About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τι μας προσφέρει το κρεμμύδι; - Γιατί ''κλαίμε'' όταν το κόβουμε;

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Τα κρεμμύδια έχουν και αυτά τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, τα κρεμμύδια έχουν μια σεβαστή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C! 
Το κρεμμύδι εκτός από τη Βιταμίνη C περιέχει και αλλά πολύτιμα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως: Κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Είναι λαχανικό πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ιδανικό για την ενυδάτωση του δέρματος. 
Επίσης έχει συνδεθεί με την πρόληψη πολλών καρδιακών παθήσεων και με μερικά είδη καρκίνου!
Μπορούμε  να το ενσωματώσουμε στην καθημερινή διατροφή μας, μιας και μας παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά! 
Αυτά είναι: Πτητικό έλαιο, πού κατά ένα μέρος του αποτελείται από θειούχο αλλύλιο (αιθέριο έλαιο του σκόρδου). Σάκχαρα, φωσφορικό, οξικό και κιτρικό ασβέστιο και πυρίτιο. Το κρεμμύδι περιέχει ακόμη φθόριο, ιώδιο και βιταμίνη Ε καθώς κα βιταμίνες Α καί Β.
Φαρμακευτικές ιδιότητες του κρεμμυδιού:
1.Διουρητικό
2.Αντιβακτηριδιακό
3.Χωνευτικό
4.Επιδρά ευνοϊκώς στο αναπνευστικό σύστημα
5.Είναι πολύτιμο για το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη
7.Είναι φάρμακο κατά της αρτηριοσκληρώσεως και καθαριστικό των πνευμόνων καθώς και ευεργετικό στο αίμα και στις παθήσεις τού συκωτιού.
8) Θεωρείται ότι επιδρά κατά της νευροπάθειας.

Και τώρα κάτι άλλο!
Γιατί κλαίμε όταν κόβουμε κρεμμύδια; 

Είναι μια απορία που πολύ από μας στην έχουμε. Ρώτησα μια φορά τη μαμά μου και δεν ήξερε. Αποφάσισα λοιπόν και έγω να βρω πληροφορίες. Επίσης βρήκα και πως μπορούμε να το αποφύγουμε. Διαβάστε τα παρακάτω και μάθετε: 
Δεν πρόκειται βέβαια για δάκρυα… συγκίνησης ή λύπης για το επικείμενο γεύμα. Υπάρχει επιστημονική απάντηση στο ερώτημα: στο κρεμμύδι περιέχονται κάποιες θειούχες ενώσεις και όταν το κόβουμε, οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται στον αέρα και όταν φτάνουν στα μάτια μας δημιουργούν ένα ήπιο οξύ που τα ερεθίζει, προκαλώντας τα δάκρυά μας. Ευτυχώς, οι θειούχες ενώσεις είναι υδατοδιαλυτές κι έτσι το κλάμα δε διαρκεί περισσότερο από λίγες στιγμές. 
Τι μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα δάκρυα. Μπορούμε να βάλουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ με νερό για περίπου μισή ώρα πριν τα κόψουμε: αυτό θα «αφοπλίσει» τις επίμαχες ενώσεις κι έτσι τα μάτια μας θα παραμείνουν στεγνά. Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, για περίπου μισή ώρα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι βρέχοντας το μαχαίρι με νερό και την επιφάνεια κοπής με ξύδι θα γλιτώσουμε τις δακρύβρεχτες μαγειρικές διαδικασίες, ενώ μερικοί φαίνεται να αρκούνται είτε στο μάσημα μιας τσίχλας, είτε στο πλύσιμο του κρεμμυδιού αμέσως μετά την κοπή του. Μια δοκιμή θα μας πείσει! 

Πηγές: http://perierga.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου