About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Γιατί τα πουλιά κελαηδούν

 από την μαθήτρια του Στ2 Μιχαέλα Π. 

     Τα πουλιά διαθέτουν μια σειρά από φωνές, τραγούδια και μελωδίες, για να  μπορούν να επικοινωνήσουν . Ένα ιδιαίτερο φωνητικό όργανο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην τραχεία κα στους βρόγχους των πνευμόνων τους, έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού και ονομάζεται σύριγγα.        Κάθε ήχος που παράγουν, έχει μάλιστα διαφορετικό σκοπό και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στα πουλιά να επικοινωνούν μεταξύ τους σε διαφορετικές περιπτώσεις.

1) Κάλεσμα προειδοποίησης:  Έντονοι σύντομοι ήχοι, αλλά αρκετά δυνατοί και προειδοποιητικά συναισθήματα  που χρησιμοποιούν όταν νιώσουν ότι απειλούνται και θέλουν να προειδοποιήσουν τους συντρόφους τους για κίνδυνο.

2) Καλέσματα εν πτήση

Αυτό το κελάδημα, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό κάλεσμα, πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε στην αναγνώριση ενός είδους. Οι συγκεκριμένοι ήχοι είναι εξαιρετικά μουσικοί, ειδικά όταν περνάει σμήνος πουλιών, κατά την μετανάστευση.  

3) Οι κραυγές για βοήθεια

Ιδικά τα μικρά πουλιά παράγουν τιτιβίσματα, για να τραβήξουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους ή της μητέρας τους. Συχνά ανοιγοκλείνουν και τις φτερούγες τους. Το κάλεσμα αυτό, είναι σε χαμηλή ένταση, μπορεί όμως να γίνει αντιληπτό, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της φωλιάς. 

4) Τα καλέσματα επαφών

Πιο συχνά, τα πουλιά το χρησιμοποιούν όταν ταξιδεύουν σε σμήνη, όταν θέλουν να καλέσουν ο ένας τον άλλο ή για να ενημερώσουν το ένα το άλλο για το που βρίσκεται μια καλή πηγή τροφής. Τα καλέσματα αυτού του είδους, αποκαλούνται κυρίως από σχετικά δυνατά τιτιβίσματα, αλλά όχι τόσο διαπεραστικά όσο τα καλέσματα προειδοποίησης.  


Ένα ακόμα ερώτημα είναι, γιατί τα πουλιά κελαηδούν την αυγή.

   Τα πουλιά κελαηδούν την αυγή, επειδή θέλουν να δείξουν ότι είναι δυνατά και υγιή. Τα πουλιά, όπως γνωρίζουμε τρέφονται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, άρα το πρωί που ξυπνούν είναι πεινασμένα και αδύναμα. Μόνο τα αρσενικά κελαηδούν την αυγή και είναι μία τεχνική, που χρησιμοποιούν για να αποδείξουν στα ζευγάρια τους, ότι είναι δυνατά και υγιείς. Το κελάηδημα είναι συνδεδεμένο με την ερωτηκή ζωή ενός  πουλιού.  

   Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ένα γεγονός που μου έκανε εντύπωση είναι ότι, κατά την ηλικιακή έκλειψη τα πουλιά σταματούν να κελαηδούν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασίζεται στο γεγονός ότι ενεργοποιείται σε αυτά η ίδια συμπεριφορά που υιοθετούν κατά τη δύση του ηλίου. Για παράδειγμα τα πουλιά που είναι δραστήρια τη την ημέρα υιοθετούν την συμπεριφορά που έχουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντίθετα τα πουλιά  που είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται να αντιδρούν καλύτερα σε αυτό το φαινόμενο!

 

 

5 σχόλια:

  1. Φανταστικό και πολύ χρήσιμο!!Έχω κι εγώ στο σπίτι μου 2 πουλάκια! Με αυτό το άρθρο με βοήθησες να μάθω πιο καλά τα πουλάκια μου. Τέλεια δουλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμο παρόλο που δεν έχω πουλιά εκτός από κότες
    Γιώργος Μαγουλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή