Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.
Η Ρόδος είναι ένα νησί της Ελλάδας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε σειρά ολόκληρης της χώρας, μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο. Διαθέτει ακτογραμμή μήκους 253 χλμ. και το υψηλότερο σημείο της είναι η κορυφή του όρους Αττάβυρος σε ύψος 1.215 μ. Η Ρόδο έχει 115.490 κατοίκους καθώς είναι το τρίτο πολυπληθέστερο ελληνικό νησί, μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η πρωτεύουσά του, η πόλη της Ρόδου, που με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους αποτελεί και το μεγαλύτερο οικισμό του. Εντός των ορίων της πόλης της Ρόδου, βρίσκεται η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, η οποία έχει ενταχθεί, από το 1988, στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η παλιά πόλη κτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που έφτασαν στη Ρόδο το 13ο αιώνα. Το εντυπωσιακό Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή Ιπποτών της Ρόδου, βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του κάστρου της Παλιάς Μεσαιωνικής Πόλης, το επονομαζόμενο, κατά τα χρόνια της Ιπποτοκρατίας (1309-1522), Κολλάκιο ή Chateu. Η Οδός των Ιπποτών, κεντρική οδός της Παλιάς Πόλης, είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για την κεντρική οδό, πλάτους 6 μέτρων, όπου θα υπάρχουν και τα περισσότερα μεσαιωνικά κτίρια.
Αξιοθέατα της Ρόδου
1. Το πάρκο του Ροδινιού
Πρόκειται για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο και διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του. Τα γεφυράκια, οι γεμάτες νούφαρα λιμνούλες και η τα υπέροχα μονοπάτια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο που συμπληρώνεται από σπάνια φυτά και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.
Τα παγόνια που φιλοξενεί ο κήπος κινούνται ελεύθερα στο πάρκο προσελκύοντας την προσοχή των επισκεπτών.
2. Η κοιλάδα των Πεταλούδων
Στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου –και σε μικρή απόσταση από το χωριό Θεολόγος– ένας επίγειος παράδεισος 600 στρεμμάτων σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Η καταπράσινη κοιλάδα των πεταλούδων που διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και «στεφανώνεται» από την ιστορική μονή της Καλόπετρας.
Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα πολύχρωμο «πεταλουδοσύννεφο» σκεπάζει κυριολεκτικά την όμορφη κοιλάδα. Είναι οι «πεταλούδες της Ρόδου» που ταξιδεύοντας μέσα στη νύχτα με οδηγό τους δρόμους του νερού κατακλύζουν σταδιακά την καταπράσινη περιοχή. Εδώ, οι κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για το ζευγάρωμα και την καλοκαιρινή τους παραμονή.
Το τοπίο είναι πράγματι συγκλονιστικό! Λιμνούλες με νούφαρα∙ σκιερά μονοπάτια∙ ξύλινα
γεφυράκια∙ κελαριστά ρυάκια αλλά και μικροί καταρράκτες…Αμέτρητα δέντρα –πλατάνια, σχίνα, κουμαριές, μυρτιές, αγριελιές– αλλά και θυμάρι, πικροδάφνες και κισσοί συνθέτουν μια τροπική μαγεία προσφέροντας δροσιά, υγρασία και τροφή στις πεταλούδες.
Στην κοιλάδα, μάλιστα, ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος πλατάνου, η υγράμβαρη ή ζητιά στην ύπαρξη της οποίας οφείλεται εν μέρει και το θαυμαστό φαινόμενο της συγκέντρωσης πεταλούδων σε τεράστιο αριθμό, καθ’ ότι η βανιλένια αρωματική ρητίνη που ρέει από το φλοιό της φαίνεται ότι «ξετρελαίνει» τις ροδίτικες πεταλούδες.
3. Οι Επτά Πηγές
Βρίσκονται σε απόσταση δεκαεννέα χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου και πολύ κοντά στο χωριό Αρχάγγελος.
Είναι μία υπέροχη τοποθεσία με πολλά πεύκα και πλατάνια όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της φύσης. Στην περιοχή υπάρχει μία λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές όπου μπορεί κανείς να δει χήνες, πάπιες και παγώνια.
Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι χαμηλή. Το νερό τους διοχετεύεται στον κάμπο και ποτίζει τα χωράφια.
4. Το Πρασονήσι
Πρασονήσι λέγεται ένα κατάφυτο νησάκι νότια της Ρόδου, αλλά και η παραλία που βρίσκεται απέναντί του. Το καλοκαίρι η Ρόδος και το Πρασονήσι ενώνονται με μια λουρίδα άμμου 500 μ. περίπου και είναι δυνατή η μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο με τα πόδια. Η παραλία του Πρασονησιού απέχει 8 χλμ. από την Κατταβιά και στην ουσία είναι μια τεράστια λουρίδα άμμου, περιτριγυρισμένη από θάλασσα.
Το παράξενο είναι ότι η θάλασσα από την ανατολική πλευρά τής λουρίδας άμμου έχει πάντα κύμα, ενώ την ίδια στιγμή από τη δυτική πλευρά είναι κάλμα. Επίσης, όταν στο υπόλοιπο Αιγαίο έχει άπνοια, στο Πρασονήσι φυσάει, ενώ όταν στο υπόλοιπο Αιγαίο έχει «μποφόρ», εδώ επικρατεί σχετική ηρεμία. Eτσι η παραλία έχει γίνει αγαπημένη των wind surfers.
πηγές:
http://www.rhodes.gr/
http://www.visitgreece.gr/
http://www.taxidologio.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου