About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ανταρκτική: Βρέθηκαν οι πρώτες θαλάσσιες ανεμώνες που ζουν στον πάγο

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 2 Μιχαέλα Β. και Σοφία Λ.

“Κατά τύχη” ανακάλυψαν οι επιστήμονες ένα -έως τώρα- άγνωστο είδος της θαλάσσιας ανεμώνης που ζει κρεμασμένη ανάποδα κάτω από τον πάγο.
Edwardsiella andrillae ονομάστηκε η νέα “ανάποδη” θαλάσσια ανεμώνη, η οποία εξέπληξε τους επιστήμονες που μέχρι σήμερα γνώριζαν ότι αυτό το είδος αρπακτικού θαλάσσιου ζώου, μακρινού συγγενή με τα κοράλλια και τις μέδουσες, κατοικεί μόνο στον βυθό του ωκεανού.
“Μία απροσδόκητη, καταπληκτική αναλαμπή σε αυτόν τον υποθαλάσσιο κόσμο, μια ασυνήθιστη και πιθανόν μοναδική θαλάσσια βιολογική κοινότητα, κυριαρχούμενη από ανεμώνες που ζουν κρυμμένες σε λαγούμια μέσα στην κάτω επιφάνεια της κρηπίδας πάγου, ανακάλυψε η κάμερα-ρομπότ”, περιγράφει η ομάδα γεωλόγων στην μελέτη τους. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η κάμερα κατέγραψε δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα “παγωμένα” είδη ανεμώνων.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ανεμώνες του γένους Edwardsiella κοντά στην ήπειρο. Οι ανεμώνες με λευκά οστά που μοιάζουν με πνεύματα, είναι μήκους μερικών εκατοστών και έχουν 20 έως 24 πλοκάμια.
Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη περισσότερο μπέρδεψε, παρά διαφώτισε τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, αδυνατούν ακόμα να εξηγήσουν με ποιο τρόπο οι ανεμώνες τάφηκαν μόνες τους στον πάγο, καθώς οι μέθοδοι άλλων (γνωστών) συγγενών τους δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε τέτοιο περιβάλλον. Επίσης, είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο το είδος αυτό αναπαράγεται, ενώ οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι ούτε για το τι τρώει.
Οι ανεμώνες όμως δεν ήταν η μοναδική ανακάλυψη που έγινε από την αποστολή Andrill (από την οποία το νέο είδος πήρε και το όνομά του). Βρέθηκε ένα εντελώς νέο οικοσύστημα με ψάρια που κολυμπούν ανάποδα και ένα άγνωστο κυλινδρικού σχήματος πλάσμα, το οποίο ονομάστηκε “The Eggroll”.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν να επιστρέψουν “στον τόπο του εγκλήματος” το 2015, ώστε να μελετήσουν περαιτέρω τις ανεμώνες και άλλα μυστηριώδη πλάσματα που -με κάποιο τρόπο- καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα στον πάγο.
Είναι πολύ καλό το άρθρο και πιστεύουμε πως αυτός που το έγραψε το έγραψε πολύ καλά!

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου