About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Εντυπωσιακός φυσικός κρύσταλλος μοιάζει με… ενυδρείο!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Τα κρύσταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι εντυπωσιάζουν τόσο για τη φυσική τους ομορφιά όσο και για τη νομισματική τους αξία, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Και το οπάλιο δεν αποτελεί εξαίρεση.
  Πρόκειται για ένα κρύσταλλο ασυνήθιστο ως προς τη δομή του. Είναι άμορφο (σαν το γυαλί) και η σύστασή του είναι βασικά διοξείδιο του πυριτίου. Η ιδιαιτερότητα του οπάλιου, έγκειται στο γεγονός, ότι περιέχει στην μάζα του μία ποσότητα περίπου 10% νερό που μαζί με το οξείδιο του πυριτίου σχηματίζουν μικρά σφαιρίδια τα οποία διατάσσονται στο χώρο, σχηματίζοντας με τη σειρά τους διάφορα γεωμετρικά σχήματα.

Λίμνη Μαλάουι

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.


perierga.gr - Λίμνη Μαλάουι: Το "ενυδρείο του Θεού"!  Αποτελεί ένα “αστραφτερό κόσμημα” σε μία από τις πιο όμορφες φυσικές γωνιές της Αφρικής μεταξύ Μαλάουι, Μοζαμβίκης και Τανζανίας. η Λίμνη Μαλάουι εκτείνεται στο 1/5 περίπου της ομώνυμης χώρας, παρέχοντας με πολλούς τρόπους ζωή σε αυτό το μικρό έθνος.
  Η λίμνη εξασφαλίζει στους κατοίκους τα προς το ζην, φέρνει τουρισμό και αποτελεί αν μη τι άλλο αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαλάουι.

Δηλητηριώδη λουλούδια στρυχνίνης ηλικίας... 15 εκατ. ετών

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο και εξαφανισμένο σήμερα πια φυτό, χάρη σε δύο άνθη του ηλικίας 15 έως 20 εκατ. ετών, που βρέθηκαν παγιδευμένα μέσα σε κεχριμπάρι (ήλεκτρο), δηλαδή σε απολιθωμένη κολλώδη ρητίνη δέντρου.
  Το όμορφο φυτό ονομάσθηκε «Στρύχνος ηλέκτρι» (Strychnos electri) και κατά πάσα πιθανότητα ήταν δηλητηριώδες, καθώς ανήκει στην οικογένεια ανθοφόρων από όπου παράγεται η θανατηφόρος τοξίνη στρυχνίνη.

Ένα λεμόνι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

   Η λεμονιά είναι μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και το ύψος του φτάνει τα 5-6 μέτρα. Η λεμονιά προέρχεται από την περιοχή της Κίνας ή των Ινδιών. Τα φύλλα της είναι ωοειδή. Τα λουλούδια της είναι άσπρα και μυρίζουν αρκετά έντονα. Οι καρποί, τα λεμόνια (που είναι ρόγα), όταν ωριμάζουν έχουν χρώμα κίτρινο, ενώ το σχήμα τους είναι ωοειδές ή μακρουλό και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποικιλία. Όλα όμως καταλήγουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη θηλή.
  Ο καρπός αποτελείται από το περικάρπιο, που είναι κίτρινο και περιέχει αρωματικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Αιθέριο έλαιο περιέχουν και τα φύλλα. Η σάρκα του καρπού είναι ξινή κι αρωματική.

Η καθαρότερη λίμνη στον κόσμο!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Ενσωματωμένη εικόνα 2  Η Crater Lake στο Όρεγκον φημίζεται για τη μεγάλη καθαρότητα των νερών της, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως την καθαρότερη λίμνη στον κόσμο! Και όχι άδικα…
  Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό από τις μεγάλες ποσότητες χιονιού που λιώνουν από τα γύρω βουνά και -το σημαντικότερο- δεν έχει ούτε παραποτάμους να χύνονται στο εσωτερικό της αλλά ούτε και “εισόδους” ή ανοίγματα σε κάποιο σημείο, που να τη φέρνουν σε επαφή με άλλα ύδατα!

Ένα πολύ σπάνιο… κατάμαυρο ελάφι!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Ενσωματωμένη εικόνα 3  “Το να δει κάποιος ένα μαύρο ελάφι στο δάσος είναι πραγματικά απίθανο, αφού το συγκεκριμένο είδος άγριου ζώου είναι πολύ σπάνιο”, λέει ο Δρ John Baccus, διευθυντής στο Τμήμα Άγριας Ζωής στο πανεπιστήμιο του Τέξας.
  Γνωστό με την επιστημονική ονομασία “melanistic deer”, το συγκεκριμένο είδος ελαφιού παρουσιάζει μια ασυνήθιστη γενετική παραλλαγή στο χρώμα. Ειδικότερα, ο οργανισμός του παράγει μεγάλα ποσοστά μελανίνης, χρωματίζοντας το τρίχωμα του ζώου μαύρο, μετάλλαξη η οποία μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα ζώα, όπως, για παράδειγμα, στα λιοντάρια.

SOS αϋπνία

από τον μαθητή του ΣΤ3, Ιωάννη Κ.

Αποτέλεσμα εικόνας για SOS αϋπνία  Πέφτετε στο κρεβάτι, κλείνετε τα μάτια σας και σας παίρνει ο ύπνος. Σωστά;
  Δυστυχώς, για τον ένα στους τέσσερις από εμάς αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, οι γυναίκες είναι 2 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους από ό,τι οι άνδρες.
  Αν πληκτρολογήσουμε στο google τη λέξη αϋπνία, θα μας βγάλει τόσα πολλά αποτελέσματα, που δεν θα προλαβαίνουμε να τα κοιτάξουμε. Αν αναζητήσουμε βιβλία σε σχέση με τα προβλήματα ύπνου στο Amazon, θα βρούμε περισσότερα από 10.000. Και τότε θα αναρωτηθούμε γιατί άραγε. Μπορεί να πηγαίνει κάτι τόσο στραβά στην εποχή μας; Πριν από 100 χρόνια, οι άνθρωποι δεν υπέφεραν από αϋπνίες.

Η Κόκκινη Πλατεία

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.


  Η Κόκκινη Πλατεία (Ρωσικά: Красная площадь, Krasnaya ploshchad ΔΦΑ [ˈkrasnəjə ˈploɕːətʲ] είναι μια αστική πλατεία στη Μόσχα, στη Ρωσία. Η πλατεία χωρίζει το Κρεμλίνο, την πρώην βασιλική ακρόπολη και τη σημερινή επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, από μια ιστορική συνοικία γνωστή ως Κιτάι Γκόροντ (ρωσ. Китай-город). Καθώς οι κύριες οδοί της Μόσχας ξεκινούν από εδώ προς όλες τις κατευθύνσεις, οι οποίες μετά γίνονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έξω από την πόλη, η Κόκκινη Πλατεία θεωρείται συχνά ως η κεντρική πλατεία της Μόσχας και όλης της Ρωσίας.

Μια παραλία κρυμμένη μέσα στο βουνό!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


perierga.gr- Μια παραλία κρυμμένη μέσα στο βουνό!  Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες στον κόσμο υπάρχει καλά κρυμμένη σε ένα απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη, και πιο συγκεκριμένα στα περίφημα Marieta Islands που βρίσκονται στην ακτή Nayarit στο Μεξικό. 
  Στο εσωτερικό ενός βουνού, που δημιουργήθηκε από επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ηφαιστείων από το 1900 και μετά, οι επισκέπτες βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά σε ένα φυσικό θαύμα που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού. 

Κάτασπρη έρημος στον… πλανήτη Γη!

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.

perierga.gr - Κάτασπρη έρημος στον... πλανήτη Γη!
275 τετραγωνικά μίλια λευκής ψιλής άμμου, εντυπωσιακοί κυματοειδείς αμμόλοφοι, φυτά της ερήμου και σπάνια είδη ζώων συνθέτουν ένα εξωγήινο τοπίο στον πλανήτη Γη. Το περίφημο White Sands National Monument στο Νέο Μεξικό “υπογραμμίζει” με την πρώτη ματιά τη διαφορετικότητά του!
Η συναρπαστική ιστορία και η γεωγραφία της περιοχής χάνεται στους αιώνες, όταν ο κατακτητής Hernando de Luna περιφερόταν για μέρες στην έρημο, ψάχνοντας την αγαπημένη του Manuela. Σήμερα, σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, μόνο το φάντασμά της μπορεί να δει κάποιος το βράδυ!

Συνέντευξη από την κ. Ειρήνη, καθηγήτρια κιθάρας!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Γιατί αποφασίσατε να γίνεται καθηγήτρια κιθάρας; 

Το αποφάσισα γιατί μου άρεσε.

Είχατε καμία σχέση με την κιθάρα όταν ήσασταν μικρή; 

Ναι, πήγαινα μαθήματα από την δευτέρα τάξη. 

Είχε κανείς από την οικογένειά σας σχέση και έτσι το αποφασίσετε να γίνεται καθηγήτρια μουσικής; 

Όχι, το αποφάσισα μόνη μου.

Το λευκό λιοντάρι

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ελένη Μ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το λευκό λιοντάρι  Το λευκό λιοντάρι το οποίο απαντάται περιστασιακά στα εθνικά πάρκα, είναι ένας ιδιαίτερος τύπος του Panthera leo krugeri (Πάνθηρ ο λέων του Κρούγκερ). Το χρώμα που έχει οφείλεται σε υποτελή γονίδια, από τα οποία προκύπτει μία σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη. Σήμερα τα λευκά λιοντάρια σπανίζουν στους ζωολογικούς κήπους, αλλά είναι ακόμα πιο σπάνια στην άγρια φύση. 

Εσκιμώοι

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


    Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια. Κατοικούν σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στον Καναδά, στην Αλάσκα ακόμη και στις Β.Α. περιοχές της Ασίας.  Κατάφεραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Η φώκια τους είναι χρήσιμη και για τα κόκαλά της πάνω στα οποία χαράζουν παραστάσεις κυνηγιού και τα εμπορεύονται. Τα ρούχα τους αποτελούνται κυρίως από δέρματα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς.

10 πράγματα που θα σας ξυπνήσουν καλύτερα από τον καφέ!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


  Όταν σκέφτεστε τρόπους για να ξυπνήσετε το πρωί, τα βήματά σας σάς οδηγούν στην καφετιέρα και σε ένα αρωματικό φλιτζάνι καφέ. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούν να σας ξυπνήσουν το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό. Και τα περισσότερα, μάλιστα, είναι πιο υγιεινά για τον οργανισμό…

1. Μήλο

Το μήλο προσφέρει έτσι ή αλλιώς σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά το γεγονός ότι περιέχει φρουκτόζη αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σας ξυπνήσει και να σας κρατήσει σε εγρήγορση.

Η Λίμνη Μίσιγκαν

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.


κρουαζιέρα στη λίμνη μίσιγκαν διανυσματικό  Η Λίμνη Μίσιγκαν είναι μια από τις Μεγάλες Λίμνες της Βορείου Αμερικής. Αποτελεί την 3η σε μέγεθος από τις 5 Μεγάλες Λίμνες και βρίσκεται εξ' ολοκλήρου εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες 4 λίμνες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στα εδάφη του Καναδά και των ΗΠΑ. Γύρω από τις ακτές της λίμνης ζουν περίπου 12 εκατομμύρια άτομα, τα περισσότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Σικάγο. Η λίμνη αποτελεί πόρο ψυχαγωγίας, μεταφορών και αλιείας. Η λίμνη Μίσιγκαν έχει σχεδόν το μισό μέγεθος από αυτό της Ελλάδας. Συνδέεται με την λίμνη Χιούρον με τον ισθμό του Μάκινακ. Νότιά της βρίσκεται το Σικάγο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής(Η.Π.Α.). Η λέξη Μίσιγκαν ή αλλιώς Μίτσιγκαν σημαίνει το μεγάλο νερό δηλαδή το ξεχωριστό νερό.

Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


  Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβη αυτό; Που οφείλεται;
  Όπως όλοι γνωρίζουμε, το φεγγάρι δεν είναι φωτεινό από μόνο του όπως ο ήλιος. Βλέπουμε το φεγγάρι να φέγγει, μόνο εξαιτίας της αντανάκλασης του ηλίου στην επιφάνειά του.
  Για να καταλάβετε τι εννοούμε, φανταστείτε τον ήλιο σαν να είναι μια λάμπα και το φεγγάρι σαν καθρέφτη!
  Επίσης, η γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και για να ολοκληρώσει μία τέτοια περιστροφή, χρειάζεται 24 ώρες.
  Παράλληλα όμως η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και το φεγγάρι γύρω από τη γη.
  Και θα μου πείτε που κολλάνε όλα αυτά στο ερώτημα γιατί βλέπουμε το φεγγάρι μέρα;

Η Ασπροσκουφίτσα και η κακή κατσίκα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Στα πλαίσια μιας εργασίας στο μάθημα της Γλώσσας, διαλέξαμε το αγαπημένο μας παραμύθι, αλλάξαμε τον τρόπο που προχωράει και τελειώνει η ιστορία γράφοντας ένα δικό μας κείμενο. Διαβάστε παρακάτω το δικό μου παραμύθι... 
 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Ασπροσκουφίτσα, κι αυτό γιατί ήταν πάντα ντυμένη στα άσπρα! Μια μέρα λοιπόν, η γιαγιά της της είπε να πάει λίγο σούπα στον άρρωστο λύκο και αυτή συμφώνησε. Ξεκινάει και πηγαίνει από το δάσος, για να κόψει δρόμο.

Το Άλογο…

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Παρακάτω θα σας μιλήσω για ένα πολύ όμορφο ζώο, το άλογο…Το άλογο ή ίππος, είναι τετράποδο περισσοδάκτυλο θηλαστικό της οικογένειας των ιππιδών , που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα ως μέσο μετακίνησης και αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη των αμαξών αλλά και χρήσιμο εργαλείο στον πόλεμο όπως και σε αθλητικούς αγώνες . Βοήθησε επίσης την εξάπλωση των ανθρώπων σε νέες περιοχές, καθώς και τη μετανάστευση ολόκληρων λαών.

Έκρηξη ηφαιστείου με φόντο το Βόρειο Σέλας

Από την μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.

 Διαβάστε για μια έκρηξη με φόντο το Βόρειο Σέλας. Δείτε τις φωτογραφίες οι οποίες έχουν μια μοναδική ομορφιά!
 Ο Βρετανός James Appleton έπρεπε να περάσει 7 χρόνια, στην Ισλανδία φωτογραφίζοντας το μοναδικό τοπίο της χώρας, για να τραβήξει μερικές από τις πιο σπάνιες εικόνες πουν έχουν ληφθεί ποτέ.

Η αλεπού…

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χρυσάνθη Δ.

 Τα ζώα μου αρέσουν πολύ και αποφάσισα να βρω πληροφορίες για ένα απ' αυτά. Διάλεξα λοιπόν την αλεπού…
 Η αλεπού είναι ανώτερο θηλαστικό, που ανήκει στην οικογένεια Κυνίδες. Το πιο γνωστό είδος είναι η Κόκκινη αλεπού, της οποίας το τρίχωμα είναι κοκκινωπό, με μαυριδερά το πίσω μέρος των αυτιών της και το μπροστινό μέρος των ποδιών της, ενώ το άκρο της ουράς της είναι πάντα λευκό.

Μια «επικίνδυνη» πόλη στην άκρη του γκρεμού!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Ενσωματωμένη εικόνα 2  Η Ronda El Tajo είναι μία από τις εντυπωσιακότερες πόλης της ισπανικής επαρχίας, η οποία βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μάλαγα και η ύπαρξή της χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή.
  Με την πρώτη ματιά ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται μέσα σε ένα φρούριο, ενώ οι κατοικίες φαντάζουν να κρέμονται από τα επιβλητικά βράχια και το μάτι χάνεται στο γκρεμό που βρίσκεται από κάτω! Γιατί το φαράγγι πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η Ronda έχει ύψος πάνω από 100 μέτρα!

Ένα υπέροχο ανθισμένο… μπλε δάσος!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Ενσωματωμένη εικόνα 1  Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος το Hallerbos -επίσης γνωστό ως Μπλε Δάσος- στο Βέλγιο, που καλύπτεται από εκατομμύρια μπλε καμπανούλες από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Μάιο.
  Η απόκοσμη μετατροπή των 1.360 στρεμμάτων δάσους σε ένα τεράστιο ανθισμένο χαλί προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη, που μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια, να δει τα κουνέλια και τα ελάφια τριγύρω…

Ελληνική παράδοση: Ήθη και έθιμα της Αποκριάς

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


  Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρή Δευτέρα οπότε αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Ονομάστηκαν έτσι επειδή, τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει).
    Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το όνομα των μεταμφιεσμένων διαφέρει από τόπο σε τόπο: κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι αλλά το κοινότερο είναι μασκαράδες και καρνάβαλοι που προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις maschera και carnevale.
  Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.

Το βόρειο σέλας έρχεται στην Eλλάδα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Χαρά Κ.


  Το βόρειο σέλας έρχεται στην Eλλάδα. Για την ακρίβεια ξανάρχεται σε δύο χρόνια για να βάψει κατακόκκινο τον ουρανό στα βόρεια της χώρας. Tο φαινόμενο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ εντυπωσιακό και θα διαρκέσει αρκετές ώρες, σε μέρα που θα γίνει αργότερα γνωστή.
  H επίδραση του ήλιου στη Γη, ειδικά μετά την αύξηση της δραστηριότητάς του, είναι το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στην Kέρκυρα, με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από την Aμερική, την Eυρώπη και την Kίνα.

Μια βόλτα…στο μέλλον!!!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Φ.

 Εγώ και η αδελφή μου προχωρούσαμε στον δρόμο όπου πηγαίναμε για παγωτό. Τότε περάσαμε από μια χωματερή. Εκεί είδαμε μια παλιά περίεργη μηχανή και πρότεινα να πάμε να τη δούμε. Πάρα την κακοσμία που επικρατούσε στο χώρο παρατηρούσαμε με μεγάλη περιέργεια την μηχανή, ώσπου η αδελφή μου πάτησε ένα κουμπί που έγραφε "Κίνδυνος''. Τότε έγινε μια μεγάλη λάμψη και μετά από ένα σοκ που περάσαμε βρεθήκαμε σε ένα μέρος άγνωστο. Τότε καταλάβαμε πως είχαμε ταξιδέψει στο μέλλον...

Νέα είδη φυτών ανακαλύφθηκαν στην Ιαπωνία

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα πληροφορίες σχετικά με τα δύο νέα είδη φυτών που δεν φωτοσυνθέτουν. Ελπίζω να σας αρέσει!!! 
 Δύο νέα είδη, το Sciaphila yakushimensis και το japonica Sciaphila, ανακαλύφθηκαν στο ιαπωνικό νησί Yakushima, τα οποία έχουν εγκαταλείψει τη φωτοσύνθεση και αναπτύσσονται ως παράσιτα που τρέφονται από μύκητες, αναφέρεται στο περιοδικό “Science Daily”.

Με ποιο τρόπο μυρίζουν τα ζώα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Τα ζώα μου αρέσουν πολύ και αποφάσισα να σας γράψω για το πως μυρίζουν κάποια από αυτά. Αν ενδιαφέρεστε διαβάστε της παρακάτω πληροφορίες.
 Η αίσθηση της όσφρησης υπάρχει σε όλους τους οργανισμούς, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια, που ο καθένας την χρησιμοποιεί με τον δικό του τρόπο και τα δικά του “όπλα”.

Γάτα των Ιμαλαΐων

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Αριστέα Ζ.

 Η γάτα των Ιμαλάϊων είναι πολύ περίεργη και μαλλιαρή. Έτσι αποφάσισα να σας γράψω τις παρακάτω πληροφορίες. 
 Οι γάτες αυτού του είδους έχουν τρυφερό χαρακτήρα, είναι πανέξυπνες, κοινωνικές αλλά αρχικά ντροπαλές. Έχουν γλυκιά, σιγανή και μελωδική φωνή (η οποία ακούγεται σπάνια) ενώ τα μάτια της μπορεί να γίνουν εξαιρετικά εκφραστικά όταν εκείνη το θελήσει. Είναι ζώο που του αρέσει η συνήθεια, η γαλήνη και η ασφάλεια. 

Κροκόδειλοι αλμπίνο

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.


Αρσενικός κροκόδειλος αλμπίνο ηλικίας 2 ετών.  Δύο εξαιρετικά σπάνιοι κροκόδειλοι έχουν γίνει πόλος έλξης για άπειρους επισκέπτες στη φάρμα της Γαλλίας όπου φιλοξενούνται τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι αλμπίνων κροκόδειλων από το σύνολο των μόλις 20 τέτοιων ζώων που ζουν σε όλο τον κόσμο σήμερα, που έφτασαν από τη Λουιζιάνα στη "Φάρμα με τους κροκόδειλους" τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τι είναι το Viber;

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 


  Το Viber είναι μία δημοφιλής εφαρμογή messenger για υπολογιστές και κινητές συσκευές, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα, εικόνες, βίντεο και να πραγματοποιούν φωνητικές και βίντεο κλήσεις μέσω ίντερνετ (WiFi ή 3G/4G).
  Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η εφαρμογή είναι αρκετά δημοφιλής και μάλιστα υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα. Συνολικά, η τελευταία μέτρηση μέσα στο καλοκαίρι έδειξε πως την εφαρμογή χρησιμοποιούν παγκοσμίως πάνω από 100 εκατ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες.
  Το Viber χρησιμοποιείται ως εναλλακτική επιλογή για πραγματοποίηση κλήσεων χωρίς χρεώσεις, αφού οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν μέσω ασύρματων δικτύων WiFi. Δωρεάν κλήσεις, λοιπόν, ανάμεσα σε πολλών ειδών συσκευές, αφού η εφαρμογή υποστηρίζει πληθώρα λειτουργικών συστημάτων.

Αινίγματα

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

 1. Άμα βλέπω δεν το βλέπω και το βλέπω όταν δεν βλέπω. Τι είναι ; 
 2. Πάει πάει και πίσω δε γυρνάει. Τι είναι ; 
 3. Τι είναι εκείνο που γεννιέται στα λουλούδια και πεθαίνει στην εκκλησία ; 
 4. Με κοιτάζεις, σε κοιτάζω, τρως, τρώω, γελάς, γελάω, άνθρωπος δεν είμαι. Τι είμαι; 
 5. Βασιλιάς δεν είμαι, κορόνα φοράω. Ρολόι δεν είμαι, τις ώρες μετράω.  Τι είμαι ; 
 6. Έχω μητέρα κόκκινη κι εγώ γεννιέμαι μαύρο, φτερά δεν έχω, μα πετώ τα σύννεφα για να βρω. Τι είμαι ; 
 7. Πράσινο σπιτάκι, κόκκινα παραθυράκια, μέσα κατοικούνε μαύρα αραπάκια .Τι είναι ;
 8. Άν είμαι νέος, μένω νέος. Άν είμαι γέρος, μένω γέρος. Τι είναι ; 
 9. Της μιλώ και μου μιλά, τραγουδώ και τραγουδά. Τι είναι ; 
 10. Σφυρίζει, βουίζει, βογγάει, τρίζει, τον ακούς μα δεν τον βλέπεις. Τι είναι ; 
 11. Γεννιέται ψηλό και πεθαίνει χαμηλό .Τι είναι;

Ιωάννης Καποδίστριας

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 

Η Αυτού Εξοχότης
Ιωάννης Καποδίστριας
Kapodistrias2.jpg
O Ιωάννης Καποδίστριας, πίνακας τουΔιονύσιου Τσόκου
1ος Κυβερνήτης της Ελληνικής πολιτείας
Περίοδος
18 Ιανουαρίου 1828 – 9 Οκτωβρίου (27 Σεπτεμβρίου1831
ΠροκάτοχοςΑνδρέας Ζαΐμης
(Αντικυβερνητική Επιτροπή)
ΔιάδοχοςΑυγουστίνος Καποδίστριας
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ιωάννης Κωλέττης
Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Περίοδος
1816 – 1822
ΜονάρχηςΑλέξανδρος Α΄
ΠροκάτοχοςΝικολάι Ρουμυάντσεφ
ΔιάδοχοςΚαρλ Νέσελροντ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση10 Φεβρουαρίου 1776 Κέρκυρα,Δημοκρατία της Βενετίας
Θάνατος27 Σεπτεμβρίου 1831 (55 ετών)ΝαύπλιοΕλλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική

  Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (ρωσικά: граф Иоанн Каподистрия, ιταλικά: Giovanni Capodistria, Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου ή 27 Σεπτεμβρίου, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, 1831) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Οι χρωματιστοί λόφοι της Κίνας!

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.

Perierga.gr - Σχηματισμοί Danxia  Ψάχνοντας στο internet βρήκα αυτό το μαγευτικό τοπίο. Ελπίζω να σας αρέσει!!!
Η πόλη Zhangye είναι μέρος της επαρχίας Gansu, στη βορειοδυτική Κίνα. Πριν από χιλιάδες χρόνια, ήταν μία από τις πιο πλούσιες πόλεις της χώρας αφού εξαιτίας του δρόμου του μεταξιού, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο την επισκέπτονταν καθημερινά για να αγοράσουν και να πουλήσουν εκεί τα εμπορεύματά τους.

Το YouTube

από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ. 

YouTube, LLC
YouTube logo 2013.svg
YouTube (Λογότυπο)
EίδοςΙστοσελίδα προβολής βίντεο
Ίδρυση14 Φεβρουάριου 2005
ΙδρυτέςΣτηβ Τσεν
Τσαντ Χάρλεϊ
Τζουντ Καρίμ
Έδρα901 Cherry Avenue, Σαν Μπρούνο, Καλιφόρνια, Η.Π.Α
ΙδιοκτήτηςGoogle (2006-τώρα)
ΙστότοποςYouTube.com
  Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adobe Flash Video για να εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία από το περιεχόμενο φτιαγμένο από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κλιπ ταινιών, κλιπ τηλεόρασης, βίντεο και μουσικής, καθώς και ερασιτεχνικό περιεχόμενο, όπως το video blogging και σύντομα πρωτότυπα βίντεο.

Η εκδρομή μας

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Άννα Σπ. και Μυρσίνη Κ.

 Την περασμένη Πέμπτη επισκεφτήκαμε, τα τμήματα της Έκτης τάξης του σχολείου μας , το ΚΡΗΤΗ TV, τον 4ο Πυροσβεστικό Σταθμό στη ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου, καθώς και την εκκλησία των Αγίων Πάντων. Ήταν πολύ όμορφα!
 Είδαμε πάρα πολλά πράγματα όπως το Studio που γυρίζονται διάφορες σειρές. Μάθαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους δημοσιογράφους, την τηλεθέαση και για τις διαφημίσεις. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε απευθείας το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84,  να δούμε το τυπογραφείο μιας εφημερίδας και να μάθουμε με ποιο τρόπο τυπώνεται.  Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση...

Το αηδόνι του φτωχού

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Πελαγία Τσ. 

 Στα πλαίσια εργασίας στο μάθημα της Γλώσσας, διαλέξαμε το αγαπημένο μας παραμύθι, αλλάξαμε τον τρόπο που προχωράει και τελειώνει η ιστορία γράφοντας ένα δικό μας κείμενο. Διαβάστε παρακάτω το δικό μου παραμύθι... 
 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε στη Κίνα ένας αυτοκράτορας που ζούσε σε ένα παλάτι με μεγάλο κήπο γεμάτο δέντρα, ζώα και πουλιά. Ήταν όμως πολύ εγωιστής. Στην Κίνα ζούσε κι ένας πολύ φτωχός ανθρωπάκος, ευγενικός και καλόκαρδος.Αν και φτωχός είχε ένα αηδόνι που το φρόντιζε καλύτερα απ' τον εαυτό του και το αγαπούσε πολύ.

H ωραία κοιμωμένη και ο μαγεμένος πύργος!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.


 Διαβάστε μια ιστορία που έγραψα για το μάθημα της Γλώσσας…
 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε σε ένα μαγικό δάσος ένας τεράστιος πύργος, όπου λεγανε πως ήταν το βασίλειο της Ωραίας Κοιμωμένης. Όχι, όμως της απλής και όμορφης κοπέλας, αλλά ένα πανέμορφο κορίτσι όπου τραγουδούσε και όποιος την άκουγε τον έπαιρνε στον αιώνιο ύπνο.

A poem

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Άννα Σπ.


I love bAllet

Generally I love daNce

That΄s why when I listen to a soNg

«Ασπίδα» για το συκώτι δύο φλιτζάνια καφέ τη μέρα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Η μαμά μου πίνει … αρκετούς καφέδες και αποφάσισα να γράψω και να μοιραστώ μαζί σας για το ότι ο καφές είναι ασπίδα για το συκώτι.
 Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα προστατεύει το συκώτι από την κίρρωση, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασαν επιστήμονες βάσει εννέα παλαιότερων ερευνών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 430.000 εθελοντές, ο καφές είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης του ήπατος κατά 44%.

Ασυνήθιστος “διπλός” αστερίας στο βυθό!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Ο διπλός αστερίας είναι ένας πανέμορφος αλλά και παράξενος αστερίας που είδα για πρώτη φορά και αποφάσισα να γράψω και να μοιραστώ μαζί σας για το υπέροχο αυτό ζώο. Ελπίζω να σας αρέσει!!!
 Ανήκει στο γένος Iconaster longimanus και πρόκειται για έναν “διπλό” αστερία, που ζει στα νερά του δυτικού Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού και το όνομα του γένους (Iconaster) προέρχεται από την ελληνική λέξη “Εικόνα”, δηλαδή είδωλο.