About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Οι 20 ταινίες που θα δούμε το 2014

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ζωή Π.
Σας παρουσιάζουμε σε μη-αξιολογική σειρά, τις 20 ταινίες που μας κάνουν ν’ ανυπομονούμε περισσότερο μέσα στην καινούργια χρονιά. 
1.ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ GRAND BUDAPEST-THE GRAND BUDAPEST HOTEL 
Ένας από τους πιο ιδιόμορφους σημερινούς σκηνοθέτες, ο Γουές Άντερσον επιστρέφει με μία ακόμη αλλόκοτη κωμωδία, η οποία επιλέχτηκε για ν’ ανοίξει το 64ο φεστιβάλ Βερολίνου τον Φλεβάρη. Εκτυλίσσεται κατά τον Μεσοπόλεμο στο ξενοδοχείο του τίτλου, όπου ο ρεσεψιονίστ Γκουστάβ Χ. και ο πιστός βοηθός του, Zero Moustafa, μπλέκονται στην αναζήτηση ενός διάσημου πίνακα και στην εξιχνίαση του ξαφνικού θανάτου της βαθύπλουτης ηλικιωμένης ιδιοκτήτριάς του. Το μεγαλύτερο και λαμπρότερο ανσάμπλ-καστ της χρονιάς περιλαμβάνει τους Ρέιφ Φάινς, Τίλντα Σουίντον, Έιντριεν Μπρόντι, Τζούντ Λο, Έντουαρντ Νόρτον, Μπιλ Μάρεϊ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τομ Γουίλκινσον και πολλούς άλλους σε μικρότερους και μεγαλύτερους ρόλους. 6 Μαρτίου στις ελληνικές αίθουσες.
2. INTERSTELLAR 
Έχοντας ολοκληρώσει τη ρηξικέλευθη τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη, ο Κρίστοφερ Νόλαν αφήνει οριστικά πίσω του τον Batman, και συνεχίζει με μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, που φιλοδοξεί να κάνει την ονειρική σύγχυση του «Inception» να μοιάζει με τρίλιζα. Με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τον Μάθιου Μακόναχι, τη Τζέσικα Τσαστέιν, την Αν Χάθαγουεϊ και τον τακτικό ηθοποιό του σκηνοθέτη, Μάικλ Κέιν, το φιλμ απ’ ό,τι έχει γίνει γνωστό, μιλάει για τα μέλη μιας διαστημικής αποστολής, που ανακαλύπτουν ένα χωροχρονικό τούνελ και ταξιδεύουν διαμέσου πολλαπλών διαστάσεων. 

3. LEVIAFAN 
Με προηγούμενους τίτλους όπως η «Επιστροφή» (2003) και η «Elena» (2011), το ταλέντο του ρώσου Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ αρκεί για να μας προδιαθέσει θετικά για την καινούρια του ταινία, έστω κι αν ξέρουμε μόνο αόριστα ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα πολλών χαρακτήρων, με φιλοσοφικές προεκτάσεις, που εκτυλίσσεται στη σημερινή εποχή. 

4. JANIS 
Επειδή η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Σων Ντέρκιν, «Martha Marcy May Marlene», ήταν από τις αγαπημένες μας της προπέρσινης χρονιάς, είμαστε περίεργοι να δούμε πώς ο ταλαντούχος δημιουργός θα χειριστεί τη βιογραφία της αμερικανίδας τραγουδίστριας Τζάνις Τζόπλιν, την οποία θα υποδυθεί η ανερχόμενη Νίνα Αριάντα. 

5. THE AMAZING SPIDER-MAN 2 
Το 2012 η Sony/Columbia κατάφερε να επανεκκινήσει επιτυχημένα τη δημοφιλέστερη σειρά της με καινούριο σκηνοθέτη, πρωταγωνιστή και προσέγγιση. Το δεύτερο μέρος βρίσκει ξανά τον Μαρκ Γουέμπ και τον Άντριου Γκάρφιλντ αντιστοίχως στη θέση τους, αλλά αυτή τη φορά το σενάριο περνάει τον ήρωα από μια γνώριμη δοκιμασία, καθώς ο Spider-Man αντιμετωπίζει τρεις κακούς μέσα στην ίδια ταινία, αψηφώντας το παρόμοιο “στρίμωγμα” που τελμάτωσε την προηγούμενη τριλογία του Ράιμι το 2007. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το στούντιο έχει ήδη προαναγγείλει δύο ακόμη συνέχειες, για το 2016 και το 2018, ενώ στην πορεία θ’ αποκτήσουν δικές τους ταινίες και οι κακοί του ήρωα, Venom και Sinister Six. 

6. ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ- DEUX JOURS, UNE NUIT
Στο καινούριο δράμα των βέλγων αδερφών Ζαν-Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, δύο φορές κατόχων του Χρυσού Φοίνικα με τη «Ροζέτα» («Rosetta», 1999) και «Το παιδί» («L’ enfant», 2005), η Μαριόν Κοτιγιάρ υποδύεται μια γυναίκα, η οποία, με τη βοήθεια του άντρα της, προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους της να αρνηθούν τα μπόνους τους, ώστε να εξασφαλιστεί ο μισθός της και να μην απολυθεί. 

7. MR. TURNER 
Ένας από τους σπουδαιότερους βρετανούς σκηνοθέτες δημιουργεί το πορτρέτο ενός από τους σημαντικότερους βρετανούς ζωγράφους. Ο 71χρονος Μάικ Λη («Γυμνός», «Μυστικά και ψέματα», «Όλα ή τίποτα», «Βέρα Ντρέικ» κ.α.) φέρνει στο σινεμά τη ζωή και το έργο του Τζόζεφ Τέρνερ, ενός από τους εξέχοντες ρομαντικούς τοπιογράφους, τον οποίο θα υποδυθεί ο Τίμοθυ Σπολ, ένας από τους τακτικούς ηθοποιούς του σκηνοθέτη. Ο Λη έχει όλη μας την εμπιστοσύνη, καθώς παρότι ταυτισμένος με κοινωνικά δράματα, την προηγούμενη φορά που επιχείρησε καλλιτεχνικό πορτρέτο, προέκυψε η εξαιρετική μουσική κομεντί «Παράσταση μιας ζωής» («Topsy-Turvy», 1999) για το δίδυμο της βρετανικής κωμικής όπερας Γουίλιαμ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλιβαν. 

8. ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ 
Κατά τη γνώμη μας, ο Γιάννης Οικονομίδης είναι ο πιο ολοκληρωμένος σύγχρονος έλληνας σκηνοθέτης, μ’ ένα όραμα σκοτεινό και αμείλικτο, αλλά συνεπές και δουλευμένο όσο κανενός άλλου στη σημερινή ελληνική κινηματογραφία. Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά από τις «Σπιρτόκουτο» (2003), «Ψυχή στο στόμα» (2006) και «Μαχαιροβγάλτης» (2010), συμμετέχει με τον αγγλικό τίτλο «Stratos» στο διαγωνιστικό τμήμα του 64ου φεστιβάλ Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί τον Φλεβάρη. 
Πρόκειται για την ιστορία του Στράτου, που εργάζεται τη νύχτα σε βιοτεχνία αρτοποιίας, ενώ την ημέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Μαζεύει χρήματα για να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Λεωνίδα, του ανθρώπου που τον έσωσε, όσο ο ίδιος ήταν στη φυλακή. Στην πορεία όμως, ο Στράτος συνειδητοποιεί ότι έχει περισσότερες οφειλές απ’ όσες νόμιζε και καταστρώνει ένα νέο σχέδιο.
Μια ελληνο-γερμανο-κυπριακή συμπαραγωγή, με καστ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Βαγγέλη Μουρίκη, Βίκυ Παπαδοπούλου και Μαρία Καλλιμάνη, καθώς επίσης τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου και την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, κιθαρίστας στις θρυλικές Τρύπες. 

9. X-MEN: ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΟΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ-X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST 
Μετά από έντεκα χρόνια, ο σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ επιστρέφει στη σειρά με την οποία “ανέστησε” το είδος των υπερ-ηρώων. Τα «X-Men» (2000) και «Χ2» (2003) έδωσαν στο είδος το ύφος και τη βαρύτητα που χρειαζόταν για να επικρατήσει, καθιστώντας παγκοσμίως αγαπητούς, ήρωες που προηγουμένως ήταν περισσότερο γνωστοί κυρίως στις Η.Π.Α. Μέσα στα χρόνια, η σειρά και το είδος ολόκληρο πέρασαν από πολλούς μετασχηματισμούς, και προκειμένου να συμβαδίσει με τη διακειμενικά πρωτοπόρο Marvel, η Fox αποφάσισε μ’ ένα σεναριακό εύρημα χωροχρονικού ταξιδιού να ενώσει τα ηλικιακά διαφορετικά καστ από τις δύο χρονικά διαφορετικές περιόδους των ηρώων της, εκείνη των ταινιών του Σίνγκερ και του Μπρετ Ράτνερ μ’ εκείνη από το «X-Men: First Class» του Μάθιου Βων. Το αποτέλεσμα είναι η φετινή ταινία, η συνέχεια της οποίας ήδη ανακοινώθηκε για το 2016, με τίτλο «X-Men: Apocalypse». 22 Μαΐου στην Ελλάδα. 

10. THE CUT 
Τα μόνα που είναι γνωστά προς το παρόν για την καινούρια ταινία του τουρκο-γερμανού Φατίχ Ακίν, είναι ότι θα πρωταγωνιστεί ο ανερχόμενος 32χρονος Ταχάρ Ραχίμ («Ο προφήτης», «Το παρελθόν») κι ότι ολοκληρώνει την αποκαλούμενη “τριλογία του έρωτα, του θανάτου και του διαβόλου” , η οποία αποτελείται επίσης από τα εξαιρετικά «Μαζί ποτέ» («Gegen die Wand», 2004) και «Η άκρη του ουρανού» («Auf der anderen Seite», 2007), αντιστοιχία που δείχνει ότι το τρίτο φιλμ θα αφορά το κακό που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος. 

11. DAWN OF THE PLANET OF THE APES 
Το 2011, η επανεκκίνηση μιας φαινομενικά εξαντλημένης και αδιάφορης σειράς, αποτέλεσε μια ευχάριστη καλλιτεχνική και εμπορική έκπληξη. Τρία χρόνια αργότερα, έρχεται η αναμενόμενη συνέχεια για να μας δείξει πώς οι πίθηκοι καταλαμβάνουν τον πλανήτη. Με τον σκηνοθέτη Ματ Ριβς («Cloverfield») στη θέση του Ρούπερτ Γουάιατ και χωρίς τον Τζέιμς Φράνκο, αλλά με τον Γκάρι Όλντμαν και τον Άντι Σέρκις ξανά στον motion-capture ρόλο του ηγέτη των πιθήκων, Σίζαρ, φτιαγμένο από τους θαυματοποιούς της εταιρείας ψηφιακών εφέ Weta Digital, ελπίζουμε ότι η εξάπλωση θα είναι εξίσου συναρπαστική με το ξεκίνημα της ηγεμονίας των σιμιίδων. Η αυτοπεποίθηση της Fox πάντως είναι τέτοια, ώστε ήδη ανέθεσε στον Ριβς να σκηνοθετήσει και την τρίτη ταινία της σειράς. 16 Ιουλίου στις ελληνικές αίθουσες. 

12. KNIGHT OF CUPS 
Ο Τέρενς Μάλικ συνεχίζει τον ετήσιο ρυθμό παραγωγής του, με μια ταινία για την οποία γνωρίζουμε μόνο ότι αφορά τη διασημότητα και τις καταχρήσεις, καθώς επίσης ότι το καστ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Κρίστιαν Μπέιλ, τη Νάταλι Πόρτμαν, την Κέιτ Μπλάνσετ και τον Τζέισον Κλαρκ. 

13. A BLAST 
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και της σεναριογράφου Γιούλας Μπούνταλη μετά τη «Χώρα Προέλευσης» (2010), με σενάριο γραμμένο κι απ’ τους δύο, ξανά με παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη και πάλι σε πρωτότυπη μουσική των drog_A_tek. Πρόκειται για ελληνο-γερμανο-ολλανδική συμπαραγωγή, με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παπούλια στον ρόλο της Μαρίας, μιας γυναίκας που αποφασίζει να τινάξει όλη τη ζωή της στον αέρα. Να σημειωθεί, ότι το σενάριο κέρδισε το 1ο βραβείο (Eurimages co-production development award) στο φόρουμ συμπαραγωγών Cinelink του 18ου Φεστιβάλ Σαράγεβο. 

14. BIRDMAN 
Έχοντας ταυτιστεί με μερικά από τα πιο θλιβερά δράματα της εποχής μας, όπως οι «Χαμένες αγάπες» («Amores perros», 2000), τα «21 γραμμάρια» («21 Grams», 2003) και η «Βαβέλ» («Babel», 2006), ο μεξικανός Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου αποφάσισε να στραφεί στην κωμωδία, με την ιστορία ενός ξεπεσμένου ηθοποιού που κάποτε ήταν διάσημος στον ρόλο ενός υπερ-ήρωα, και τώρα προσπαθεί να ξαναφτιάξει την καριέρα του ανεβάζοντας ένα θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ. Πρωταγωνιστούν ο Έντουαρντ Νόρτον, η Έμμα Στόουν, η Ναόμι Γουότς, ο Μάικλ Κίτον και ο Ζακ Γαλιφιανάκης. 

15. CAROL 
Μετά από την πολυβραβευμένη τηλεοπτική μεταφορά του «Mildred Pierce» με την Κέιτ Γουίνσλετ, ο Τοντ Χέινς επιστρέφει στον κινηματογράφο με τη διασκευή του μυθιστορήματος «The price of salt» της Πατρίσια Χάισμιθ (συγγραφέως του «Ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϊ»), το οποίο είχε δημιουργήσει αντιδράσεις κατά την έκδοσή του το 1952 λόγω του λεσβιακού περιεχομένου του, καθώς αφηγείται την ιστορία μιας νέας κοπέλας που δουλεύει ως υπάλληλος σε πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης (Ρούνι Μάρα) και ερωτεύεται μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα (Κέιτ Μπλάνσετ). 

16. GODZILLA 
Ακόμα μία εκδοχή του πασίγνωστου ραδιενεργής προέλευσης γιγάντιου τέρατος, που τριγυρνά τον πλανήτη ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Το τρέιλερ αφήνει να εννοηθεί ότι ο σκηνοθέτης Γκάρεθ Έντουαρντς υιοθετεί ένα σκοτεινότερο ύφος από το εκείνο του Ρόλαντ Έμεριχ το 1998, ενώ έχει στη διάθεσή του ένα αναπάντεχα έγκριτο για το είδος καστ, αποτελούμενο από τους Μπράιαν Κράνστον, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Σάλι Χώκινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ντέιβιντ Στραδέρν, Κεν Γουατανάμπε και τον ανερχόμενο Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 15 Μαΐου στις ελληνικές αίθουσες. 

17. WINTER SLEEP- KIS UYKUSU
Μετά από τα βραβευμένα «Κλίματα αγάπης» («Iklimler», 2006), «3 πίθηκοι» («Üç maymun», 2008) και «Κάποτε στην Ανατολία» («Bir zamanlar Anadolu'da», 2011), ο Τούρκος Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν επιστρέφει με ακόμη ένα ανθρώπινο δράμα, γυρισμένο στην Καππαδοκία. 

18. MISS JULIE 
Η τέταρτη μεγάλου μήκους σκηνοθεσία της “μούσας” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, αποτελεί διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, όπου η κόρη ενός δούκα μπλέκεται σε μια ερωτική σχέση με τον βαλέ του. Η Τζέσικα Τσαστέιν και ο Κόλιν Φάρελ είναι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ενώ συμμετέχει επίσης η Σαμάνθα Μόρτον, στον ρόλο της γυναίκας του υπηρέτη. 

19. ENEMY 
Με την επιτυχία του «Prisoners» ακόμη φρέσκια, ο γαλλο-καναδός Ντενί Βιλνέβ διασκευάζει το μυθιστόρημα του νομπελίστα πορτογάλου Ζοζέ Σαραμάγκου «Ο άνθρωπος αντίγραφο». Συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Τζέικ Τζίλενχολ, ο οποίος υποδύεται έναν άντρα με μια ανιαρή ζωή, ώσπου ανακαλύπτει τυχαία έναν ηθοποιό που του μοιάζει εκπληκτικά και τον οποίο αρχίζει ν’ αναζητά. Συμπρωταγωνιστούν η Μελανί Λωράν και η Ιζαμπέλα Ροσελίνι. 

20. TRANSFORMERS: AGE OF EXTINCTION 
Τα γιγάντια εξωγήινα ρομπότ που μεταμορφώνονται σε οχήματα επιστρέφουν σε μια ταινία που αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων κι εκτυλίσσεται τέσσερα χρόνια μετά από το τρίτο φιλμ του 2011, όμως με ριζικά διαφορετικό καστ που περιλαμβάνει τον Μάικλ Γουόλμπεργκ, τον Στάνλεϊ Τούτσι, τη Νίκολα Πελτς και τον Κέλσι Γκράμερ. Μια τριλογία που με κάθε νέα προσθήκη γινόταν πιο ανόητη, πιο θεαματική και πιο κερδοφόρα, θα ήταν δύσκολο να μη συνεχιστεί και θα ήταν μάλλον άσκοπο να το κάνει χωρίς τον βασικό υπαίτιο. Έτσι, παρά την αρχική του διαβεβαίωση για το αντίθετο, ο -ίσως πιο άξεστος σκηνοθέτης της βιομηχανίας- Μάικλ Μπέι επιστρέφει στην τέταρτη προσθήκη της σειράς για περισσότερο disaster porn, “οπλισμένος” για δεύτερη φορά με τρισδιάστατες κάμερες. Γιατί λοιπόν περιλαμβάνουμε την ταινία στη λίστα μας; Επειδή όσο χονδροειδής και παιδαριώδης, η οπτικοακουστική εξτραβαγκάντζα καταστροφής που συνθέτει ο Μπέι είναι κατεξοχήν κινηματογραφική. Καλά! Με τόσες ταινίες δεν θα ξέρουμε ποια να πρωτοδούμε! Εγώ ακόμα δεν διάλεξα!Εσείς;…! πηγή:http://www.patris.gr/articles/255116?PHPSESSID=n18krlmum4v32lo1fancjv0i10#.UtLSd9JdVvY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου