About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πώς μπορείτε να γίνετε «γονιός φιλικός στο περιβάλλον»

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Γιώργο Γ. και Σοφία Κ.
Πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε πιο οικολογικά ή πιο «πράσινα», αλλά πολλές φορές δεν προχωράμε αρκετά στην εφαρμογή. Τώρα που είστε γονείς, έχετε ένα λόγο περισσότερο: τα παιδιά σας. Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε ένας «γονιός φιλικός στο περιβάλλον»! Μπορείτε αν ξεκινήσετε τη φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά σας από την εποχή της εγκυμοσύνης σας, κάτι που θα ωφελήσει άμεσα τόσο εσάς όσο και το έμβρυο. Iδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο δεν θα πρέπει να έρχεστε σε επαφή με επικίνδυνα χημικά, όπως καθαριστικά κτλ, αλλά ούτε και να τα μυρίζετε (γιατί μεταφέρονται στον πλακούντα τοξίνες), ξεφορτωθείτε μια για πάντα τα τοξικά και δραστικά καθαριστικά σας, τις τοξικές βαφές και τα τοξικά εντομοκτόνα. Αναζητήστε πιο φυσικές λύσεις που θα βρείτε ακόμη και στο φαρμακείο της γειτονιάς σας. Αρχίστε να προτιμάτε τα βιολογικά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά. Ρωτήστε πού βρίσκεται η πιο κοντινή λαϊκή βιολογικών τροφίμων και κάντε μια επίσκεψη. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι εκεί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την έντονη και αληθινή μυρωδιά τους, που έχετε πολύ καιρό να μυρίσετε! Φτιάξτε τις πρώτες κρέμες του μωρού σας με βιολογικά φρούτα και λαχανικά και απαλλάξτε το από εντομοκτόνα ή χημικά που χρησιμοποιούνται στην κανονική παραγωγή. Σκεφτείτε αρκετά πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν φροντίδας, όπως κρέμα προσώπου ή σώματος. Συμβουλευτείτε τα συστατικά της ή ακόμη καλύτερα, ρωτήστε τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό σας. Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετά αγνά προϊόντα χωρίς δραστικές ουσίες και που η παραγωγή τους δεν έχει βλάψει τόσο το περιβάλλον. 
Φτιάξτε το δωμάτιο του μωρού ή του παιδιού σας με φυσικά και οικολογικά υλικά, χωρίς τονίξες, όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι ουσίες αυτές απελευθερώνονται και μπορεί να περιέχονται στα έπιπλα, τις βαφές και τα δάπεδα που χρησιμοποιείτε. Ελέγξτε τις πιστοποιήσεις που φέρουν οι κατασκευαστές τους και τις ετικέτες. 
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πάνες. Τον πρώτο χρόνο του, το μωρό σας θα έχει χρησιμοποιήσει περίπου έως και 3.000 πάνες μιας χρήσης, που θα καταλήξουν στα απορρίμματα. Αν και η τεχνολογία των υλικών τις κάνει πιο εύκολα να διασπώνται, η πιο οικολογική προσέγγιση είναι οι υφασμάτινες πάνες που θα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Έχετε σκεφτεί ότι ο θηλασμός είναι κίνηση φιλική προς το περιβάλλον; Είναι ό,τι πιο κοντά στη φύση και δεν χρειάζεστε κανέναν εξοπλισμό, ούτε παράγονται απορρίμματα. Δεν χρειάζεται να πούμε πως είναι ό,τι καλύτερο για το μωράκι σας και για εσάς. 
Χρησιμοποιήστε αγνά προϊόντα για το μωρό, χωρίς πρόσθετα χημικά και αρώματα. Προμηθευτείτε μόνο τα απαραίτητα, όπως κρέμα για τα συγκάματα, σαμπουάν και σαπούνι από αγνές ύλες και ξεχάστε σπρέι μαλλιών, κολώνιες κ.α. 
Τοποθετήστε έναν κάδο ανακύκλωσης δίπλα στον κάδο απορριμμάτων στο σπίτι και εξηγήστε στα παιδιά τη χρήση του. Εμπλέξτε τα από νωρίς στη διαδικασία και ανακυκλώστε χαρτιά, πλαστικά, γυαλί κ.α. Επιλέξτε προσεκτικά τα πλαστικά που βάζετε στο σπίτι σας, σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμα και στα παιχνίδια. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και σήμανση βοηθούν αρκετά, αλλά διαρκώς βγαίνουν στο φως νέα στοιχεία που ενοχοποιούν πλαστικά που θεωρούσαμε ως τώρα ασφαλή. Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη στον φούρνο μικροκυμάτων και όποτε μπορείτε, επιλέξτε γυάλινα σκεύη, μπιμπερό και ποτήρια. 
Τέλος, φροντίστε να επισκέπτεστε τη φύση όσο πιο συχνά μπορείτε, για να απολαμβάνετε κι εσείς και τα παιδιά σας όσα έχει να σας προσφέρει. Διδάξτε τα την αγάπη και τον σεβασμό στη φύση και εξηγήστε τους ότι και οι άνθρωποι είμαστε τμήμα της. Γίνετε ένα καλό παράδειγμα και τα παιδιά σας θα γίνουν κι εκείνα ευαισθητοποιημένα στα ζητήματα περιβάλλοντος και «πράσινα» όσο εσείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου