About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πώς να κρατήσετε μακρυά σας τις ιώσεις;

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Ο χειμώνας φτάνει στο τέλος του όμως ακόμα υπάρχουν πολλές ιώσεις. Και δεν είναι ό,τι το καλύτερο να είσαι άρρωστος. Διαβάστε παρακάτω 6 τρόπους για να κρατήσετε μακρυά σας τις ιώσεις:
1.Επαρκής ύπνος

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Αντίθετα ο επαρκής ύπνος τουλάχιστον έξι με επτά ώρες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας μας πιο ανθεκτικούς απέναντι στη γρίπη και στα κρυολογήματα.

2.Συχνή άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα δυναμώνει τον οργανισμό, όμως προσοχή αφού η έντασή της δεν θα πρέπει να προκαλεί σωματική εξουθένωση, γιατί τότε επειφέρει αντίθετα αποτελέσματα. 

3.Επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων

Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.

4.Αποφυγή των βαριών ρούχων

Η αντίληψη ότι τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου είναι λανθασμένη και επομένως η συνήθεια να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι δεν μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις. 

5.Κάλυψη με το χέρι

Φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.

Δεν έχουμε το στόμα κολλημένο στο ακουστικό, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο. Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.

Επειδή η καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο, καλό είναι να μην επιζητούμε την πολλή ζέστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20° C. 

Δεν βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το λούσιμο. Ύστερα από το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 15΄, ώσπου να φύγει η θερμότητα από το κεφάλι.

6. Όσο πιο πολύ γκρίνια τόσο χειρότερο 

Οι γκρινιάρηδες αρρωσταίνουν ευκολότερα. Σε μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σάουθαμπτον διαπιστώθηκε ότι οι γκρινιάρηδες και γενικά οι απαισιόδοξοι κρυολογούν πιο συχνά από τους χαμογελαστούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι τη μεγαλύτερη αντίσταση στη γρίπη είχαν όσοι διέθεταν ανεπτυγμένο χιούμορ. 

Μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε ώστε να κρατάμε τις ιώσεις μακρυά:

Οι κακές συνήθειες όπως το χρόνιο άγχος, το κάπνισμα αλλά και οι εξαντλητικές δίαιτες μειώνουν τις αντιστάσεις του οργανσιμού.

Αναλυτικότερα: Το στρες και η κακή ψυχολογική κατάσταση μειώνουν τις αντιστάσεις του οργανισμού, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια. Η κακή συνήθεια του καπνίσματος μας κάνει ευάλωτους σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα παιδιά των καπνιστών επισκέπτονται τον παιδίατρο τρεις με τέσσερις φορές συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά, επειδή υποφέρουν συχνότερα από ωτίτιδες, βρογχίτιδες και άσθμα. Αφήστε τις εξαντλητικές δίαιτες: Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όπως η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού, έτσι και οι αυστηρές δίαιτες (με λιγότερες από 1.200 θερμίδες ημερησίως) αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Η συχνή και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων. Για αυτό ποτέ δεν παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου