About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το Κόκκινο πάντα (Ailurus fulgens)

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

  Το Κόκκινο πάντα (Ailurus fulgens) είναι ένα μικρό δενδρόβιο θηλαστικό που ζει στα ανατολικά Ιμαλάια και στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο άγριος πληθυσμός του εκτιμάται σε λιγότερο από 10.000 ώριμα άτομα. Ο πληθυσμός συνεχίζει να μειώνεται και απειλείται προς εξαφάνιση από την λαθροθηρία, για αυτό τον λόγο τα κόκκινα πάντα προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία. Το κόκκινο πάντα είναι μεγαλύτερο από μια γάτα.

Περιγραφή 

  Το κεφάλι και το σώμα τους έχουν μήκος 50-64 εκ ,και η ουρά τους είναι 28-59 εκ .Τα αρσενικά ζυγίζουν 3,7 – 6,2 κιλά και τα θηλυκά 3 - 6,0 κιλά. Έχουν κόκκινη με καφέ γούνα στα ανώτερα τμήματα, μαυριδερή γούνα στα χαμηλότερα τμήματα. Έχει λευκές λωρίδες παρόμοιες με εκείνες ενός ρακούν .Έχουν στρογγυλό κεφάλι μεσαίου μεγέθους αυτιά όρθια, μια μαύρη μύτη, και πολύ σκούρα μάτια σχεδόν κατάμαυρα. Έχουν μακριά και φουντωτή ουρά που τα βοηθάει να παρέχουν ισορροπία και εξαιρετικό καμουφλάζ . Αυτή η γούνα χρησιμεύει ως θερμική μόνωση σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες. Το κόκκινο πάντα έχει αιχμηρά νύχια για να πιάνει τα στενά κλαδιά, τα φύλλα και τους καρπούς.

Διατροφή και κυνήγι 

  Τρέφεται κυρίως με μπαμπού, αλλά είναι παμφάγο και τρώει επίσης αυγά, πουλιά, έντομα, λουλούδια ,μούρα και μικρά θηλαστικά. Είναι ένα μοναχικό ζώο, δραστηριοποιείται κυρίως από το σούρουπο έως την αυγή, και είναι σε μεγάλο βαθμό καθιστικής ζωής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αρπακτικά που τρώνε τα κόκκινα πάντα περιλαμβάνουν τη λεοπάρδαλη του χιονιού, κουνάβια, και τον άνθρωπο. Αν αισθάνονται ότι απειλούνται, μπορούν να προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Αν δεν μπορούν πλέον να διαφύγουν, στέκονται στα πίσω πόδια τους έτσι ώστε να φαίνονται μεγαλύτερα και χρησιμοποιούν τα αιχμηρά νύχια στα μπροστινά πόδια τους για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Αναπαραγωγή και κύκλος ζωής 

  Τα κόκκινα πάντα είναι σε θέση να αναπαραχθούν σε περίπου 18 μήνες της ηλικίας, και είναι πλήρως ώριμα σε δύο με τρία χρόνια. Και τα δύο φύλα μπορούν να ζευγαρώσουν με περισσότερους από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. 
  Λίγες μέρες πριν από τη γέννηση, τα θηλυκά αρχίζουν να συλλέγουν υλικά, όπως, γρασίδι και φύλλα, για να χτίσουν μια φωλιά, η οποία βρίσκεται συνήθως σε μια κουφάλα δέντρου ή σε μια ρωγμή βράχου. Μετά από μια περίοδο κύησης 112 - 158 ημέρες, το θηλυκό γεννά στα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου έως τέσσερα μικρά τα οποία είναι τυφλά και κουφά. Επίσης ζυγίζουν 110-130 γραμμάρια το καθένα. 
  Μετά τη γέννηση, η μητέρα καθαρίζει τα μικρά. Τα μικρά αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια τους σε περίπου 18 ημέρες μετά την γέννησή τους. Σε περίπου 90 μέρες, βγάζουν την γούνα τους με χρωματισμό όπως των ενηλίκων, και αρχίζουν να βγαίνουν έξω από τη φωλιά τους. Μπορούν επίσης να αρχίσουνε να τρώνε στερεές τροφές. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους μέχρι την επόμενη γέννα. Ο μέσος όρος ζωής είναι μεταξύ οκτώ και 10 χρόνια, αλλά τα περισσότερα άτομα έχουν φτάσει τα 15 έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου