About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Οι Ψείρες της Κεφαλής

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.
Ο κύκλος ζωής της ψείρας

  Η θηλυκή ψείρα της κεφαλής κάνει αυγά (ονομάζονται κόνιδες) που είναι μικρότερα από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Οι ψείρες κεφαλής χρησιμοποιούν με πολύ έξυπνο τρόπο ένα είδος κόλλας ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν 1 εκατοστό κοντά στο δέρμα της κεφαλής. Τα αυγά εκκολάπτονται 10 μέρες αργότερα. Οι νεαρές ψείρες ονομάζονται νύμφες. Σε 12 μέρες από την εκκόλαψή τους ενηλικιώνονται και μπορούν να κάνουν καινούργια αυγά. Έτσι γνωρίζετε πως αν υπάρχουν κόνιδες στα μαλλιά, πολύ εύκολα θα προσβληθείτε από ψείρες για άλλη μια φορά.
  Όταν οι ψείρες εκκολάπτονται αφήνουν τα άδεια κελύφη των αυγών τους κολλημένα πάνω στα μαλλιά. Τα κελύφη των αυγών και οι κόνιδες είναι λευκά και είναι πολύ εύκολο να τα περάσουμε για πιτυρίδα. Γιαυτό να είστε πολύ προσεκτικοί!

Οι ψείρες δεν ζουν πολύ

  Το ευχάριστο είναι πως οι ψείρες της κεφαλής ζουν για μικρό χρονικό διάστημα μακριά από το κεφάλι- όχι περισσότερο από 48 ώρες. Αυτές που βρίσκουμε συνήθως μακρυά από το κεφάλι αποβιώνουν. Η ψείρα προτιμά να βρίσκεται σε ένα όμορφο ζεστό κεφάλι, και σε καμία περίπτωση δεν επιλέγει να μετακινηθεί σε ένα κρύο μαντήλι ή μαξιλάρι.

Πως κολλάτε ψείρες της κεφαλής

  Μπορείτε να κολλήσετε ψείρες με την απευθείας επαφή κεφάλι με κεφάλι από ένα πρόσωπο που έχει προσβληθεί. Οι ψείρες της κεφαλής δεν μπορούν να πηδήξουν να κάνουν άλματα ή να κολυμπήσουν Ζουν για πολύ λίγο, μέχρι περίπου 24 ώρες (βλέπε παραπάνω)
  Οι ψείρες της κεφαλής απαντώνται σε όλους τους τύπους και μήκη μαλλιών-το να έχει κανείς ψείρες στο κεφάλι δεν είναι σημάδι ότι τα μαλλιά σας είναι βρώμικα. Τις συναντάμε το ίδιο συχνά και στα καθαρά μαλλιά 
  Οι ψείρες κεφαλής δεν ζουν στο τρίχωμα κατοικίδιων όπως οι γάτες και οι σκύλοι.

Οι ψείρες αγαπούν τα παιδιά όλων των ηλικιών

  Οι ψείρες κεφαλής προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών. Τους αρέσει περισσότερο να ζουν στα κεφάλια των νεαρότερων παιδιών. Φαίνεται πως τα κορίτσια προσβάλλονται περισσότερο από τα αγόρια,ίσως λόγω του τρόπου που παίζουν. Τα μακριά μαλλιά των κοριτσιών μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπισθούν οι ψείρες και οι ίδιες οι ψείρες δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα μακριά μαλλιά. Οι ψείρες κεφαλής μεταδίδονται πολύ εύκολα σε περιβάλλοντα όπως αυτό του σχολείου και των βρεφονηπιακών σταθμών. Είναι πιθανόν να προσβληθούν και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και ενήλικες, γιαυτό οι μητέρες οι πατεράδες και οι δάσκαλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.



Πηγη     licatack

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου