About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Rene Laennec, ο εφευρέτης του στηθοσκοπίου

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

 Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου 1781, γεννήθηκε ο Rene Laennec (Ρενέ Λενέκ).
Ο Γάλλος γιατρός θεωρείται ο εφευρέτης του στηθοσκοπίου.
Ο Rene Laennec γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου 1826.
Ήταν Γάλλος φυσικός και εφευρέτης του στηθοσκοπίου.
  Ξεκίνησε τις σπουδές ιατρικής, αλλά ο πατέρας του, δικηγόρος στο επάγγελμα, τον αποθάρρυνε από το να γίνει γιατρός. Έτσι, ο Rene Laennec έκανε ένα διάλειμμα, κατά το οποίο ταξίδεψε στην Ελλάδα, χόρεψε, μελέτησε Ελληνικά και έγραψε ποίηση. Τελικά, επέστρεψε στις σπουδές του, για το καλό της ιατρικής.
Αποτέλεσμα εικόνας για Rene Laennec  Ο ίδιος γράφει για το περιστατικό που τον οδήγησε στην εφεύρεση του στηθοσκοπίου: «Τύλιξα σε ρολό μια δεσμίδα χαρτιών και εφάρμοσα τη μία άκρη στο σημείο της καρδιάς, ενώ στην άλλη έβαλα το αυτί μου. Με έκπληξη διαπίστωσα πως μπορούσα να ακούσω πολύ πιο καθαρά την καρδιά, από ό,τι ακουμπώντας απευθείας το αυτί μου στο στήθος της ασθενούς».
  Το πρώτο στηθοσκόπιο που κατασκεύασε ήταν ένας ξύλινος κύλινδρος, με διάμετρο 2.5 εκατοστών και κενό στο εσωτερικό του. Με το νέο του εργαλείο ο Γάλλος γιατρός ήταν ο πρώτος που κατάφερε να εξετάσει τους πνεύμονες ασθενών με τόση ακρίβεια, ακούγοντας πολύ πιο καθαρά. Γι' αυτό άλλωστε, ήταν κι ο πρώτος που μίλησε για ρόγχους και άσθμα.

Ο Γάλλος που «έντυσε» με ελληνικά ονόματα ιατρικούς όρους

  Ο Rene Laennec, όμως, ασχολήθηκε και με άλλες πτυχές της ιατρικής, εξελίσσοντας τις γνώσεις του χώρου σε ασθένειες, όπως η περιτονίτιδα και η κίρρωση.
Αποτέλεσμα εικόνας για Rene Laennec  Μάλιστα, σε αυτόν οφείλεται η απόδοση του ελληνικού ονόματος «κίρρωση» στην ασθένεια του ήπατος, από την αρχαία ελληνική λέξη «κίρρος», που σημαίνει κιτρινωπός και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό υπόχρωμα των ασθενών με ίκτερο.
  Επιπλέον, από την αγάπη του για τα ελληνικά, έδωσε την ονομασία «μελάνωμα» και περιέγραψε τη μετάσταση του μελανώματος στους πνεύμονες.
Έπασχε από άσθμα και πέθανε από φυματίωση.




Πηγή: 
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου