About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Εύα Γ.

Την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014, εορτάστηκε για ενδέκατη φορά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο. (Το δεύτερο μήνα του χρόνου, τη δεύτερη εβδομάδα του, τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας, για να το θυμόμαστε ευκολότερα.) Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλό είναι να δούμε, ακόμα και αν νομίζουμε ότι έχουμε τις γνώσεις, τους βασικούς όρους του διαδικτύου, καθώς και συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση του. Ίσως δούμε πως μέρος των γνώσεων που θεωρούμε ότι έχουμε είναι λανθασμένες ή απλώς ξεπερασμένες. Ίσως επίσης εντοπίσουμε συχνές ερωτήσεις που μας απασχολούν και μπορεί να αφορούν τα παιδιά μας ή άλλους δικούς μας ανθρώπους. Ίσως, τέλος, βρούμε τον τρόπο να κατευθύνουμε πιο σωστά τα παιδιά μας σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου ή ίσως απλώς γίνουμε εμείς οι ίδιοι πιο σωστοί και ηθικοί χρήστες.
Το θέμα της ημέρας ήταν: Ας δημιουργήσουμε ένα καλύτερο Διαδίκτυο μαζί".
Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν «εικονικό καταφύγιο» σε αυτό το μέσο.
Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται για μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων όπως η ψυχαγωγία, η επικοινωνία, η έρευνα κτλ. Δεν περιορίζεται σε σύνορα, χρησιμοποιείται από τον καθένα (ανεξαρτήτως ηλικίας, τοποθεσίας, προτιμήσεων, πολιτικών πεποιθήσεων κλπ). Η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει, χρησιμοποιείται από ορισμένους χρήστες με επίβουλο τρόπο και έτσι εμφανίζονται δραστηριότητες που κάποιες φορές χαρακτηρίζονται παράνομες για την Ελληνική Nομοθεσία.

Αυτές οι δραστηριότητες είναι:

1. Ανάρτηση φωτογραφιών ή ταινιών με γυμνούς ανθρώπους (ενήλικες ή παιδιά)

2. Ξενοφοβία και ρατσισμός. Η αύξηση του αριθμού ιστοσελίδων που προάγουν μίσος στο Διαδίκτυο είναι ένα καινούριο ανησυχητικό φαινόμενο. Γνωρίζοντας ότι το Διαδίκτυο δεν μπορεί να λογοκριθεί δίδεται η δυνατότητα να προωθηθούν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές πεποιθήσεις κάποιων σε ένα παγκόσμιο κοινό.

3. Ηλεκτρονικός εκφοβισμός. Μια ανερχόμενη απειλή είναι το “cyber bullying” (ηλεκτρονικός εκφοβισμός). Με τον όρο “cyber bullying” εννοούμε ένα σύνολο ενεργειών που διαπράττονται από παιδιά με σκοπό να εκφοβίσουν συνομηλίκους τους. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες (σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κινητή τηλεφωνία κ.τ.λ.) με ένα τρόπο έτσι ώστε να τραυματίζουν ψυχολογικά συνομήλικους τους στέλνοντας υλικό σε μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα χλευάζοντας ένα συγκεκριμένο άτομο.

4. Επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση

Οι νέοι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του “grooming” (επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση). Με τον όρο “grooming” εννοούμε όλες εκείνες οι διαδικασίες κατά τις οποίες ένας ενήλικας προσποιείται κάποιον άλλο μικρότερης ηλικίας για να προσελκύσει παιδιά και να έρθει σε επαφή μαζί τους στο φυσικό κόσμο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή/και κακοποίηση. Η επικοινωνία αυτή μεταξύ του ενήλικα και του παιδιού διαρκεί αρκετά, μέχρι το παιδί να νοιώσει ασφάλεια και να δείξει εμπιστοσύνη στον ενήλικα.

Για να μην γίνεις λοιπόν η Κοκκινοσκουφίτσα του internet και πέσεις στο στόμα του κακού λύκου, θα ήταν φρόνιμο να τηρήσειςμε θρησκευτική ευλάβεια τις παρακάτω οδηγίες :

· Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.

· Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.

· Όταν συνομιλείς σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.

· Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν. Είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις ιστοσελίδες με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογο με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά σου.

· Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους. Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου. Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.
Δε θα πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
Μην ανεβάζεις στο προφίλ σου φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι (ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σου, το σχολείο ή μέρη που συχνάζεις). Έτσι θα μειώσεις τις πιθανότητες εντοπισμού σου στο φυσικό κόσμο.
Αν δεχθείς ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, αναφέρετέ το στην ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς ή καταγγείλετε το στη SafeLine. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
Να έχεις πάντα υπόψιν σου ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μην παρέχεις στοιχεία και φωτογραφίες που θα σε έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψειςτο προφίλ σου πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσεις και αλλού στο Διαδίκτυο.
Να γνωρίζεις ότι από τη στιγμή που προσθέτεις στη λίστα των φίλων σου κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σου, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σου.
Από τη στιγμή που δημιουργείς το εικονικό σου προφίλ θα πρέπει να πάς στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σου δεδομένων (συνηθέστερα θα το βρείς στα αγγλικά ως privacy settings) και να αλλάξεις τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν δίνεις σε κάποιον τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.
Πάντα να έχεις το κινητό σου υπό την επίβλεψή σου. Αποφύγετε να το δανείζεις σε τρίτους παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και όταν είσαι και εσύ παρών.
Αποφύγετε να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
Χρησιμοποιήσε το κινητό σου τηλέφωνο μόνο για να επικοινωνήσεις με κάποιον όταν είναι ανάγκη και όχι για να στέλνεις ενοχλητικά μηνύματα. Πώς θα ένιώθες αν ελάμβανες εσύ ενοχλητικά μηνύματα στο δικό σου κινητό τηλέφωνο;
Όταν λαμβάνεις στο κινητό σου τηλέφωνο μηνύματα ή εικονομηνύματα από αγνώστους, διέγραψέ τα χωρίς να απαντήσεις σε αυτά.
Για να τραβήξεις φωτογραφίες άλλων ανθρώπων πρέπει πρώτα να πάρεις την άδειά τους. Πρόσεξε γιατί αν ανεβάσεις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσύ αρχικά σκόπευες.

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το διαδίκτυο με σύνεση και προσοχή για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, χωρίς να πέσουμε στις παγίδες του.

ΠΗΓΕΣ:

Insafe
saferinternet.gr
safeweb.org.cy
http://www.inhope.org/gns/internet-concerns/overview-of-the- problem/

1 σχόλιο: