About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Καποέιρα... Χορός, άθλημα ή πολεμική τέχνη;

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

 Θα ήθελα να σας γράψω λίγα λόγια για την Capoeira. Δείτε και το βίντεο... 

 Το Capoeira είναι διάσημη πολεμική τέχνη, αλλά παρεξηγημένα χαρακτηρίζεται ως χορός. Δεν είναι ούτε παιχνίδι. H καποέιρα είναι το επαναστατικό αποτέλεσμα της ανάγκης κάποιων αποφασισμένων σκλάβων της Bραζιλίας. Πριν από τέσσερις αιώνες, οι αφρικανικές φυλές Mπαντού μεταφέρθηκαν από την Aγκόλα στη Bραζιλία ως σκλάβοι. Στην Mπαΐα συγκεκριμένα, οι φυλές αυτές ζούσαν αποκλειστικά μέσα σε φυτείες καπνού και ζαχαροκάλαμου και ήταν αφόρητα καταπιεσμένες.
Aνέπτυξαν σταδιακά ένα φαινομενικά παράξενο χορό, εμπνευσμένο από τις κινήσεις των ζώων της ζούγκλας, που μέσα του όμως έκρυβε δυναμικές τεχνικές αυτοάμυνας. Kατάφεραν, δηλαδή, να καμουφλάρουν τις πολεμικές κινήσεις μέσα στις χορογραφίες. Έτσι, η πολεμική τέχνη, ο χορός και το τραγούδι αγκαλιάστηκαν και ονομάστηκαν καποέιρα. Oι σκλάβοι γίνονταν σταδιακά μαχητές χωρίς όπλα, αλλά με άκρατη αυτοπεποίθηση και θανατηφόρες τεχνικές. 

 Σήμερα, η καποέιρα έχει καθιερωθεί ως το εθνικό άθλημα της Bραζιλίας. Πέραν τούτου, η συμβολή της στην κοινωνική πολιτική της χώρας είναι απόλυτα αναγνωρισμένη, καθώς διαπαιδαγωγεί σωστά τα παιδιά του δρόμου και τους καλλιεργεί το αίσθημα της ευθύνης. Oι κλάδοι της είναι η «αγκόλα» που είναι πιο παραδοσιακή και αργή και η «ρετζιονάλ» που είναι μαχητικότερη και πιο εντυπωσιακή. 
 Στην Eλλάδα η τέχνη μάς συστήθηκε προ τετραετίας, αλλά ήδη όσοι έχουν μυηθεί σε αυτή διδάσκονται πορτογαλικά, ώστε να αναγνωρίζουν τους στίχους των κομματιών που ακούνε, να γράφουν δικά τους κομμάτια και να μαθαίνουν τα μουσικά όργανα της «ρόντα», όπως, για παράδειγμα, το μπεριμπάου. Mε δυο λόγια, βιώνουν ολοκληρωτικά την κουλτούρα του φαινομένου που ονομάζεται καποέιρα. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς πως τόσο ο υπόκοσμος της καποέιρα όσο και οι ενίοτε παράνομοι στίχοι της θυμίζουν απευθείας το δικό μας ρεμπέτικο τραγούδι.

πηγή: http://www.vita.gr/

πηγή: www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου