About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πετοσφαίριση ή βόλεϊ

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Το βόλεϊ είναι το αγαπημένο μου άθλημα και αποφάσισα να βρω μερικές πληροφορίες για να το γνωρίσετε και εσείς… 
 Η πετοσφαίριση ή αλλιώς βόλεϊ, είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Επινοήθηκε το 1895 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964 στο Τόκιο. 
 Το γήπεδο του βόλεϊ έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις: 9x18 μ.Συνήθως το γήπεδο του βόλεϊ είναι σε κλειστό χώρο αλλά μπορεί να διεξαχθεί και σε ανοιχτό, κυρίως σε διοργανώσεις μικρού επιπέδου, παραδείγματος χάρη σχολικές . 
 Η κάθε ομάδα πετοσφαίρισης αποτελείται από έξι παίκτες. Επίσης, μπορεί να έχει μέχρι έξι αναπληρωματικούς, έναν προπονητή, το βοηθό του και φυσιοθεραπευτή. Στο ξεκίνημα κάθε σερβίς οι έξι αγωνιζόμενοι παίκτες πρέπει να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο και σε συγκεκριμένες θέσεις. Είναι τρεις στην επιθετική ζώνη, μπροστά: αριστερά, κέντρο, δεξιά, και τρεις στην αμυντική ζώνη, πίσω: αριστερά, κέντρο, δεξιά. Εξαιρείται ο παίκτης που εκτελεί το σερβίς. 
 Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το φιλέ και να ακουμπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου ή να αναγκαστεί ο αντίπαλος να την πετάξει εκτός γηπέδου. Για να πετύχει το σκοπό αυτό η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει τρεις μπαλιές με οποιοδήποτε μέρος του χεριού, το πόδι δεν επιτρέπεται. 
 Ο ίδιος παίκτης δεν έχει δικαίωμα να κάνει δύο συνεχόμενες μπαλιές. Επίσης, μετά από κάθε χτύπημα η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει, δηλαδή δεν μπορεί να κρατηθεί από τον παίχτη. 
 Είναι ένα άθλημα πάρα πολύ ωραίο και διασκεδαστικό συγχρόνως, κατά τα γούστα μου βέβαια!! 


https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου