About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Σαχάρα... η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Στη γεωγραφία κάναμε το μάθημα ''Η ζωή στην έρημο'' και έτσι αποφασίσαμε να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για τη μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο, τη Σαχάρα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γι' αυτήν την τεράστια έρημο!!!!!!!!!! 
Η Σαχάρα είναι μια αμμώδης έκταση ερήμου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για μια περιοχή ακαλλιέργητη, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, μεγάλες άνυδρες εκτάσεις, αλλά και καταπράσινες οάσεις με χουρμαδιές. Εκτός από τις αμμώδεις εκτάσεις της, διαθέτει πετρώδεις περιοχές και αρκετά βραχώδη όρη, ενώ σε άλλα σημεία της σχηματίζονται κοιλώματα με μεγάλο και απότομο βάθος εξαιτίας της διαβρωτικής επίδρασης του ανέμου.
Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. Έχει έκταση 8.600.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου και αποτελεί το δυτικό άκρο της Αφροασιατικής ερημικής ζώνης. Ορίζεται βόρεια από την Μεσόγειο Θάλασσα και την οροσειρά του Άντλαντος, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα. Στην Σαχάρα ανήκουν συνολικά 5.120 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Τα κύρια τοπογραφικά χαρακτηριστικά
της περιλαμβάνουν πεδιάδες που εκτείνονται σε υψόμετρο από 180 ώς 360, βαθύπεδα, βυθίσματα, μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Βύθισμα Κατάρα που φθάνει σε απόλυτο υψόμετρο -135 (κάτω από τη στάθμη της θάλασσας), καθώς και δύο ορεινές αλυσίδες, τα όρη Αχάγκαρ (Χόγκαρ) που φθάνουν σε μέγιστο υψόμετρο 3.003 και τα όρη Τιμπέστι που φθάνουν σε μέγιστο υψόμετρο 3.415 στην κορυφή Έμι Κούσι, την υψηλότερη της ερήμου. Μόνο το 20% του εδάφους καλύπτεται από άμμο, ενώ το υπόλοιπο καλύπτουν κροκάλες και μαλακά πετρώματα.
Αποτελώντας μια εικόνα απόκοσμη και θαυμαστή για τους περισσότερους από εμάς, η έρημος Σαχάρα είναι ένα μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει τη γη. Είναι τεράστια σε έκταση και μοναδική σε τοπία, με μια... θάλασσα άμμου που έχει το μέγεθος μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας και πορτοκαλί αμμόλοφους που έχουν δημιουργηθεί σαν γλυπτά από τον αέρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου