About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο Πύργος του Άιφελ

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Ο Πύργος του Άιφελ φέτος έκλεισε τα 126 του χρόνια (μαθουσάλας από τους λίγους!) και σκέφτηκα να σας πω μερικά πράγματα για την αφεντιά του που ίσως δεν γνωρίζετε.

1. Δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες χρειάστηκαν για να χτιστεί το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της πόλης του φωτός. Κοτζάμ Πύργος, με το δίκιο του!

2. Για 41 χρόνια, ο Πύργος ήταν η ψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή του κόσμου. Αυτό βέβαια μέχρι το Chrysler Building να του αρπάξει το στέμμα το 1930. Δεν θέλω να ξέρω πόσο βαριά θα το πήρε ο καημένος πρώην εστεμμένος Άιφελ!

3. Έξι ίντσες. Τόσο μεγαλώνει ο Πύργος στον ήλιο. Ω ναι! Ο Πύργος του Άιφελ μεγαλώνει όταν ζεσταίνεται και συρρικνώνεται στο κρύο.

4. 10.000 τόνους δείχνει η ζυγαριά της Σιδηράς Κυρίας. Τρως Σούζυ, τρως.

5. 103.000 χιλιόμετρα είναι η απόσταση που κάνει αυτός ο έρμος ο ανελκυστήρας κάθε χρόνο πάνω κάτω σαν παγάκι στο σέικερ του καφέ! Δηλαδή σαν να λέμε δυόμισι φορές η περιφέρεια της γης.

6. Όταν ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε δεν είχε και πολύ πέραση! Περίπου 300 κορυφαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες έχουν αναφερθεί στον Πύργο με το χαρακτηριστικό «απεχθής στήλη από βιδωμένες λαμαρίνες». Και δώστου τρέξιμο στους ψυχολόγους να ξεπεράσει το τραύμα το χρυσό μου!

7. Ο Γκυ ντε Μωπασάν έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον Πύργο. Υπερβάλεις Γκυ μου!

8. Ο Πύργος αρχικά επρόκειτο να κατασκευαστεί στη Βαρκελώνη, αλλά το σχέδιο απορρίφθηκε. Hola!!!

9. Κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, και επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί μετά από 20 χρόνια. Η πόλη όμως είχε αρχίσει να τον χρησιμοποιεί για σκοπούς επικοινωνίας και έτσι σώθηκε. I need a heroooo!

10. Ο Χίτλερ είχε διατάξει την κατεδάφιση του συμβόλου της πόλης, αλλά η εντολή δεν υλοποιήθηκε. Αμέτι μουχαμέτι να καταστρέψει όλο το σύμπαν ο μικρομουστακαλής!

11. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής του Παρισιού, Γάλλοι μαχητές της αντίστασης έκοψαν τα καλώδια του ανελκυστήρα του Πύργου του Άιφελ, έτσι ώστε οι Ναζί να αναγκαστούν να ανέβουν από τις σκάλες. Très bien joué!

12. Το 1889, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro είχε στεγάσει ένα τυπογραφείο στο δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ. Figaro, Figaro, Figarooooo τραγουδούσε ο Άιφελ!

13. Επτά εκατομμύρια επισκέπτες υποδέχεται κάθε χρόνο ο Πύργος, αποτελώντας το πιο επισκέψιμο μνημείο στον κόσμο επί πληρωμή (Το Empire State Building δέχεται περίπου 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο). Λυσσάρηδες, τον έχετε φάει!

14. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Μάχη του Μάρνη το 1914. Σήματα εστάλησαν από την κορυφή του Πύργου, κατευθύνοντας τα γαλλικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή. Παράσημο και γρήγορα!

15. Όταν εγκαινιάστηκε, ο Πύργος του Άιφελ ήταν ζωγραφισμένος με ένα κοκκινωπό-καφέ χρώμα. Αργότερα βάφτηκε πορτοκαλί, καφέ και κίτρινος. Σήμερα βάφεται με χάλκινο χρώμα στις τρεις αποχρώσεις του «μπρονζέ», πιο σκούρο στα πρώτα 56 μέτρα και με το πιο ανοικτό στην κορυφή. Απαιτεί 60 τόνους χρώματος για να βαφτεί και παίρνει περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Πύργος έχει βαφτεί 19 φορές μέχρι τώρα και την τελευταία φορά μάλιστα το είχε αναλάβει η ελληνική εταιρεία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε.
16. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930, οι τρεις πλευρές του Πύργου του Άιφελ χρησιμοποιήθηκαν ως διαφημιστική πινακίδα για τα αυτοκίνητα Citroën. Καμία άλλη μάρκα δεν έχει χρησιμοποιήσει το μνημείο ως διαφημιστικό μέσο ποτέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου