About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ένα υπέροχο ταξίδι στη Ρόδο!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Ελισάβετ Κ.
Η κοιλάδα των πεταλούδων στη Ρόδο

Γεια σας φίλοι μου,

Είμαι η Ελισάβετ και θέλω να σας μιλήσω για τις αξέχαστες διακοπές που έκανα το καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί της Ρόδου. Το νησί έχει πολλές ομορφιές και αρχαιολογικούς χώρους που αξίζει να επισκεφτούμε. Τι να πρωτοπώ… για την κοιλάδα με τις πεταλούδες, τις όμορφες και καθαρές παραλίες, για την γραφική παλιά πόλη με τα παραδοσιακά μαγαζάκια, το επιβλητικό κάστρο του μεγάλου Μαγίστρου και τις ιαματικές πηγές στην Καλλιθέα… Πέρασα υπέροχα εξερευνώντας το νησί και βγάζοντας αμέτρητες φωτογραφίες… Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια…

Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, όταν ο Δίας επικράτησε των Γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος όμως, έλειπε από τη μοιρασιά κι έμεινε χωρίς γη. Ο Δίας για να μην τον αδικήσει είπε να ξανακάνουν τη μοιρασιά, αλλά ο Ήλιος τότε είπε πως η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα, όταν θα ανατέλλει το επόμενο πρωινό, θα γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί, η Ρόδος. Ο Ήλιος συνεπαρμένος από την ομορφιά της την έλουσε με τις ακτίνες του. Από τότε η Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, το πιο φωτεινό και λαμπερό. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η Ρόδος ήταν νύμφη, κόρη του Ποσειδώνα και γυναίκα του Ήλιου. Ο Ήλιος με τη νύμφη Ρόδο γέννησε εφτά γιους τους Ηλιάδες: τον Όχιμο, τον Κέρκαφο, τον Μάκαρ, τον Ακτίονα, τον Τενάγη, τον Τριόπα, τον Κάνδαλο και μια κόρη την Ηλεκτρυώνη. Ο Κέρκαφος γέννησε τρεις γιους, τον Κάμειρο, τον Ιάλυσο και τον Λίνδο που μοίρασαν το νησί σε τρία μέρη και ο καθένας είχε τη δική του πόλη που της έδωσε το όνομά του.
Το "σμαραγδένιο νησί" κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της Γης που το επισκέπτονται για να απολαύσουν τη θάλασσα, τη φύση και τα αξιοθέατα του, τα γνωστότερα από τα οποία είναι :

· η Παλιά (Μεσαιωνική) Πόλη της Ρόδου
· το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου ή Καστέλο (κάστρο των Ιπποτών του τάγματος του Αγ. Ιωάννη)
· το Αρχαιολογικό μουσείο
· το ενυδρείο στην πόλη της Ρόδου
· το πάρκο Ροδίνι
· το όρος του Προφήτη Ηλία
· η ακρόπολη της Λίνδου
· η αρχαία πόλη της Καμείρου
· η αρχαία πόλη της Ιαλυσού
· η κοιλάδα των πεταλούδων
· η κοιλάδα των 7 πηγών
· τα ιαματικά λουτρά της Καλλιθέας
· το φράγμα της Απολλακιάς
· το Πρασονήσι
· η Φιλέρημος
· το κάστρο στη Μονόλιθο
· το κάστρο της Κρητηνίας
· Η Παναγιά Τσαμπίκα- η Ψηλή
· Αρχάγγελος Ρόδου
· Κάστρο Φαρακλός

Τον Ιούλιο του 2008 ξέσπασε στο νησί μεγάλη πυρκαγιά με σημείο έναρξης το χωριό Άγ. Ισίδωρος του Δήμου Αταβύρου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και στις έξι ημέρες διάρκειάς της έκαψε συνολικά 120.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών. Στα σημεία ακμής της επιχείρησαν από αέρος 2 ελικόπτερα και 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στις χερσαίες επιχειρήσεις συμμετείχαν πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής, μικρά οχήματα του τοπικού οργανισμού δασοπυρόσβεσης και ομάδες εθελοντών. Αν και, στην αρχή απαγορεύτηκε από τον Δήμο Νότιας Ρόδου η χρήση αντι-πυρ, οι κάτοικοι του Αγίου Ισιδώρου χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική με επιτυχία, 10 χλμ έξω από το χωριό τους αποτρέποντας την φωτιά να πλησιάσει στο χωριό.

Θα ήθελα πολύ να ξανάπαω στο πανέμορφο αυτό νησί γιατί έχω εκεί συγγενείς και μας φιλοξενούν και οι διακοπές αυτές θα μου μείνουν αξέχαστες…θα μπορούσα να σας μιλώ ώρες για το ταξίδι μου……

Πηγή:βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου