About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

«Ασπίδα» για το συκώτι δύο φλιτζάνια καφέ τη μέρα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Η μαμά μου πίνει … αρκετούς καφέδες και αποφάσισα να γράψω και να μοιραστώ μαζί σας για το ότι ο καφές είναι ασπίδα για το συκώτι.
 Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα προστατεύει το συκώτι από την κίρρωση, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασαν επιστήμονες βάσει εννέα παλαιότερων ερευνών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 430.000 εθελοντές, ο καφές είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος κατά 44%.
  «Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο μείγμα που αποτελείται από εκατοντάδες χημικές ενώσεις και είναι άγνωστο ποια από αυτές προστατεύει το συκώτι», αναφέρει ένας από τους επιστήμονες της νέας ανάλυσης, δρ. Όλιβερ Κένεντι του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.
 Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης κίρρωσης μειώνεται κατά 22% όταν καταναλώνεται ένα φλιτζάνι την ημέρα, κατά 44% στα δύο φλιτζάνια, κατά 57% στα τρία φλιτζάνια και κατά 65% στα τέσσερα φλιτζάνια. «Η κίρρωση είναι δυνητικά θανατηφόρα και δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν», δήλωσε ο Κένεντι, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό ότι οι πιθανότητες ανάπτυξής της μπορεί να μειωθούν με την κατανάλωση καφέ, ο οποίος είναι ένα φθηνό και καλά ανεκτό ρόφημα».
 Βέβαια, η κλινική διατροφολόγος του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου της Νέας Υόρκης Λανγκόν, Σαμάνθα Χέλερ, κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν τη διατροφή τους και να μην προχωρούν σε διατροφικές υπερβολές με τη βεβαιότητα ότι θα αντιστρέψουν τις επιπτώσεις από αυτές με την κατανάλωση καφέ.
 «Δυστυχώς, παρότι ο καφές έχει ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα δε μπορεί να αντιστρέψει τη συστηματική καταστροφή που είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ή της κακής διατροφής», επισημαίνει η Χέλερ. Επισημαίνεται πως η κίρρωση οφείλεται στην αντικατάσταση του ηπατικού ιστού από ουλές και οδηγεί στην ηπατική ανεπάρκεια, ενώ συνήθως οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου