About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το σπήλαιο των Πετραλώνων

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Το φετινό καλοκαίρι πήγαμε διακοπές στη Χαλκιδική. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην επισκεφτούμε το περίφημο σπήλαιο των Πετραλώνων με τους ιδιαίτερους σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλαγμίτες. 
Θα μου πείτε ότι και δω στην Κρήτη έχουμε το σπήλαιο του Σφεντόνη με σταλαγμίτες, τι το ξεχωριστό έχει αυτό το σπήλαιο; Θα σας πω δύο πράγματα τουλάχιστον. Πρώτον εκεί βρέθηκε το πρώτο κρανίο που ανήκει στον αρχαιότερο άνθρωπο στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από 200.000 -700.000 χρόνια. Δεύτερον σ’ αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη της πιο αρχαίας φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι.
Το σπήλαιο ανακαλύφτηκε τυχαία από κάτοικο της περιοχής το 1959 και οι έρευνες άρχισαν αργότερα από τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Άρη Πουλιανό, ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, που έφεραν στην επιφάνεια την ύπαρξη του Αρχανθρώπου (700.000 ετών), τα ίχνη της πρώτης φωτιάς (700.000 ετών) και εκατοντάδες λίθινα και κοκάλινα εργαλεία. 
Όταν πρωτομπήκαμε στην αρχή του σπηλαίου παγώσαμε γιατί επικρατεί σ’ολο το εσωτερικό του σπηλαίου θερμοκρασία γύρω στους 17 βαθμούς η οποία είναι ίδια όλο το χρόνο.
Μόλις προχωρήσεις για το γύρο του σπηλαίου το οποίο είναι περίπου 2 χλμ θαμπώνεσαι από την ομορφιά του τοπίου. Στο σπήλαιο των Πετραλώνων θα δείτε εξαιρετικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και κολόνες σε κάθε σχήμα και μέγεθος στους οποίους κυριαρχεί το έντονο κόκκινο χρώμα και δεν είναι λίγες οι φορές που η φαντασία σας θα καλπάσει εντοπίζοντας μορφές στον υπέροχο φυσικό διάκοσμο του σπηλαίου.
Εκτός από τον ογκώδη λιθωματικό διάκοσμο υπάρχουν και μικροί σχηματισμοί από ανακρυσταλλώσεις που ονομάζονται ελικτίτες και εκεντρίτες. Μεγάλα συσσωματώματα από αυτούς έχουν σχηματισθεί στην οροφή του μεγαλύτερου θαλάμου του σπηλαίου, την Αίθουσα "΄Αρη Πουλιανού". Στην "Αίθουσα Αριστοτέλη", υπάρχει ένα ομοίωμα αρκούδας για να τονίζει ότι κάποτε αυτή ζούσε στην σπηλιά. Επίσης, αμέσως μετά το τέλος του τούνελ της εισόδου, καθώς μπαίνουμε στην σπηλιά, υπάρχει αριστερά μια υποθετική αναπαράσταση της ζωής των αρχανθρώπων. Στην "Αίθουσα της Μεσογείου" βρίσκεται η αναπαράσταση μιας εστίας. Εκεί έχουν βρεθεί κόκαλα και στάχτες
Μοναδικό επίσης φαινόμενο για τουριστικό σπήλαιο είναι το γεγονός ότι διατηρήθηκε όλος ο διάκοσμός του ανέπαφος μέχρι σήμερα χωρίς σπασίματα και ανάπτυξη κυανοφυκών (την γνωστή ασθένεια των τουριστικών σπηλαίων).
Μέσα σε αυτό βρέθηκαν απολιθώματα και οστά 14 διαφορετικών ειδών σαρκοβόρων ζώων, μεγάλων θηλαστικών όπως μεγαλόσωμης αρκούδας, πάνθηρα, λιονταριού, ύαινας, λύκου, ρινόκερου, ελαφιού, πτηνών, χελωνών, και τρωκτικών που σήμερα δεν υπάρχουν στη Χαλκιδική με σημαντικότερο απολίθωμα το ανθρώπινο κρανίο. 
Ακριβώς δίπλα από το σπήλαιο βρίσκεται το Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος όπου εκτίθενται σπουδαία ευρήματα από το σπήλαιο αλλά και από άλλες περιοχές. Υπάρχουν διάφορα γλυπτά των ζώων μπροστά από το μουσείο Στην αίθουσα του μουσείου υπάρχει αναπαράσταση του χώρου που βρέθηκαν τα οστά και το κρανίο του Αρχανθρώπου. 
Αν ποτέ βρεθείτε σ’ αυτά τα μέρη μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο. Αξίζει τον κόπο.
ΠΗΓΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου