About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το νησί του Πάσχα!

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.


 Διαβάστε παρακάτω για ένα παράξενο νησί, το νησί του Πάσχα...
 Μπορεί το Νησί του Πάσχα να έχει ανακαλυφθεί εδώ και 292 χρόνια, ωστόσο καλύπτεται από ένα μεγάλο μυστήριο και έχει πολλούς άλυτους γρίφους που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν ακόμα οι αρχαιολόγοι.
 Ήταν το 1772 όταν ο Ολλανδός θαλασοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν ξεκίνησε το ταξίδι του και μετά από 2.000 μίλια μέσα στον ωκεανό, το πλοίο του αγκυροβόλησε σε ένα νησί για να αναπληρώσει τα αποθέματα του. Περπατώντας στο νησί, ο Ολλανδός θαλασσοπόρος και οι ναύτες του βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς αντίκρισαν τεράστια αγάλματα που ήταν τοποθετημένα στα υψώματα του νησιού.
 Ο Γιάκομπ έμεινε για κάποιο καιρό εκεί και ονόμασε το μέρος Νησί του Πάσχα επειδή εκείνη την εποχή στην Ευρώπη γιόρταζαν το Πάσχα. Οι ντόπιοι αποκαλούν το νησί «Ράπα Νούι». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ράπα Νουί είναι τα ανθρωπόμορφα αγάλματα του, τα λεγόμενα Μοάι (πέτρινα αγάλματα) τα οποία είναι σκαλισμένα από ηφαιστειακά πετρώματα.

Το ύψος των αγαλμάτων κυμαίνεται από τρία έως πέντε μέτρα και το πλάτος από 10 έως 12 ενώ υπάρχουν και κάποια με πλάτος 1,6 μέτρων. Μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 887 γλυπτά και τα χρονολογούν από το 1.250 έως το 1.500
 Στα γλυπτά υπάρχουν επιγραφές στη γλώσσα Ραπανούισκομ- rapanuyskom η οποία δεν

έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Αμερικανίδα αρχαιολόγο, Τζοαν Βαν Τιμπούργκ, μετά από ανασκαφές 12 ετών, διαπίστωσε ότι τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα δεν είναι μόνο τα τεράστια κεφάλια, αλλά υπάρχει και το σώμα τους μέσα στη γη.
 Το σώμα των αγαλμάτων έχει αρμονικό μέγεθος με αυτό των κεφαλιών ενώ το συνολικό ύψος των γλυπτών φθάνει τα επτά μέτρα. Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να μεταφερθούν τα τεράστια Μοάι στις θέσεις τους όπως επίσης και ανθρώπινους τάφους εκείνης της εποχής.
 Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα Μοάι δεν κοιτούν προς τη θάλασσα, όπως πιστεύεται, αλλά προς την ενδοχώρα. Μερικά από τα Μοάι είναι πράγματι τεράστια αφού το μήκος τους είναι μεγαλύτερο από 20 μέτρα. Και αυτό αποτελεί ένα εντυπωσιακό στοιχείο της κατασκευής και της μετακίνησής τους από τους ντόπιους. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί για ποιο λόγο ακριβώς υπάρχουν εκεί τα αγάλματα και τι αντιπροσωπεύουν ενώ το πρώτο βήμα για την λύση του μυστηρίου θα είναι η αποκρυπτογράφηση της νεκρής γλώσσας.


πηγή: http://www.koolnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου