About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ποιος κρύβεται πίσω από τον Χάρι Πότερ;

Από τη μαθήτρια του ΣΤ3, Νεφέλη Σ.
Όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε τον Χάρι Πότερ, όπως επίσης και τη συγγραφέα που τον δημιούργησε και τον έφερε κοντά μας. 
Η Τζοάν Καθλίν Ρόουλινγκ είναι μια όμορφη, γοητευτική «μάγισσα», μια γυναίκα που έχει την ικανότητα να ανακαλεί ολοζώντανες τις μνήμες των παιδικών της χρόνων και να αιχμαλωτίζει τους άγριους, υπέροχους και δύσκολους εκείνους καιρούς. Κι αυτή η ικανότητα τη βοήθησε να δώσει στο δημιούργημά της μια διάσταση πέρα για πέρα αληθινή.
Η ΤΖΟΑΝ ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ γεννήθηκε στοΜπρίστολ το 1965. 'Αρχισε να γράφει την ιστορία του Χάρι Πότερ σε ώρες πολύ δύσκολες. Ξεκίνησε το γράψιμο ενώ ήταν άνεργη βασίζοντας την υπόθεση σε ιστορίες που έλεγε στο παιδί της πριν κοιμηθεί. Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ εξελίχθηκε σε βιβλίο-φαινόμενο. Τα δικαιώματα μετάφρασης πουλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και τα βραβεία ακολουθούσαν το ένα το άλλο: τριπλό Smarties, Guardian, Sheffield, ΑΒΒΥ, Nibbies. 
© J P Masclet 2007
Ήδη οι πέντε ταινίες που έχουν γυριστεί με βάση τα πέντε πρώτα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα και παντού όπου προβλήθηκαν, ενώ η έκτη ταινία βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Η σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ έχει πουλήσει 35Ο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 64 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες τα αρχαία Ελληνικά, τα αλβανικά και τα ζουλού. Ενδεικτικά, το τελευταίο βιβλίο «Harry Potter and the deathly Hallows » πουλήθηκε την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του σε περισσότερα από 11 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως, σημειώνοντας ρεκόρ του πιο ταχέως πωληθέντος βιβλίου (fastest-selling book). Και τα επτά βιβλία έχουν γίνει νο 1 best-seller παγκοσμίως όπως και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας ο Χάρι Πότερ έχει κατακτήσει τις καρδιές χιλιάδων βιβλιόφιλων. Ενδεικτικός της «τρέλας» που λέγεται ΧΑΡΙΠΟΤΕΡΟΜΑΝΙΑ είναι ο αριθμός των γραμμάτων, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και των e-mail που δέχονται καθημερινά οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Σε διάφορες συνεντεύξεις της η συγγραφέας είχε μιλήσει για διάφορα προσωπικά και μη θέματα, όπως για το πώς ξεκίνησε να γράφει για τον Χάρι κ.ά. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ως έφηβη έμοιαζε αρκετά με την Ερμιόνη, ο χαρακτήρας της οποίας βασίστηκε στην ίδια τη Ρόουλινγκ όταν ήταν 11 χρονών. Όμως, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν το γεγονός ότι όχι μόνο έχει γράψει κάποια διηγήματα, αλλά ετοιμάζει και ένα νέο παιδικό βιβλίο. Το βιβλίο, που απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά από αυτά που διάβασαν τα βιβλία με τον Χάρι Πότερ έχει ως πρωταγωνιστή του ένα τερατάκι. Παράλληλα, η Ρόοουλινγκ ετοιμάζει κι ένα βιβλίο για ενηλίκους, μάλλον αστυνομικό. Εθεάθη μάλιστα από τη σύζυγο του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ίαν Ράνκιν σε καφέ του Εδιμβούργου να κρατά σημειώσεις. Πάντως, όπως δήλωσε η ίδια, μόνο ένα από τα δύο βιβλία θα κυκλοφορήσει τελικά.
Όπως έχει δηλώσει και ίδια η Ροούλινγκ: «Το γράψιμο είναι αυτό που με βοηθάει να αισθάνομαι καλύτερα, δίνοντας ιδιαίτερο νόημα στη ζωή μου!» και παροτρύνει τους νέους να διαβάζουν πολλά βιβλία ώστε να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να μάθουν να εκτιμούν την αξία ενός καλού κειμένου.και φυσικά όποιος θέλει μπορεί να ασχοληθεί και με τη συγγραφή! Η συγγραφέας έχει ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Aberdeen στη Σκωτία. πηγή:www.psichogios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου