About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το πίκα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Το μικρό αυτό φυτοφάγο ανήκει στην ίδια ομάδα με τα κουνέλια και τους λαγούς. Δεν τρέχει όμως σαν κουνέλι, κάνει μικρά πηδηματάκια και κυκλοφορεί ελάχιστα.
   Είναι ένα μικρό ζωάκι με κοντά ποδαράκια, που ζει σε μικρές οικογενειακές ομάδες σε υπόγεια φωλιά που φτιάχνει ανάμεσα σε βράχια ή ρίζες. Φυλάει μεγάλα αποθέματα από ξερό χορτάρι για να περάσει το χειμώνα , αλλά παραμένει δραστήριο όλο το χρόνο. Για να μαζέψει τα χόρτα με τα οποία θα τραφεί ,μπορεί να απομακρυνθεί περισσότερο από 100μ από τη φωλιά του. Μαζεύει επίσης κομματάκια από φλοιό, ακόμα κι από ξύλο, για να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δόντια του όσο διάστημα είναι αναγκασμένο να μένει στη φωλιά του λόγω του χιονιού. 
  Δεν το φοβίζει το κρύο και μπορεί να βγει από τη φωλιά του ακόμα και σε θερμοκρασία -20 βαθμών. Το πίκα είναι ένα θηλαστικό που μπορεί να ζήσει σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Στην οροσειρά των Ιμαλαίων ,μάλιστα, το συναντάμε πάνω από τα 5.000μ. Ζει στη Μογγολία, στη Σιβηρία, βορειοανατολικά της Κίνας, στη Ιαπωνία, στην Αλάσκα και στον Καναδά.
   Ανήκει στην τάξη των λαγόμορφων και στην οικογένεια των οχοτονίδων. Επίσης οι κύριοι εχθροί του είναι ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου