέλας είναι η βόρεια Νορβηγία, η βόρεια Φινλανδία, η βόρεια Σουηδία και η Ισλανδία. Η πόλη Tromso ( http://bit.ly/o4SnGF ) της Νορβηγίας είναι η πιο γνωστή πόλη για να δείτε το βόρειο σέλας και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ζώνης.
Πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου