About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ισπανία

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Στο μάθημα της Γλώσσας μιλήσαμε για άλλες χώρες. Το βιβλίο μας έδωσε πληροφορίες για την Πορτογαλία, έτσι αποφάσισα να βρω για την Ισπανία!
 Το Βασίλειο της Ισπανίας είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. 
Πρωτεύουσα: Μαδρίτη 
Πληθυσμός: 46,77 εκατομμύρια 
Νόμισμα: Ευρώ 
Επίσημη γλώσσα: Ισπανική γλώσσα

Πληθυσμός 

O συνολικός πληθυσμός του κράτους είναι 46.464.053 κάτοικοι. 

Θρησκεία 

Οι Ισπανοί είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους χριστιανοί Ρωμαιοκαθολικοί, αν και η δύναμη της Εκκλησίας έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. 
Η Εκκλησία της Ισπανίας περιλαμβάνει 11 Ιερές Μητροπόλεις και 52 Επισκοπικές θέσεις μετά βοηθών Επισκόπων που ιστορικά υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή του Τολέδου. Σήμερα το Ισπανικό Σύνταγμα παρέχει και προστατεύει πλήρως την ανεξιθρησκία 
Πολιτική 
Το πολίτευμα της Ισπανίας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το σύστημα είναι πολυκομματικό, με την κυβέρνηση να ασκεί εκτελεστική εξουσία και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου να ασκούν την κεντρική νομοθετική εξουσία. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη. Η χώρα έχει Σύνταγμα που τέθηκε το 1978. 

Κλίμα 

Το κλίμα της Ισπανίας ποικίλει ανάλογα των περιοχών και του ύψους του εδάφους, παρουσιάζοντας έτσι μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειακών διαμερισμάτων. Γενικά είναι εύκρατο με πολλές ομοιότητες εκείνων της Ιταλίας και της Ελλάδος με λιγότερες όμως βροχοπτώσεις αυτών των Χωρών. Η δε ξηρότητα που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές. Έτσι στη Μαδρίτη η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι +14 °C. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου