About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ζωνιανά Ρεθύμνης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Γ.
Τα Ζωνιανά είναι ένα πολύ όμορφο χωριό της Κρήτης. Έχω πάει πολλές φορές και περνώ καταπληκτικά. Έστι βρήκα μερικές πληροφορίες για να ενημερωθείτε αν θέλετε να πάτε! Τα Ζωνιανά είναι ορεινό χωριό και μοναδικός οικισμός της ομώνυμης Κοινότητας της επαρχίας Μυλοπόταμου στην ανατολική πλευρά του νομού Ρεθύμνης. Το χωριό απέχει 43 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 52 από το Ρέθυμνο. Βρίσκονται στον Ψηλορείτη (όρος Ίδη) σε υψόμετρο 630 μέτρα και σε κοντινή απόσταση από τα γνωστά Ανώγεια. Κατά την απογραφή του 2001 το χωριό είχε 1.578 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. 
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το σπήλαιο "Σφεντόνη" ή "του Σφεντόνη η Τρύπα" με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 τ.μ. Στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, διακοσμούν τις αίθουσες του ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν
λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων.
Το ειδικό μονοπάτι περιήγησης επιτρέπει την ασφαλή επίσκεψη στο σπήλαιο ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το σπήλαιο είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη που με τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
πηγή:hwikipedia

2 σχόλια:

  1. ναι ναι με ολους τους βοσκους και τους χασισεμπορους..... αμα τους βρισεις εχουν παρει τη καραμπινα..... και οποιο παρει ο χαρος..... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ένα υπέροχο χωριό, όπως και όλα έχει και τα κατά του.Υπάρχουν και χειρότερα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή