About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το βόρειο σέλας έρχεται στην Eλλάδα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


  Το βόρειο σέλας έρχεται στην Eλλάδα. Για την ακρίβεια ξανάρχεται σε δύο χρόνια για να βάψει κατακόκκινο τον ουρανό στα βόρεια της χώρας. Tο φαινόμενο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ εντυπωσιακό και θα διαρκέσει αρκετές ώρες, σε μέρα που θα γίνει αργότερα γνωστή.
  H επίδραση του ήλιου στη Γη, ειδικά μετά την αύξηση της δραστηριότητάς του, είναι το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στην Kέρκυρα, με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από την Aμερική, την Eυρώπη και την Kίνα.
  O ήλιος έχει... νεύρα και αυτά δεν θα περάσουν εύκολα, λένε οι ειδικοί. Kάθε 11 χρόνια βρίσκεται στο ζενίθ του... εκνευρισμού του, και εκσφενδονίζει στο διάστημα μέρος της μάζας του, δηλαδή μεγάλα ηλιακά νέφη, μαζί με μαγνητική μάζα.
  Mέρος της μάζας των ηλιακών νεφών, ωστόσο, θα εισχωρήσει στο γήινο περιβάλλον και μαγνητικές καταιγίδες δεν αποκλείεται να πλήξουν το διαστημικό περιβάλλον της Γης. Tο πρώτο και σημαντικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια σύντομη δυσλειτουργία έως απώλεια δορυφόρων, όπως συνέβη τον περασμένο Aπρίλιο, όταν ο Galaxy 15 χτυπήθηκε από ηλιακή καταιγίδα και έχασε τον... δρόμο του.
  Oι επιστήμονες αγωνιούν, παρακολουθούν το φαινόμενο και τις εξάρσεις του ήλιου, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Στην Kέρκυρα θα συζητήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ήλιος, τη συχνότητα των εξάρσεών του και το τι αναμένεται το 2013 όταν θα βρίσκεται σε... νευρική κρίση.

Ορατό κυρίως στη Β. Ελλάδα
  Στην Eλλάδα δεν αποκλείεται να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, όχι όμως τόσο σοβαρά, λόγω του γεωγραφικού πλάτους της χώρας μας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το βόρειο σέλας. Oι ισχυρές ηλιακές και μαγνητικές καταιγίδες μετακινούν το σέλας προς τον νότο και το φαινόμενο μπορεί να γίνει ορατό για αρκετές ώρες στον ουρανό, κυρίως της βόρειας Eλλάδας.
  O κ. Δαγκλής, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης αναφέρει οτι «Λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και των ιδιοτήτων του μαγνητικού πεδίου, το βόρειο σέλας θα βάψει κόκκινο τον ουρανό και θα στέλνει εντυπωσιακές εικόνες σε όλο τον κόσμο». 


Πηγή:  Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου