Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Το 2010 μια τηλεοπτική σειρά έκανε την εμφάνιση της με τίτλο «Το Νησί» και ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ. Εκεί έγινε γνωστό το νησί Σπιναλόγκα ή αλλιώς «το νησί των λεπρών» όπου από το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο και φυσικά μέσα από τη σειρά γνωρίσαμε και τη «νόσο του Χάνσεν».
Εκείνη την περίοδο εκτός τους πολέμους και την φτώχια, η Ελλάδα τυραννιόταν από αυτήν την ασθένεια που ήταν ανίατη και θανατηφόρα.
Τα Φάρμακα δεν είχαν ακόμα βρεθεί και η νόσος ήταν κολλητική, ο τρόμος σε όλες της οικογένειες και ο πανικός στο άκουσμα των κουδουνιών που φορούσαν οι λεπροί για να προειδοποιούν ότι ναι είμαστε ανάμεσα σας ήταν καθημερινά όλο και μεγαλύτερη. Ποιος όμως θα ρίσκαρε ότι πολυτιμότερο είχε την ίδια του τηζωή για να μολυνθεί από μια θανατηφόρο ασθένεια;
Έτσι στο συγκεκριμένο νησί οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό και μετά μεταφέρονταν σιγά σιγά από πολλά μέρη και όλης της Ελλάδας.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια της λέπρας, που πλήττει 3 εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.
Η Λέπρα είναι μια μεταδοτική λοιμώδης πάθηση, γνωστή από την αρχαιότητα με τα ονόματα «λεύκη» και «ελεφαντίαση». Προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο «Mycobacterium leprae», που απομονώθηκε από τον νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που περιέχουν τα παθογόνα βακτήρια. Ο ασθενής υποφέρει από φριχτούς πόνους και καθώς η ασθένεια προχωρά το θέαμα γίνεται αποκρουστικό.
Όμως παρόλο που είναι πολύ παλιά ασθένεια ακόμα και στις μέρες μας ένας μεγάλος αριθμός ατόμων νοσεί από αυτή κυρίως σε χώρες της Ασίας της Αφρικής και χώρες της Νότιας Αμερικής και τις αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως την Ινδία, ενώ στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί. Υπολογίζεται ότι καθημερινά νοσούν περίπου 1000 άτομα.
Ευτυχώς που η επιστήμη έχει εξελιχθεί και σήμερα η ασθένεια θεωρείται ιάσιμη.
ΠΗΓΕΣ: http://www.sansimera.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου