About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Οι δώδεκα πιο γνωστοί ήρωες του '21

 απο τον μαθητή του Στ2 Γιώργο Μ.


1 Μαντώ Μαυρογένους
    Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν από την Μύκονο. Bοήθησε ηθικά αλλά και δίνοντας όλη την περιουσία της για τις ανάγκες της Επανάστασης. Τελικά πέθανε το 1948 πάμφτωχη στην Πάρο .









2 Κωνσταντίνος Κανάρης
   Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν από τα Ψαρά. Ο Κανάρης με τη δράση του στη θάλασσα επηρέασε αποφασιστικά την πορεία της Επανάστασης. Η κορυφαία του στιγμή ήταν πυρπόληση της οθωμανικής ναυαρχίδας στη Χίο το 1822.Επίσης ο Κανάρης ήταν και πρωθυπουργός της Ελλάδας.







3 Νικηταράς 
    Ο Νικηταράς ήταν από του πιο σημαντικούς οπλαρχηγούς της Επανάστασης. Ήταν ανιψιός και στενός συνεργάτης το Κολοκοτρώνη. Η ανδρεία και ο ηρωισμός του, του χάρισε το παρατσούκλι ο <<Τουρκοφάγος>>. Επίσης ο Νικηταράς πέθανε το 1849.






4 Ανδρέας Μιαούλης
   Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν Υδραίος ναύαρχος. Πολέμησε στη ναυμαχία της Πάτρας, στη Χίο, στο Ναύπλιο, στα Ψαρά και στη ναυμαχία του Γέροντα το 1824 που ήταν η μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση της Επανάστασης. Ο Μιαούλης πέθανε το 1835 σε ηλικία 66 ετών.






5 Μάρκος Μπότσαρης 
   Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν Σουλιώτης οπλαρχηγός. Επίσης ήταν γενναίος και ανιδιοτελής, από τις πιο αγνές μορφές του αγώνα . Ο θάνατος του στο Κεφαλόβρυσο το 1823 συγκλόνισε τους μαχόμενους Έλληνες αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.









6 Αθανάσιος Διάκος 
    Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν αρχηγός στο αρματολίκι της Ρούμελης. Κήρυξε την Επανάσταση στη Λιβαδειά .Επίσης ο μαρτυρικός του θάνατος μετά τη μάχη της Αλαμάνας τον έκανε θρύλο στη συνείδηση του λαού. Το πραγματικό του όνομα Αθανάσιος Γραμματικός.





7 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
   Η Μπουμπουλίνα ήταν θρυλική καπετάνισσα. Διέθεσε την τεράστια περιουσία της όπως η Μαντώ Μαυρογένους. Την περιουσία της την διέθεσε για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Επανάσταση. Όμως σκοτώθηκε άδοξα κατά τη διάρκεια (ενδο)οικογενειακής διαμάχης το 1925.









8 Γεώργιος Καραϊσκάκης
    Ο Καραϊσκάκης ήταν Ρουμελιώτης οπλαρχηγός από τις πιο ηρωικές μορφές της Επανάστασης. Επίσης πολέμησε στο Μεσολόγγι, στη Δόμβραινα, στο Δίστομο και στην Αράχωβα. Δυστυχώς τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη του Φάληρου. Επίσης ο Καραϊσκάκης ήταν κλέφτης πριν την Επανάσταση.





9 Παπαφλέσσας
   Ο Γρηγόριος Δίκαιος γνωστότερος ως Παπαφλέσσας ήταν Μεσσήνιος κληρικός και αγωνιστής . Το 1820 έφτασε στην Πελοπόννησο ως πρόδρομος του Υψηλάντη, για την προετοιμασία της Επανάστασης. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μανιάκι το 1825. Επίσης αξίζει να πούμε ότι ο Ιμπραήμ Πασάς ασπάστηκε στον νεκρό Παπαφλέσσα.




10 Οδυσσέας Ανδρούτσος 
    Ο Ανδρούτσος ήταν αρχηγός στο αρματολίκι της Ρούμελης. Πολέμησε τους Οθωμανούς στο Χάνι της Γραβιάς , όμως έπεσε θύμα των Οθωμανών, φυλακίστηκε και θανατώθηκε στην Ακρόπολη. Επίσης πολέμησε μέχρι το 1920 για λογαριασμό του Αλή Πασά αλλά στην πορεία αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας.









11 Ιωάννης Μακρυγιάννης
    Ο Μακρυγιάννης ήταν Ρουμελιώτης οπλαρχηγός. Πολέμησε και τραυματίστηκε σε πολλές μάχες επίσης έφτασε και στο αξίωμα του στρατηγού. Επίσης ήταν και συγγραφέας. Ο Μακρυγιάννης πέθανε το 1864.












12 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
   Ο Κολοκοτρώνης ήταν η σημαντικότερη ηγετική μορφή της Επανάστασης. Συνέβαλε σε σημαντικές νίκες όπως η Άλωση της Τριπολιτσάς και η μάχη στα Δερβενάκια. Συγκεκριμένα συμμετείχε σε 11 σημαντικές μάχες. Επίσης ήταν γνωστός και σαν ο "Γέρος του Μοριά"











     Αυτοί ήταν κατά τη γνώμη μου οι 12 πιο γνωστοί ήρωες της Επανάστασης του 1821. Αν δεν συμφωνείτε γράψτε στα σχόλια οπίων πιστεύετε πως δεν είναι τόσο γνωστός οι γράψτε κάποιον που πιστεύετε πως είναι πιο γνωστός από τους παραπάνω.

3 σχόλια: