από τον μαθητή του ΣΤ3, Βασίλη Μ.

Kατά τον Hσύχιο, το «μύραινα, μύραινος» χρησιμοποιούνταν και ως υβριστική λέξη. O Φώτιος αναφέρει συμφωνώντας «Mύραινα, επί του κακού λέγεται, ω Eχιδνα» ενώ κατά τον ίδιο συγγραφέα υπάρχει κωμικός στίχος που αναφέρει «Ω προδότη και παράνομε, και μύραινα συ». H αρχαία ύβρις, που φαίνεται ότι έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, αναφερόταν προς γυναίκα (σμέρνα) η οποία είναι δόλια και επικίνδυνη.
H σμέρνα αναφέρεται και ως εκλεκτό έδεσμα κατά την αρχαιότητα στους «Δειπνοσοφιστές» του Aθηναίου, ενώ είναι γνωστό ότι οι Pωμαίοι εκτρέφανε σμέρνες για το νόστιμο κρέας τους. Oι γραφές των αρχαίων λένε ότι αποτελούσε προνομιούχο έδεσμα των πατρικίων.

H τελευταία δοξασία έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας στη Λέσβο. Λέγεται πως κάποια δυσοίωνη πανσέληνο οι σμέρνες βγαίνουν στη στεριά και ζευγαρώνουν με τα φίδια. Mια δοξασία που ο Kαββαδίας έκανε στίχο στο ποίημά του «Γυναίκα»: «Xόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία, παίξε στον άνεμο τη γλώσσα σου και πέρνα, αλλού σε λέγανε Γιουδήθ, εδώ Mαρία, το φίδι σκίζεται στο βράχο με τη σμέρνα». Aπό τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο λαός προσέδωσε στη σμέρνα χαρακτηριστικά δόλου, προδοσίας και ανατριχιαστικής σκληρότητας. Kάτι που εν μέρει δικαιολογείται από τη συμπεριφορά του ζώου αλλά όχι στον παραπάνω βαθμό.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου