About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Όχι στο κάπνισμα !!

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Αντονέτα Τ., Δανάη Μ., Ελένη Γ., Εμμανουήλ Α. Ιωάννα Μ., Κάλλια Τ., Μαρία Α., Μαρία Μ., Σοφία Κ. και Χαρά Α. 
Από Δανάη Μ.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε με αφορμή μάθημα των Φυσικών μας, όπου μιλήσαμε για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Μια συνήθεια που συμβάλλει σ' αυτήν είναι η αποφυγή του καπνίσματος! 
Βλέπεις τη μαμά σου ή τον μπαμπά σου να καπνίζουν; Δεν κάνει καθόλου καλό... κινδυνεύουν! Πρέπει να το σταματήσουν και ας είναι για αυτούς ένας μεγάλος εθισμός. Διάβασε και εσύ το άρθρο για να καταλάβεις τι προκαλεί στον οργανισμό. 
Όλοι οι καπνιστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καπνός που παράγει ένα τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και 4.000 περίπου άλλες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση. Κάθε φορά που ένας καπνιστής ανάβει ένα τσιγάρο, δηλητηριάζει τον οργανισμό του με όλες αυτές τις ουσίες και αφαιρεί 7,5 λεπτά από τη ζωή του.

 Πώς επιδρά το τσιγάρο στον οργανισμό του ανθρώπου;



Μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου η αορτή του καπνιστή, το σημαντικότερο αιμοφόρo αγγείο του οργανισμού, δυσλειτουργεί για 20 περίπου λεπτά -καθώς περιορίζεται η ελαστικότητα των αγγείων- και, συνεπώς, ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου πολλαπλασιάζεται.

Η νικοτίνη, το κυριότερο συστατικό του καπνού, είναι τοξική ουσία που επιδρά κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό και αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης προκαλώντας ταχυκαρδία. Η επίδρασή της είναι βραχύχρονη και οι καπνιστές φροντίζουν να τη διατηρούν σε σταθερά επίπεδα καπνίζοντας τουλάχιστον ανά μισάωρο. Η ουσία αυτή ενισχύει το σχηματισμό αθηρώματος στις αρτηρίες και επιβαρύνει -εκτός από το καρδιαγγειακό- το γαστρεντερικό και το ουροποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A), η νικοτίνη είναι τοξική ουσία που επιδρά στον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως τα ναρκωτικά: η συστηματική της χρήση προκαλεί εθισμό και η διακοπή της συνοδεύεται από στερητικό σύνδρομο (ταχυπαλμία, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία, τρεμούλα, εκνευρισμός, αϋπνία κ.λπ.).

Ένας στους δυο καπνιστές θα πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι:



· ΕΜΦΥΣΗΜΑ 

· ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ 

· ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 

· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 

· ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ 

· ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ 

· ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ 

· ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΗΣ 

· ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ 

· ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 

Πηγές:http://www.nosmoke.gr/
http://www.pentapostagma.gr/ 

Δείτε  τις αφίσες μας για τον αντικαπνιστικό αγώνα: 



Από τη Μαρία Μ.

Από την Ιωάννα Μ.

Από  Κάλλια Τ. και Σοφία Κ.


Από Εμμανουήλ Α.

Από Αντονέτα Τ., και Χαρά Α.

Από Δανάη Μ.

Από Ελένη Γ. και  Μαρία Α.



Από Δανάη Μ.


ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ !!!!  



ΚΟΨΕ ΤΟ... ΜΠΟΡΕΙΣ !!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου