About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

​Έκλεψε η Γη το νερό της Σελήνης;

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Κωνσταντίνα Χ.

  Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για τους ωκεανούς από που προήλθαν, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι σώματα του εξωτερικού ηλιακού συστήματος, όπως κομήτες και αστεροειδείς παρέδωσαν πιθανώς το νερό στην Γη.
  Όμως από πού προέρχεται το νερό των ωκεανών μας; Η ακριβής προέλευση του νερού του πλανήτη μας, το οποίο καλύπτει περίπου το 70 % της επιφάνειας της Γης, είναι ακόμα ένα μυστήριο για τους επιστήμονες.
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι, αντί για το νερό να σχηματίστηκε ταυτόχρονα με τη Γη, κάποια αντικείμενα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετέφεραν το νερό στη Γη με βίαιες συγκρούσεις λίγο μετά το σχηματισμό της.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γη το νερό]  Οι ερευνητές εικάζουν ότι οποιοδήποτε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη, να δημιουργήθηκε πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, θα είχε κατά πάσα πιθανότητα εξατμιστεί από τον νέο και δυνατό Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι το νερό ίσως ήρθε από κάπου αλλού. Οι εσωτερικοί πλανήτες (Άρης, Ερμής, Αφροδίτη), ήταν επίσης κατά πάσα πιθανότητα πολύ ζεστοί για να φιλοξενήσουν νερό κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, έτσι πιστεύουμε ότι το νερό μας δεν προέρχεται από αυτούς.
  Εξωτερικά πλανητικά σώματα, ωστόσο, όπως τα φεγγάρια του Δία και κομήτες, ήταν αρκετά μακριά από τον Ήλιο για να διατηρήσουν τον πάγο.
  Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, λέγεται «Όψιμος Σφοδρός Βομβαρδισμός», ογκώδη αντικείμενα, πιθανότατα από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα, χτύπησαν τη Γη και τους εσωτερικούς πλανήτες. Είναι πιθανό ότι αυτά τα αντικείμενα είχαν γεμίσει με νερό, και ότι αυτές οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να έχουν μεταφέρει γιγαντιαίες ποσότητες νερού που γέμισαν τη Γη.

Ποια όμως ήταν τα αντικείμενα που μετέφεραν το νερό;

  Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι κομήτες - χοντρά κομμάτια πάγου και βράχων που τριγυρνούσαν γύρω από τον Ήλιο - ήταν η πιθανοί οι ένοχοι. Ωστόσο, απομακρυσμένες μετρήσεις νερού σε αρκετούς μεγάλους υφιστάμενους κομήτες (Halley, Hyakutake και Hale-Bopp) αποκάλυψαν ότι ο πάγος νερού τους ήταν κατασκευασμένος από διαφορετικό τύπο νερού -αφού περιέχουν ένα βαρύτερο ισότοπο του υδρογόνου- από εκείνο της Γης, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι κομήτες δεν θα μπορούσαν να είναι η πηγή του νερού μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γη το νερό]  Αφού εξέτασαν οι επιστήμονες τον κατάλογο με τους κομήτες , άρχισαν να αναρωτιούνται εάν ενδείξεις για το παρελθόν του νερού μας μπορεί να βρίσκονται στην ζώνη των αστεροειδών. Αυτή η περιοχή αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς που βρίσκονται σε τροχιά γύρω μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πλανητών και πιστεύεται ότι ήταν πάρα πολύ κοντά στον ήλιο για να φιλοξενήσουν νερό, ενώ πρόσφατα οι επιστήμονες διαπίστωσαν τα πρώτα στοιχεία του πάγου στον αστεροειδή 24- Θέμης.
  Αυτή η ανακάλυψη όπως και άλλου πάγου που παρατηρήθηκε σε αστεροειδείς δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερος πάγος στην ζώνη των αστεροειδών από ότι πιστευόταν αρχικά και μας δίνει μια άλλη δυνατότητα για την προέλευση του νερού των ωκεανών. Αποστολές με σκάφη που έστειλε η ΝΑΣΑ για να διερευνήσει αυτούς τους αστεροειδείς, όπως το διαστημικό σκάφος Dawn, στα επόμενα χρόνια θα αποκαλύψουν περισσότερα για το μυστηριώδες παγωμένο νερό τους και ενδεχομένως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις απαρχές του νερού της Γης.






Πηγή: http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/ Γεωδίφης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου